Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Serdülők lúdtalpakon, rossz testtartással

Magyarország - Hátfájós lesz a következő generáció, az iskolások ugyanis meglehetősen rosszul állnak – a szó szoros értelmében: hetven százalékuknak rossz a tartása, s legalább minden második gyereknek lúdtalpa van. Pedig egy kis mozgás mindenre gyógyír lehetne.

Egyre fiatalabb betegek érkeznek az ortopédiai szakrendelésekre. Az iskolások háromnegyedének rossz a tartása, sokan panaszkodnak derék- és hátfájásra, különösen a serdülőkor elején. Az óvodában évente, az általános iskolákban kétévente van ugyan orvosi vizsgálat, ahol sok rendellenességet kiszűrnek, sokszor ez mégis kevés.

Rossz arányok: A gyerektalpak felének mielőbb lúdtalpbetétre, tartásjavító tornára lenne szüksége. Fotó: H. Baranyai Edina

– Hiába vesszük észre például a lúdtalpat, sok szülő nem veszi komolyan a figyelmeztetést, mert kezdetben nem okoz panaszt. Van olyan gyerek, akinek minden évben megírjuk a beutalót, mégsem tesznek semmit a szülei... – mondja dr. Muzsay Géza házi gyermekorvos, aki rendszeresen végez szűréseket. Majd hozzáteszi: sajnos itt is érezhető az a magyar mentalitás, hogy csak akkor fordul az ember orvoshoz – vagy viszi el szakrendelésre a gyerekét –, ha már fájdalmai vannak...

Dr. Szebeni Antal, a megyei kórház ortopédiai osztályának vezető főorvosa szerint az elkeserítő adatok fő oka egyértelműen a mozgáshiány. A hanyag tartású iskolások 60–70 százalékos aránya ugyanis nagyjából megegyezik a semmiféle mozgást nem végző gyerekekével.

– Bármilyen erősítő mozgás jót tenne. Leginkább az úszást javasoljuk, mivel az úgy erősít, hogy közben nem terheli a szervezetet, például az ízületeket, de a torna vagy a futás is megfelel – mondja a főorvos.

Mozgásra annál is inkább szükségük van a (kis)kamaszodó gyerekeknek, mert ilyenkor, a hirtelen növés idején az izomzat fejlődése sokszor nem követi a növekedést, s hamar kialakul a hanyag tartás.

– Ez egyébként önmagában nem betegség, csak rendellenesség, azaz fizikai elváltozás nincs a gerincen, az izmok gyengesége okozza. A rögzült tartáshiba azonban felnőttkorban komoly gondokat okozhat: a gerincproblémák nyolcvan százaléka hanyag tartás miatt alakul ki.
A főorvos szerint nem tesznek jót a gerinc egészségének a nehéz iskolatáskák és az iskolai padok sem. Utóbbiak ugyanis annak ellenére nem változtak évtizedek óta, hogy az elmúlt ötven évben a gyerekek átlagosan legalább tíz centivel magasabbak lettek – nem ritka a 170–180 centis 13–14 éves gyerek sem –, s az alacsony padokban csak (hosszú órákig) görnyedve tudnak tanulni a diákok.

A helyzetet rontja, hogy a kisiskolások felének lúdtalpa is van, ami szintén okozhat gerincfájdalmakat. Egyrészt azért, mert – ahogy a test többi részén is – a láb izmai sem mindig követik a gyors „nyúlást", s az is része a képletnek, hogy „elfelejtettünk" mezítláb járni. 16 éves korig, amíg a láb szerkezete nem rögzül, még nem késő, lúdtalpbetéttel, speciális tornával „eltüntethető" a lúdtalp, ahogy a hanyag tartáson is lehet javítani mozgással.

Olvasóink írták

  • 1. Galambos 2008. január 28. 13:44
    „Szeretnék tudni "speciális tornát" tartókról, hanyag tartás, lúdtalp, gerincferdülés javítására. Kevés a szülőkkel közölni, hogy vannak ilyen problémái a gyereknek, ha nem adják meg a cimeket, hogy ki és hol tud segíteni, tortáztatni. Az sem mindegy, hogy mennyi pénzt fizetünk ezért. Hiába legdrágább kincsünk az egészségünk, nem biztos, hogy futja pénzünkből a megőrzésére.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`Beszélő` segédeszközök a kölcsönzőből

Győr - Kevés a sorstársakat foglalkoztató munkahely, egyre népszerűbb a vakok és gyengénlátók… Tovább olvasom