Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Sikeres volt, folytatódik a fűtéskorszerűsítés

Győr - A várt eredménnyel, 30 százalék körüli energiamegtakarítással járt a győri fűtéskorszerűsítési mintaprojekt. A város önkormányzata továbbra is támogatja az ilyen lakossági igényeket.
Győr öt paneles lakóépületében, összesen 172 lakásban önkormányzati támogatással átalakították a régi fűtési rendszert lakásonként mérhetővé, szabályozhatóvá. (Lapunkban erről többször írtunk.) Szerdán a kereskedelmi kamara székházában a mintaprojekt tapasztalatait értékelték lakóközösségi közös képviselők, lakásszövetkezeti vezetők előtt.

Bevezetőjében Borkai Zsolt polgármester, akinek választási kampányígéretei között szerepelt a lakossági energiatakarékossági törekvések segítése, elmondta: a fűtési idény óta eltelt időszak tapasztalatai olyan kedvezőek, hogy az önkormányzat a jövőben is támogatja a fűtéskorszerűsítést.

Az eltelt időszakban, 83 nap alatt mért eredményekről H. Szováti Miklós, a Győrhő Kft. ügyvezetője számolt be. (A munkákat nem a Győrhő végezte vagy végeztette, hanem az ESCO-cég, amelynek Budapesten már voltak ilyen munkái.) Nos, a beruházó által ígért 30 százalék körüli energiatakarékosság megvalósult, ez a hőszolgáltatótól vásárolt energiamennyiségből egyértelműen kiszámolható.

Különbség van a kísérletben részt vevő öt épület között, hiszen van, ahol már elvégezték a nyílászárók cseréjét és az épület külső szigetelését is, másutt ez vagy az még hiányzik. A legkevesebb megtakarítás az Erfurti u. 43–45. számú épületben volt, itt még nincs szigetelés. Igaz, nincs a Szabolcska u. 43–49. számú házon sem, ott viszont 36 százalékos a megtakarítás. Ennek feltehetően az az oka, hogy a házban zömmel idősek laknak, alacsonyabb hőmérséklettel is beérik, s e szerint kezelik a lakások radiátorainak szabályozószelepeit is...

A kivitelező cég képviselője mindenekelőtt a lakásszövetkezeteknek és a lakóknak mondott köszönetet a szervezésért és a munkálatok alatti türelmükért.

A beruházó azt vállalta, hogy a kivitelezés költségeit öt évig a megtakarításokból fizeti, addig, amíg a hiteltörlesztés tart, 5 százalék engedményt juttat a lakóknak. Az öt év letelte után természetesen a teljes 30, vagy annál magasabb megtakarítás a lakóközösségé lesz. Ezt, és az önkormányzati támogatást figyelembe véve a lakók átlagosan havi 1500 forint körüli összeget fizetnek a fűtéskorszerűsítését, a beruházás teljes költsége lakásonként átlag 320 ezer forint.

Szintén a szerdai eseményen Csider László, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Lakásügyi Titkárságának vezetője a lakásfelújítási program idén kiírandó pályázatairól beszélt. Megújulva folytatódik egyebek között a panelprogram, amelynek fő eleme, hogy maximum 500 ezer forint az adható állami támogatás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városháza: törvényes volt a közbeszerzés

Győr - A Szauter utca meghosszabbítására kiírt közbeszerzés törvényesen zajlott – tudatta… Tovább olvasom