Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Sikeres könyvgyűjtés Győrben

Tóth Zoltán nyáron egy ifjúsági kisjátékfilm forgatása kapcsán került kapcsolatba két erdélyi iskolával, ekkor fogalmazódott meg benne a könyvgyűjtés gondolata. Az akció minden várakozást felülmúló eredménnyel zárult!


A 2010. november 1. és december 10. között Győrben szervezett könyvgyűjtési akció lezárása, s értékelése kedden történt meg a Gyermekek Házában. A jótékony akció során a szilágylompérti Ady Endre Általános Iskola és a Sarmasági Általános Iskola számára gyűjtöttek könyveket.

2011. január 11-én kerültek átadásra a szilágylompérti iskola ajándékai a kezdeményezés mögé álló művészek, pedagógusok és intézményvezetők részére. Az eseményen levetítésre került a könyvátadás kapcsán készült kisfilm, amiben a kedvezményezettek szólalnak meg a magyar nyelvű könyvek fontosságáról.

Galéria! Fotók: Cseh Róbert


Akik segítsége nélkül nem gyűlt volna össze ennyi könyv:

Bagó Istvánné könyvtárvezető, Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakképző Iskola - Győr
Bede Fazekas Csaba, magánénekes
Döme Orsolya szerkesztő, Revita Televízió
Gasparek Ildikó tanár, Jókai Általános és Szakképző Iskola - Győr
Igrecz Katalin könyvtáros, Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény – Sopron
Jörg Tibor, hangmérnök
Kocsis Rozi, igazgató, Vaskakas Bábszínház - Győr
Kollós Katalin, kurátor, Magyar Tankönyvért Alapítvány - Budapest (Sásdi Lilla, a Nemzeti Tankönyvkiadó helyi képviselője vette át az ajándékot)
Kóródi Petra, szerkesztő, Oxygen Media
Kurányi Ildikó, tanár, Révai Miklós Gimnázium - Győr
Mahó Andrea, színművész
Sasvári Sándor, színművész
Szöllősi Zoltánné, igazgatóhelyettes, Nádorvárosi Közoktatási Központ - Győr

Videó: Cseh RóbertA könyvgyűjtési akció eredete

Tóth Zoltán győri operatőr tavaly nyáron egy ifjúsági kisjátékfilm forgatása kapcsán került kapcsolatba a kedvezményezett intézményekkel. A 10 nap alatt gyűjtött személyes tapasztalatai indították el arra, hogy a hosszú előkészületek után novemberben közzétegye könyvgyűjtési felhívását. A kezdeményezéshez sorra csatlakoztak főként Győr városából magánszemélyek és intézmények egyaránt. A könyvgyűjtésre készült egy kisfilm, amiben ismert és elismert művészek és pedagógusok beszéltek arról, hogy szerintük miért fontosak a hasonló kezdeményezések, a magyar nyelvű olvasnivalók határainkon túl élő testvéreinkhez történő eljuttatása. Az országban eddig példátlan győri összefogásnak köszönhetően a másfél hónapig tartó akció során közel 5000 könyv és egyéb olvasnivaló gyűlt össze. Eddig nem volt még ehhez hasonló civil kezdeményezés, ami ilyen sikerrel zárult volna. A könyvek átadására 2010. december 18-án Sarmaságon, december 19-én (aranyvasárnap) Szilágylompérton került sor.

Olvasóink írták

  • 1. SPS 2011. január 12. 19:04
    „Minden tiszteletem az ilyen Embereké.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teremtett természet

Megnyílt a Kovács Margit Általános Művelődési Központ, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény… Tovább olvasom