Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Sínen a keleti elkerülő Győrnél

A Kisalföld információi szerint a kormány igent mondott arra, hogy a győri keleti elkerülő mindhárom tervezett szakaszára meglesz a pénz, s a mintegy 12 kilométeres út elkészül három éven belül.
"Igen, én is úgy tudom, hogy a kormány döntött a keleti elkerülő teljes megépítéséről" – erősítette meg információnkat Borkai Zsolt győri polgármester.

Valószínűleg nem tévedünk azzal, hogy az eseményeket Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi győri látogatásai gyorsíthatták fel.

A térképen bejelölt keleti elkerülő út építéséről eddig annyit lehetett tudni, hogy új nyomvonalon fut majd, az M1-es autópályát köti össze a 14-es számú főúttal (Vámosszabadinál), 12,3 kilométer hosszú lesz és három ütemben tervezik megépíteni. Két műtárgy – felüljáró vagy híd – is szerepelt a tervekben.

Egyelőre ugyanakkor nem sokat lehetett látni ebből, mint megtudtuk, a tervezési-előkészítési-engedélyeztetési munkák zajlanak.

Az első ütemnek – amelynek nyomvonalát az M1-es autópálya–8136-os út–Tatai út–Győr, keleti iparterület körüljárását biztosító közutak déli körforgalmi csomópontja között jelölték ki – jövő őszre kell elkészülnie. Ennek a költsége mintegy négymilliárd forint. A második-harmadik ütemnek eddig csak az előkészítéséről volt szó.

Az információ súlya tehát az, hogy az állam ezek szerint vállalja a második-harmadik ütem finanszírozását is. A teljes elkerülő – úgy tudjuk – mintegy húszmilliárd forintból valósítható meg.

"Ez az elkerülő kettős célt szolgál. Mindenekelőtt a győriek számára nagyon fontos, hisz több belső útról elviszi a teherforgalmat, a közlekedést pedig gyorsítja. De fontos nyilván az Audi számára is" – tette hozzá Borkai Zsolt.

Valóban, a Kisalföld úgy tudja, hogy négy éve (2010 nyarán), amikor az új járműgyár telephelyének kijelöléséről tárgyalt a kormány és az Audi, akkor központi témaként vetődött fel a keleti elkerülő. Orbán Viktort tehát köti az ígérete ennek az útnak a megépítésére.

A végére egy hasonlóképpen fontos információ: a győri keleti elkerülő megépítését nem hosszú távon tervezik, hanem belátható időn belül. Mindez az engedélyeztetési és közbeszerzési pályázatoktól függ, de három éven belül elvben már keletről is kerülhetjük a várost.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Íme, a legnépszerűbb OKJ-s tanfolyamok top listája!

Évről évre egyre többen kapnak gépkezelői OKJ-s szakképesítést, de a boltvezetői, az adótanácsadói és a könyvelőképzések is keresettek. Tovább olvasom