Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Senki sem hibáztatható

Senki sem hibáztatható azért, hogy a Kozma házaspár kisfia orr és szemgolyó nélkül jött világra – jelentette ki dr. Gardó Sándor egyetemi tanár.

Nem a szülőknek, hanem az általuk felkért ügyvédi irodának szólt az a levél, amelyet kifogásolt a házaspár – tájékoztatta szerkesztőségünket Oláh Attila orvos igazgató.

A Kozma házaspár tragédiája sokakat megrázott. A Kisalföld pénteki számában írtunk arról – Sosemvolt tekintet címmel –, hogy kisfiuk orr és szemgolyó nélkül született, s hat nap múlva meghalt. A szülők vizsgálatot kezdeményeztek, hogy megtudják, hibázott-e valaki az orvosok közül, illetve „kegyetlennek és részvétlennek" érezték azt a levelet, amelyet a kórháztól kaptak a vizsgálat lezárása után. Az írásra reagált dr. Gardó Sándor egyetemi tanár, a Petz Aladár Megyei Oktató kórház osztályvezető főorvosa és Oláh Attila orvos igazgató is.

– A Kozma házaspár azt szeretné tudni, hogy „hibázott-e valaki abban, hogy második gyermekük orr és szem nélkül jött a világra" – mondta dr. Gardó Sándor. – Az orrcsont, illetve a szemgolyók hiánya önmagukban is az igen ritka fejlődési rendellenességek körébe tartoznak, születéskori gyakoriságuk százezrelékes nagyságrendű, az együttes előfordulás pedig kivételes ritkaság, a világon csupán csak néhány ilyen esetet közöltek. Magam négy évtizedes pályafutásom alatt nem találkoztam hasonlóval. Természetesen megértem, hogy ez a tény a szülőket nem vigasztalja.

Orvosszakmai szempontból a kérdés nyilvánvalóan az, hogy felismerhetők lettek volna-e a rendellenességek a 20. hét előtt, amikor a terhesség genetikai indikáció alapján még megszakítható – folytatta a professzor. – A Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaság jelenleg érvényes szűrési protokollja nem írja elő a magzati orrcsont vizsgálatát, továbbá a terhesség 20. hete előtt a szemgolyók sem minden esetben láthatók, csak a szemüregek, amelyek ez esetben rendben voltak. Amennyiben a rendellenességek felismerése a 20. hét után történik, terhességmegszakítás már nem végezhető. A szülők a 34. héten elmaradt ultrahangvizsgálatot is hiányolják, ennek elvégzése azonban még a rendellenesség esetleges felismerése esetén sem változtatott volna a szomorú végkifejleten.

Dr. Gardó Sándor szerint a magzati rendellenességek születés előtti diagnosztikája terén az utóbbi években hatalmas fejlődésnek lehettünk tanúi. Az ultrahang, a kromoszóma- és a DNS-vizsgálatok segítségével ma már többtucatnyi magzati rendellenesség ismerhető fel, de ez csupán töredéke a több mint 3000 genetikai eredetű rendellenességnek, illetve betegségnek. Sajnos a magzati ultrahangvizsgálatnak is megvannak a korlátai. Nem véletlenül szerepel minden terhességi ultrahangvizsgálat leletén az alábbi felvilágosítás: „A magzati rendellenességek kiszűrését szolgáló vizsgálatok hatékonysága különböző típusú rendellenességek esetén eltérő. A vizsgálat nem tévedhetetlen és nem szűri ki 100%-os hatásfokkal az esetleges magzati betegségeket."

 Oláh Attila orvos igazgató reagálása
A hozzátartozóját gyászoló, különösen gyermekét elvesztő szülőnek írt levelet így befejezni („Kérjük a fentiek szíves tudomásulvételét") hihetetlenül primitív, minden emberi érzést nélkülöző stílusra vall. Ez tényleg felháborító lenne. Csakhogy a kórház jogi osztálya az inkriminált mondatot tartalmazó levelet a Forgács és Kiss Ügyvédi Irodának küldte, válaszképpen az iroda keresetlevelére. Ugye, érezhető a különbség? A szülők tragédiáját őszintén átérezve, a nekik szóló levelet nyilván nem jogilag szabatos fogalmazásban írtuk volna, és ilyen stílusú levelet nem írtam volna alá. A kórház egyébként az említett vizsgálatot már elvégezte, sőt, le is zárta. Ezt tartalmazta az ügyvédi irodának írott szakvélemény.
 

 

 

 Horváth Ferenc

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Fészek utcát

Átadták a Fészek utcát tegnap Nádorvárosban. Borkai Zsolt polgármester hangsúlyozta: rendkívül… Tovább olvasom