Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Senki nem mehet haza tanács nélkül

Egy év alatt hatezer látogatót regisztrált a győri pályaválasztási és pályaorientációs központ. Az uniós támogatással épült és a város által fenntartott intézmény iránt egyre nagyobb az érdeklődés, a szolgáltatások köre az igényekhez alkalmazkodva folyamatosan bővül.
Tavaly februárban, amikor átadták a Győri Területi Integrált Szakképző Központ (TISZK) Pályaválasztási és Pályaorientációs Központját, már tudni lehetett, hogy erős hídra van szükség a folyamatosan változó munkaerőpiac és az oktatás, szakképzés között.

Az eltelt egy év aztán bizonyított, mostanáig csaknem hatezer látogatót regisztráltak.

A központban tavaly még csak hetedikes és nyolcadikos, pályaválasztás előtt álló osztályok fordulhattak meg. Ebben a tanévben már hatodikosok is bejelentkezhettek, miután pedig érezhető volt az igény a középiskolások részéről, decembertől előttük is megnyíltak a kapuk.

– Csaknem másfél ezer középiskolás, többségében gimnazista fordult meg nálunk – mondta a Kisalföld érdeklődésére Baráth Lászlóné TISZK-csoportvezető, a központ vezetője. – A diákok kérték, ezért ezt is bevezettük: a foglalkozásokon a felsőoktatási kínálatról, a pontszámítás módjáról is tartottunk tájékoztatót.

A központ elégedettségi felmérést végzett, az eddig feldolgozott csaknem ezer kérdőívből kiderül: a fiatalok 95 százaléka nagyon hasznosnak ítélte az útmutatót, amely adottságaik, képességeik és tanulási motivációik felmérése alapján ajánlotta figyelmükbe a nekik javasolt szakmacsoportot.

Az érdeklődés nem lankad, a módszereket több megyében átvették, a győri és városkörnyéki iskolák mellett csornai, mosonmagyaróvári, bakonyszentlászlói és veszprémvarsányi iskolások is megfordultak a központban. Az egyéni tanácsadás egyre népszerűbb, akár középiskolások jelentkeznek be, akár fiatal felnőttek, fogadják őket, senkit nem engednek el tanács nélkül – tudtuk meg a központ vezetőjétől.

December óta a Fürge Diák Iskolaszövetkezettel karöltve hetente kétszer munkajogi előadásokat tartanak végzős szakiskolás diákoknak. Áprilistól tovább bővülnek a szolgáltatások, tizedikes középiskolások kaphatnak tanácsokat a fakultációválasztáshoz. Szintén tavasztól várják a szakiskolásokat is, az iparkamarával együttműködve a tanulószerződések tanulókra és szüleikre vonatkozó tudnivalóiról hallhatnak a tervek szerint hetente 1–2 alkalommal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődtek a tavaszi kátyúzási munkák

A téli – sürgősségi – kátyúzást követően hétfőn megkezdődött a tavaszi kátyúzás első… Tovább olvasom