Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Senkiföldjén szemetelők

Győr - A volt Vadász laktanya területén és a hőszolgáltató csövei alatt hajlétalanok élnek, műanyaggal fűtenek, kóbor macskák falatoznak, a szemétben, miközben a közelében élők már szellőztetni sem tudnak.
A Szent Imre út és a Szauter út kereszteződésében álló társasházban sok kisgyerekes család lakik. Egyik közülük, Szarvas Klára hívta fel a Vasárnapi Kisalföld figyelmét az áldatlan állapotokra, s még egy „kellemes" délutáni sétára is invitált minket lakásához.

Bűz és szemét

Ahogy behajtottunk az udvarra, csak azt láttuk, hogy a fedeles konténerek környéke tiszta szemét, alatta kóbor macskák falatoznak ismeretlen eredetű cafatokat.

– Nem a lakók hibája ez a szeméttenger az udvaron – mutat a földre Szarvas Klára. – A hajléktalanok, akik a közvetlen szomszédságban laknak, minden este széttúrják a kukát és eszük ágában sincs visszapakolni a szemetet. Pedig láthatja, most is a kuka oldalára van akasztva a zacskóban a péksütemény.

És valóban ott lógnak a zsemlék becsomagolva, nem kell érte a kuka mélyére nyúlni. Ahogy elindulunk a Vadász laktanya mélyébe, úgy öt-hat fős csoporttal találkozunk, akik egy elhagyott viskót szemeltek ki otthonuknak. Ahogy elhaladunk mellettük, furcsán néznek ránk, mindegyiknek dobozos sör van a kezében. A ház mellett egy kifuserált sparhelten két edényben is fő valami, a kályha-tűzhely orrán, száján dől a füst.

– Mindent elégetnek, amit csak tudnak – mondja Klára. – Télen nem lehet szellőztetni a lakásokban, mert fekete füst gomolyog, égett műanyag szaga terjeng mindenütt.

Hatalmas szemétkupacok, széttört számítógép monitor, diafilmek, szakadt fotelek a kisebb nagyobb halmok közelében. Az önkényes helyfoglalók harapós, ugatós kutyákat tartanak láncon, bár egy kisebbet láttunk szabadon is.

Kelet felé vettük az irányt, a bokrok közül lassan kirajzolódik a Vám és Pénzügyőrség frissen felújított épülete.

– Látja micsoda kontraszt! És nem mentünk kétszáz métert sem. Még húsz lépés és a Pláza parkolójában vagyunk. Elképzelni sem tudom, hogy alakulhat ki ilyen, egy fejlett városban – fejezte ki döbbenetét Klára.
Szarvas Klára négyéves gyermeke egészsége miatt aggódik, attól fél, hogy a pangó szemét fertőzéseket okoz a lakókörnyezetben.

A hivatal ismerősei

Megkeresésünkre Szabóné Vörös Ágnes a győri önkormányzat népjóléti osztályának csoportvezetője elmondta, hogy ismerik a Vadász laktanya területén és azon kívül, a Hőszolgáltató csövei alatt élő hajléktalanokat.

– Összesen 14-16 ember lakik ezen a részen – mondta Szabóné. – Ismerjük az ott élő embereket, a szemét ami ott található, az elmúlt 10-15 év alatt gyűlhetett össze. A Segítőház Alapítvány gondozói napi kapcsolatban vannak az ott élő hajléktalanokkal. Felmértük, hogy közülük hányan vennék igénybe az intézményes elhelyezést: hatan jelentkeztek. A Hajléktalanokat Segítő Szolgálatnál azonban korlátozott az elhelyezési lehetőség, hiszen az intézmény valamennyi engedélyezett férőhelye betöltött.

Eredmény

A héten aztán eredmény is született a szemét felszámolása ügyében. Úgy tűnik érdemes volt a témával foglalkozni, hiszen az Önkormányzat és a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat megszervezi a szemét összeszedését és elszállítását. A szemetet az ott élő hajléktalanok szedik össze, az ehhez szükséges eszközöket biztosítja az önkormányzat, a Segítőház Alapítvány munkatársai pedig koordinálják a munkát.

A műanyag égetésével járó bűzzel annyit tudnak kezdeni, hogy a szociális szakemberek rendszeresen elmondják az ott élő embereknek, hogy ne használjanak műanyagot a fűtéshez.

Vasárnapi Kisalföld

A Vasárnapi Kisalföld augusztus 12-i számából

Olvashatnak még az augusztus 12-én megjelent Vasárnapi Kisalföldben a hét végén zajló kajak-kenu világbajnokságról, összeállítást közlünk a gázártámogatások újabb fejleményeiről, valamint megemlékezünk a nemrégiben elhunyt, két nagyszerű rendezőről, Bergmanról és Antonioniról. Interjúnkból megtudhatják, hogy vélekedik Gráf József földművelésügyi miniszter a gazdák útlezárási akciójáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszta víz a Dunába, már szagtalanul

Győr-Bácsa - A bácsaiak bevallják: nem bíztak igazán a szennyvíztisztító telep bővítésében, pontosabban abban, hogy ezzel megszűnik a környéken a sokáig szenvedett bűz. Most már az igazán kánikulás időszak után láthatóan megnyugodtak a kétkedők... Tovább olvasom