Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Sérülten kudarcra ítélve?

Hetek óta dilemmázott a család, szóljanak-e egyáltalán az ő nagy gondjukról, vagy legyenek türelemmel. Azután mégiscsak a hívó szó mellett döntöttek.
Hetek óta dilemmázott a család, szóljanak-e egyáltalán az ő nagy gondjukról, vagy legyenek türelemmel. Azután mégiscsak a hívó szó mellett döntöttek, s már csak azért is érdemes volt végighallgatnunk őket, mert velük együtt a „nemkellek-érzés" több embertársunkat is érintheti.

A ménfőcsanakon élő B. családot derült égből villámcsapásként érte a családfő, majd nagyfiuk betegsége. (Helyzetüket némiképp röstellik, ezért nem járultak hozzá a fotózáshoz.)
A családfő utoljára a „házgyárban", majd a megyei kórházban dolgozott, ám nem gondolta volna, hogy 56 évesen érszűkülettel és egyéb betegségek miatt lerokkantosítják. Felesége az egyik győri középiskola portása, soha senkinek nem panaszkodott a helyzetükről, a hónapról hónapra történő törlesztés nehézségeiről, ám amikor huszonéves fiuk is rokkantjáradékra szorult, úgy érezte, itt a vég, egyedül képtelen kifizetni a számlákat.

– Attilánk autószerelőnek tanult, imádja is a szakmáját, mégsem tud elhelyezkedni – sorolja a megkeseredett édesanya. – Egyetlen év alatt jó tíz centit nyúlt olyan hirtelen, hogy a gerincoszlopát lemezelni kellett. Eddig is magas volt, ám most három centi híján két méter.
A szakorvos szerint mesterséges támaszték nélkül a fiú csigolyái nem bírták volna a hirtelen terhelést, egyszerűen összeroppanhattak volna.
B. Attila az autószerelés mellett – állapota ellenére – informatikát is tanult, most pedig az angolt gyűri. Rokkantságija mellett 4–6 órásként a postán alkalmazták, ám amikor a cég 25 emberétől megvált, a sérültséggel élő fiatalembertől is búcsút vettek. Pedig három évig ez a munka egyben Attila életkedvét, tartását, a család megélhetésének egy részét is jelentette.

Mára a könny és a rosszkedv is tanyát vert a B. családban. Az anya tartja a lelket a családfőben és a fiúban is, aki reménykedik: egyszer valahol, valakinek szüksége lesz rá. Addig meg pályázik, leveleket ír és kuncsorog. Nem érzi megalázónak, mert az élete, a jövője függ tőle.

5500 regisztrált mozgássérült

A megyében 5500 a regisztrált mozgássérültek száma – tudtuk meg Szabó Jánostól, a mozgássérültek megyei elnökétől, aki azt is hozzátette, összesen csupán 10 százalékuk dolgozik a foglalkoztatókban, célvállalatoknál. Az elnök úgy vélte, ameddig a lobbiérdekek bárminél erősebbek, reális esély nincs a változtatásra. Segítség lehet viszont a győri szociális foglalkoztató, Győr, Lajta u. 38. (Farkasné dr. Lukácsy Zita igazgató, tel.: 96/418-785), vagy a mosonmagyaróvári foglalkoztató, Szent István u. 109. (Csorvási Dánielné igazgató, tel.: 96/211-496), illetve a soproni foglalkoztató, Fraknói u. 22. (Földes Tamás igazgató, 99/511-880).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A biztonsági őrök ártatlannak mondják magukat

A közelmúlt nagy visszhangot kiváltó esete volt az egyik ismert győri diszkóban történt verekedés. Bár talán nem is ez a helyes szó erre, egy ír testvérpárt ugyanis – elmondásuk szerint – a biztonsági őrök úgy megvertek, hogy egyikük a kórházban kötött ki. Most megszólalt a két kidobófiú, azt állítják: ők nem bántották az íreket. Tovább olvasom