Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Shell eco marathon: Technikai Awards a győri Széchenyi egyetem csapatának

Az UrbanConcept kategóriában a győri Széchenyi István Egyetem SZEnergy csapata 2011-ben új, nagyobb hatékonyságú napelemeket alkalmazott.


A győri Széchenyi István Egyetem csapata a 2011-es „Shell Eco-marathon Europe" Lausitzban, Németországban rendezett világversenyén megkapta az évente egy csapatnak adományozható „Technical Award" elismerést.

A versenyen 222 csapat közül a győri napelemes autó tervezési, kivitelezési, innovatív, technikailag, műszakilag kimagasló megoldásokat tartalmazó minőség központú konstrukciós munkáit ismerték el a különdíjjal a világverseny szakmai vezetői, döntnökei.

A rangos szakmai díjat 2011. május 28-án, szombaton vették át Lausitzban a győri csapat tagjai.

A „Technical Award" elismerést kapott győri csapatot, a program támogatóit, a 2011-es SZEvolution autót 2011. május 31-én, kedden 10 órakor köszöntik a Széchenyi István Egyetem vezetői, munkatársai.

A helyszín a győri egyetem új aulájának bejárata előtti sétány.

A Shell Eco-marathon program célja a kezdetek óta olyan járművek tervezése és megépítése, amelyek a lehető legkevesebb üzemanyag felhasználásával a lehető legnagyobb távolságot képesek megtenni. A csapatok két kategóriában nevezhettek a versenyre: Prototípus kategóriában, ahol a tervezési hangsúly a minél könnyebb jármű létrehozására és a hatékonyság maximalizálására összpontosul a futurisztikus autók esetén; a másik kategória az UrbanConcept, ahol az autók megjelenésükben is jobban hasonlítanak a mindennapi járművekre. Idén 227 csapat 26 országból vett részt a versenyen.A Prototípus kategóriában indult „Team Orca", a Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki Kar saját fejlesztésű etanolos motorral és önhordó karbonszálas karosszériával készített járműve. Az Electric Kandó csapat a Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola növendékeiből áll, ez Kecskemétről az első hazai középiskolás csapat. A JFSZ Racing Team az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar szervezésében már veteránnak számít. A Kecskeméti Főiskola GAMF csapata a tavalyi év egyik meglepetése volt: ők ugyanis az új magyar Shell Eco-marathon Europe rekorderek 1588 kilométerrel – később egy másik versenyen ezt is sikerült túlszárnyalniuk.

A Széchenyi István Egyetem csapata, a SZEnergy Team kitűnően teljesített a 2008-as Shell Eco-marathon Europe, a dél-franciaországi Nogaroban rendezett versenyén, s a napenergia kategóriában az első helyezést érte el. A csapat 2009-ben és 2010-ben, a németországi Lausitzban ugyanennek a kategóriának a győztese lett. Az UrbanConcept kategóriában a győri Széchenyi István Egyetem SZEnergy csapata 2011-ben új, nagyobb hatékonyságú napelemeket alkalmazott. A versenyen a győri csapat „Technical Award" elismerést kapott. A versenyen 222 csapat közül a győri napelemes autó tervezési, kivitelezési, innovatív, technikailag, műszakilag kimagasló megoldásokat tartalmazó minőség központú konstrukciós munkáit ismerték el a különdíjjal a világverseny szakmai vezetői, döntnökei.

 

A Shell Eco-marathonról

A Shell Eco-marathon középiskolai diákokat, egyetemi, illetve főiskolai hallgatókat vár versenyére a világ minden tájáról, energiatakarékos járművek tervezésére, építésére és tesztelésére. A nyertes csapat az, amelyik a legnagyobb távolságot tudja megtenni a lehető legkevesebb üzemanyag felhasználásával. A Shell Eco-marathon fontos részét képezi a Shell fenntartható mobilitással kapcsolatos tevékenységeinek.

A globális kezdeményezésű Shell Eco-marathon versenyt világszerte az alábbi helyszíneken rendezik meg:

Shell Eco-marathon Americas: április 14-17., Houston, USA

Shell Eco-marathon Europe: május 26-28., Lausitz, Németország

Shell Eco-marathon Asia: július 6-9., Kuala Lumpur, Malajzia

Olvasóink írták

 • 1. ZéZé 2011. május 31. 01:15
  „Gratulálok a csapatnak !
  Lehet hogy csak nekem nem egyértelmű, de idén hányadik lett a SZE csapata ?
  Mert a különdíj szép dolog, de nem látom a teljesítményben a fejlődést. Többet sikerült megtenni mint tavaly ?
  Nem lehet hogy még mindig a 2008-as babérokat aratják le?
  Üdv”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap rendezik a bácsai falunapot

A rossz idő miatt szombat helyett vasárnap, május 29-én lesz a bácsai falunap. Tovább olvasom