Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Sertésinfluenza: Mit mond az epidemológiai központ?

Nézzük az eddig hivatalosan ismert információkat: egyelőre nem ismert az oka annak, hogy az USÁ-ban és Mexikóban terjedő két járvány esetében miért különbözik a megbetegedések súlyossága, holott ugyanarról a vírustöürzsről van szó.

Az Országos Epideomlógiai Központ tájékoztatása szerint az amerikai és a mexikói egészségügyi hatóságok megerősítették az influenza figyelőszolgálatot és megkezdték az esetek aktív felderítését.

Mexico City-ben felfüggesztették az iskolák és egyetemek működését, és javasolták a nagy tömegek részvételével zajló események elhalasztását. A személyi higiénére vonatkozó ajánlásokat tettek közzé, melyek csökkentik az influenzavírus terjedését.

Az Egészségügyi Világszervezet (www.who.int) fokozott figyelemmel követi az eseményeket, koordinálja az új influnezavírus által okozott járvány kialakulására adandó esetleges globális választ, és folyamatosan értékeli az influenza világjárvány kialakulásának kockázatát. A WHO honlapján publikálta a jelenlegi járványt okozó vírus genetikai összetételét, és a megbetegedések laboratóriumi vizsgálatára vonatkozóan az influenza-laboratóriumoknak tett ajánlásait.
Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (www.ecdc.europa.eu) információkat szolgáltat az eseményről, és ajánlásokat fogalmaz meg a járvány továbbterjedésének megakadályozására.

A jelenlegi járványt okozó új influenza A(H1N1)-vírus sertés-, madár- és emberi influenzavírus-géneket is tartalmaz, és korábban nem észleltek olyan vírust, amely ebben a kombinációban hordozta volna a géneket. Ehhez járul még az, hogy ez a vírus a korábbiaknál hatékonyabban képes emberről emberre terjedni, és az általa okozott megbetegedések egy része igen súlyos.

Az amerikai, a mexikói és az európai egészségügyi hatóságok az Egészségügyi Világszervezettel együtt folyamatosan figyelik a járványügyi helyzetet. A mexikói hatóságok számos intézkedést tettek a járvány megfékezésére: felfüggesztették az iskolák működését, a tömegrendezvények elkerülését javasolták. Továbbá a személyi higiénés magatartásra vonatkozó ajánlásokat tettek arra, hogy lehet elkerülni a fertőződést, hogy lehet gátolni a vírus terjedését. Az amerikai hatóságok hasonló ajánlásokat fogalmaztak meg és fokozták a betegek felderítésére irányuló tevékenységet.

Az Egészségügyi Világszervezet vagy az USA Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja még nem adott ki nyilatkozatot az utazások kockázatára vonatkozóan, az állásfoglalásuk az elkövetkező napokban várható. Az epdemológiai közpint javasolja, hogy azok, akik a Mexikóba vagy az USA-ba utaznak, figyeljék az Egészségügyi Világszervezet, a Külügyminisztérium tájékoztatóit, az Egészségügyi Minisztérium, az Állami Népegészségügyi és Tisztorvosi Szolgálat valamint az Országos Epidemiológiai Központ honlapját. Minden utazónak javasolt az alább részletezett, általános higiénés szabályokat betartani.

Az utazóknak a légúti terjedésű fertőzésekre vonatkozó általános megelőző intézkedéseket különösen fontos betartani akkor, ha olyan területre utaznak, ahol az új influenza A-vírus által okozott megbetegedések halmozottan fordulnak elő:
Kerülje el a betegekkel való szoros kontaktust. Aki beteg, tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket attól, hogy ők is megfertőződjenek.

Ha enyhe tünetei vannak, maradjon otthon. Ezzel segít másoknak megelőzni, hogy elkapják öntől a betegséget. Ha pedig súlyosak a tünetek, pl. nehézlégzés esetén azonnal forduljon orvoshoz. Tartson zsebkendőt a szája és az orra elé, ha köhög vagy tüsszent. Ez megelőzheti, hogy az ön körül tartózkodók megbetegedjenek. Használat után a zsebkendőt dobja a szemétgyűjtőbe. Gyakran mosson szappannal és meleg vízzel kezet, különösen, ha köhögött vagy tüsszentett. Az alkohol-bázisú kézfertőtlenítők is hatékonyak. Ne érintse a szemét, orrát vagy száját a kezével.

Arra a kérdésre, hogy milyen megelőző intézkedések szükségesek, ha az utazó visszatér Mexikó, az USA járvány által érintett területéről – a szakértők így tájékoztatnak:
az érintett területről visszaérkező utazóknak a terület elhagyását követő 7 napig figyelniük kell egészségi állapotukat, és az alábbiak közül egy vagy több tünet észlelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulniuk:
- Láz
- Légúti tünetek, mint pl. köhögés, nátha
- Torokfájás
- Lehetséges további tünetek, mint pl.
- Végtagfájdalmak
- Fejfájás
- Hidegrázás
- Rossz közérzet
- Hányás vagy hasmenés (influenzára nem minden esetben jellemző, de a jelenlegi járványhoz tartozó eset közül néhánynál jelentkezett).

Mi is valójában a sertésinfluenza? Eredetilag a sertések ragályos, heveny légúti betegsége, melyet a különféle sertésinfluenza A-vírusok idézhetnek elő. A megbetegedési arány magas és az elhullási arány alacsony (1-4%). A vírus a sertések között is levegőben porladó váladékcseppek (aeroszol), illetve közvetlen vagy közvetett kontaktus révén terjed. Járványok egész évben előfordulnak, de a mérsékelt égövön ősszel és télen gyakoribbak. Sok országban rutinszerűen oltják a sertéseket is a betegség ellen. Bár a sertésinfluenza-vírus általában fajspecifikus, és csak sertéseket fertőz, de néha átlépi a fajok közötti határt és emberi megbetegedéseket is okozhat. Kérdés, hogy megbetegítheti-e a feltehetően sertés-eredetű, új influenza A-vírus az embert?

A válasz: sajnos igen. Sporadikus, emberre terjedő megbetegedéseket és az emberekről az állatokra terjedő influenza-járványokat az 1950-es évek óta alkalmanként kimutattak, általában a sertésekkel kapcsolatban álló személyekben (sertésgondozó, állatorvos, stb.) között.
A tünetek hasonlóak a szezonális emberi influenza tüneteihez (hirtelen kezdetű láz, légúti tünetek, és hasmenés is lehetséges), de a klinikai kép széles határok között változhat a tünetmentes fertőzéstől a halált okozó súlyos tüdőgyulladásig.

A Nemzetközi Egészségügyi Szabályzat 2007. évi életbelépése óta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az Amerikai Egyesült Államokban és Spanyolországban regisztrált sertésinfluenza megbetegedéseket. Az Egyesült Államokban 1976-ban egy katonai táborban sertésinfluenza-járvány zajlott, a katonák között 200-nál is több megbetegedést észleltek, 12 beteg kórházi ápolásra szorult, egy meghalt.

Az emberek általában a fertőzött sertésekkel való közvetlen kapcsolat révén kapják el az influenza vírusát. Néhány beteg kórelőzményében nem mutatható ki a sertésekkel való közvetlen kontaktus. Esetükben valószínű, hogy fertőzött embertől kaphatták meg a vírust.
A sertéshús és -húskészítmények fogyasztása viszont biztonságos – tudatta a szervezet. Nincs tehát olyan adat, mely azt bizonyítaná, hogy az új influenza megfelelően kezelt és elkészített sertéshús vagy abból származó húskészítmény elfogyasztása révén terjedt volna emberre. A influenza-vírust a sertés és más húsok elkészítéséhez általánosan ajánlott 70 fokos főzési hőmérséklet elpusztítja.

Az oltóanyagról: Magyarország törekszik arra, hogy hozzájusson a vírustörzshöz. Ezt követően lehetővé válna az oltóanyag gyártásának megkezdése. Ez 4 hetet venne igénybe, 4 hétig tartanának az ellenőrzések, szükség esetén 8-12 hét után az oltásokat tömegesen el lehetne végezni. Az influenzavírusok nagyon gyorsan változnak, és nagyon fontos, hogy az oltóanyagban lévő és a járványt okozó vírus megfeleljen egymásnak, mert csak így biztosítja legjobban a beoltott személy megfelelő védelmét.

Ezért kell az Egészségügyi Világszervezetnek évente kétszer -egyszer az északi, egyszer pedig a déli félteke téli szezonjára vonatkozóan - az oltóanyaggyártáshoz vírust választani a szezonális védelemhez. Az Egészségügyi Világszervezet által ajánlása alapján a jelenlegi szezonra gyártott influenza vakcina nem tartalmazza az új influenza-vírust. Csak valószínűsíthetjük, hogy a jelenleg használatos szezonális oltóanyag valamilyen mértékű keresztvédelmet nyújt az USA-ban és Mexikóban jelenleg cirkuláló sertésinfluenza-vírussal szemben. Az Egészségügyi Világszervezet szorosan együttműködik partner-intézeteivel, hogy további ajánlásokat tegyen a szezonális influenzaoltásnak a sertésinfluenza-fertőzések megelőzésében való alkalmazására. Ezt a kérdést újra megvizsgálják, amint több információ áll majd rendelkezésre.

Az egészslgügyi kormányzat már több intézkedést is tett, így a Ferihegyi repülőtéren kiemelt tájékoztatást végez, felvette a kapcsolatot emfelhívó plakátok kihelyezése a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatallal, s többek között a regionális és kistérségi ÁNTSZ intézetekkel. A lakosság számára járványügyi zöld számot biztosít kedd reggeltől, ez pedig a 06 80 204-217. Folyamatos lakossági tájékoztatást ad ezen kívü a www.eum.hu és a www.antsz.hu honlapokon.

Olvasóink írták

 • 5. pampus 2009. április 30. 07:49
  „Ismét aratnak a spekulánsok! Világ spekulánsai egyesültek! Hiába üzlet az üzlet bármi áron.”
 • 4. Korrekt5 2009. április 29. 16:20
  „>>>Kaliforniens guvernör, Arnold Schwarzenegger, utlyste undantagstillst?nd p? tisdagen. Hittills har staten och lokala myndigheter bekräftat 13 fall av svininfluensa i Kalifornien.<<<

  A. S. kivételes állapotot hirdetett Kalifoniában, 13 sertésinfuenza van.”
 • 3. Korrekt5 2009. április 29. 16:11
  „NA - NA GYEREKEK.....

  Az lehet, hogy csapnivalóan vagytok informálva de azért bemásolok egy hiteles részletet a Svéd egészségügyiminisztéium kiadásából.
  Itt van svédül:
  >>>FN:s världshälsoorgan WHO sänkte under natten mot onsdagen sin uppgift om antalet bekräftade dödsfall till sju (?tta med det amerikanska barnet inräknat). Men Mexikos hälsov?rdsminister José Angel Córdova sade sig vara bättre informerad: 159 av landets medborgare har hittills dött i influensan.<<<

  Szóval, FN álllitja hogy 8 hallott van reggel 7-óráig bezárolóag. A Mexikói Eg.miniszter már 159-et állit.

  Ugyanakkor Németországban már 3 eset van, Osztrákoknál 1.

  Jobb lenne odafigyelni. Persze ez nem zárja ki, hogy az amcsik hazárdiroznak az ember életével, nem elösször csinálják.”
 • 2. G.D 2009. április 28. 23:12
  „A madárinfluenza egy kitalált dolog volt. Ki is találtak ellene egy "gyógyszert", amit Kínában gyártottak .A gyártó cégben nagyon érdekelt volt az akkori amerikai külügyminiszter Rumsfeld. Tehát az összes oltás az úgynevezett madádinfluenza ellen, az ő zsebébe ment.
  Hogy ez most megint mi?? Valaki megint zsebel belöle, az biztos. - Merthogy pénzbe fog kerülni a védőoltás, ami azán semmit sem ér!!!!!- Nem kell bedőlni nekik. Lehet, hogy ez egy pobálkozás, ami eltereli majd az emberek figyelmét a most fontosabb dolgokról.nekik. Víruspánikot csinálni, az egy nagy üzlet!!!!!!”
 • 1. Magyarka1 2009. április 28. 12:51
  „Madárinfluenza II. ... El lehet gondolkodni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliárdos büntetés: kábelégetés, vízmocskolás

Győr-Moson-Sorpon - Egy megyei étteremhálózatnak jobban megéri évente kifizetni közel két és… Tovább olvasom