Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Sikeres a lakóutcaprogram

Győr - Több utca már elkészült, némelyek még befejezésre várnak az önkormányzat idénre hirdetett lakóutcaprogramjában. Az útépítésekkel, csapadékvíz-elvezetéssel régi gondok oldódnak meg.
A tervezettnek megfelelő ütemben halad a megyeszékhely önkormányzata által meghirdetett lakóutcaprogram – tudtuk meg Máthé-Tóth Pétertől, a város útkezelő szervezetének tájékoztatási munkatársától. Néhány utcában már befejeződtek a munkálatok, de vannak olyan területek, ahol még dolgoznak, illetve az év hátralévő részében fognak hozzá.

Vigyázat, fekvőrendőr

Már elkészült például a Hajdú utca, amit sok autós a nádorvárosi köztemető előtti, csúcsidőszakokban rendkívül forgalmas Szauter utca kikerülésére használ Marcalváros irányába. A Hajdú utca jelentős átmenő forgalmának lassítására az átépített útra sebességcsökkentő bordát („fekvőrendőr") is elhelyeztek, és a 30 km/h-s sebességkorlátozó tábla is figyelmezteti az autósokat, hogy lakóutcában járnak. A régi burkolatra új aszfaltréteg került és megoldották a csapadékvíz elvezetését is.
Győrszentivánon a program keretében készült el a Lőtér útnak az Egysori és a Felüljáró út közötti szakasza a nyár végén. Itt a régi burkolatot alapként felhasználva végeztek aszfaltozást, továbbá csapadékvíz-szikkasztó árkokat alakítottak ki.

A hatékony elvezetésért

Ménfőcsanakon sokéves gond a Világosvár utca állapota az ott lakóknak, mivel nagy esőzések idején a hirtelen lezúduló víz árkokat mosott rajta, így ellehetetlenült a közlekedés. Az utca nagyon keskeny, ezért a vízelvezetés az út közepe felé lejtő, középvápás megoldással készül. A gyorsabb és hatékonyabb vízelvezetést segítendő a Tenkes utcához kapcsolódó szakaszon az úttesten keresztül vezetett taposórácsos folyókát építenek. A kivitelezés az ivóvízbekötések vezetékeinek cseréjével augusztusban kezdődött. A munkák átmeneti kellemetlenséggel jártak az ott lakóknak, hiszen a keskeny utat a munkagép teljesen elfoglalta, így gyakran helyi egyeztetés kellett a közlekedéshez. A munka egy ideig állt, mert három villanyoszlopot ki kell váltani. Szeptember végén az E.ON elvégezte a 0,4 kV-os hálózat feszültségmentesítését. Az aszfaltozás befejeződött, jelenleg az útburkolaton kívül kisebb földmunkák, járdaszakaszok kiigazítása történik. Azokon a helyeken, ahol a nagy szintkülönbség miatt lehetetlen a közlekedés, az útkezelő szervezet megépítteti a lakóknak a kapubejárókat.

Soványbetonnal is

Gyirmóton a Tiborc utca került be a lakóutcaprogramba. Első ütemben a Sárkereki és a Gyirmóti út közötti szakaszon teljes pályaszerkezet-cserét végeznek. Itt a munkálatok közben derült ki, hogy nem megfelelő teherbírású az altalaj, ezért nem a szokásos murvaalapra készül az új felület, hanem úgynevezett „soványbeton"-nal dolgoznak majd a kivitelezők. Zárt csapadékvíz-elvezető rendszert építenek, vagyis az úttest két oldalán, vízelnyelőkön keresztül vezetik el a vizet. A szeptember eleji esős idő hátráltatta a munkákat, így várhatóan egy hónap múlva adhatják át az elkészült utcát.
Szigetben az Achim András utcában betonelemekből készült csapadékvíz-elvezető épül. A térségben komoly gondot okoz a csapadékvíz elvezetése, ez a munka is ehhez kapcsolódóan készül októberi befejezéssel.

A programból még hátravan a Gábor Áron utcának a József Attila és Lepke utcák közötti szakasza, a Szitásdomb utca egy szakasza és a Tinódi utca felújítása, ezek októberben készülnek el. Az állami támogatást is tartalmazó Írisz utca (Sáráson), a belvárosi Bástya utca, a szentiváni Kertalja utca és a nádorvárosi Liezen-Mayer utca közel 200 méteres szakaszának felújítása a közbeszerzési eljárások után várhatóan novemberben kezdődik el.
 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb lemez a bazilika kincseiből

Győr - Újabb lemezt adott ki a győri bazilika zenei kincseiből a város filharmonikus zenekara. Az… Tovább olvasom