Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

''Semmilyen gyanút nem fogalmaztam meg''

„ Csak olyan jogorvoslati lehetőségeket vettem igénybe, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény minden jelöltnek megenged. Tizenhatezernél is több rám szavazó győriért kötelességem volt megtenni ezeket a lépéseket” – nyilatkozta a Kisalföldnek Szijjártó Péter. A fideszes politikus a győri 3. számú választókerületben ugyan alulmaradt Balogh József szocialista polgármesterrel szemben, de a párt megyei listájáról másodszor is bejutott a parlamentbe.
Balogh József polgármester a múlt héten a Kisalföldnek nyilatkozva kemény szavakkal illette önt: a Fidesz első számú pitbulljának nevezte, és kétségbe vonta, hogy egyéni képviselőként bármit is el tudott volna intézni. Megsértődött?

– Nem. Aki figyelemmel követte a polgármester úrral folytatott vitáimat, láthatta, hogy nehezen viselte e néhány hét feszültségeit. Érezhetően nem szokott hozzá, hogy megszorítják, versenyre kényszerítik, és szembesítik azokkal a mulasztásokkal, amelyek a nevéhez köthetők. Ezért nem haragszom. Majd ha lecsillapodnak a kedélyek, nyilván ő is másként gondolkodik.

– A polgármesteri bírálat tartalmi részére visszatérve: nem gondolja, hogy valóban hátrány lett volna, ha az egyik órában élesen bírál egy minisztert, a másikban pedig egyéni képviselőként próbál a minisztériummal – esetleg éppen vele – egyeztetni Győr támogatásáról?

– Hogy egy képviselő mit tud a választókerületének kiharcolni, nem elsősorban azon múlik, kormánypárti-e vagy sem. Abszolút sikertelen kormánypárti és sikeres ellenzéki képviselőre egyaránt láthattunk több példát. Az elmúlt négy évben is voltak olyan kezdeményezéseim, amelyek – dacára annak, hogy az ellenzéki padsorokban ültem – kedvező fogadtatásra találtak. Másrészt pedig kérdezem: Balogh József parlamenti mandátuma miben jelentett bármifajta pluszt is Győrnek?

– P erre nyilván megemlítené a város magas adóerő-képessége miatti elvonás utáni visszatérítés ügyét, a Fehérvári út új bevezetőszakaszát vagy a sokmilliárdos pólusprogramot.

– A magas adóerő-képesség miatti igazságtalan elvonással kapcsolatban én magam kezdeményeztem a parlament költségvetési bizottságában, hogy tárgyaljunk róla, én készítettem erről előterjesztést, és megkértem Balogh Józsefet, hogy írja alá. Ezzel kezdődött a történet, amelynek végén a város visszakapta a pénzt. Ezenkívül számos olyan indítványt nyújtottam be az Országgyűlésben, amelyek több milliárd forint értékű győri fejlesztéseket jelentettek volna, de ezeket Balogh József rendre leszavazta, ahelyett, hogy kormánypárti képviselőként megszerezte volna hozzájuk a kabinet támogatását.

– Inkább dicséreteket vagy bírálatot kapott a 127 voksnyi különbséggel elveszített második forduló után?

– Csak dicséretet kaptam a párton belül és a városban is. Hatalmas meglepetésnek tartotta mindenki az eredményt.

– És ön sikerként vagy kudarcként élte meg?

– Sikerként. Nyilván jó lett volna az i-re feltenni a pontot, de figyelembe véve Balogh József eredményét a 2002-es országgyűlési választáson (amikor már az első körben nagy fölénnyel nyert – a szerk.), mégiscsak sikerről beszélhetünk. Ennek három titka volt: a munka, a munka és a munka. A győriek igent mondtak a változásra. A városnak tizenkét éve ugyanaz a polgármestere, akitől méltatlan és igaztalan lenne elvitatni az eredményeket, de sokan érzik Győrött, hogy a város fejlődése lassabb annál, amilyen lehetne, lassabb annál, mint amit az elhelyezkedése, a gazdasági környezet és az itt élők tehetsége, szorgalma indokolna. Ez a városvezetők fásultságának, fáradtságának a következménye. Némi frissességgel, dinamizmussal nagyot lehetne lendíteni a város szekerén.

– A „munka, munka, munka" úgy látszik, több kerületben nagyon bejött – például Szabadhegyen, Kismegyeren, Ménfőcsanakon –, de a lakótelepeken már kevésnek bizonyult. Mivel magyarázza ezt?

– A lakótelepeken minden eddigi választás közül most értük el a legszorosabb eredményt a baloldallal szemben – ellentétben azzal a közvélekedéssel, ami a Fidesz és a lakótelepek viszonyára vonatkozik.

– A győzelme azonban mégiscsak itt úszott el.

– Ez nyilván nem tagadható, de több olyan lépést megtettünk, amit mások nem. A választókerületben nehéz találni olyan helyet, ahol sokan kulturáltan összejöhetnek, a vetélytársaim ezért nem is tartottak nagyszabású kampányrendezvényeket itt. Én igen, a Bikini-koncertre és Varga Mihály beszédére Adyváros kellős közepén került sor. Sok időt töltöttem a lakótelepeken, jártuk a lakásokat, beszélgettünk az emberekkel, vittük a szóróanyagainkat. Ez most ennyire volt elég. Szabadhegy, Kismegyer, Ménfőcsanak és Gyirmót szavazataival majdnem sikerült ellensúlyozni a különbséget, ami azt mutatja, hogy ezekben a városrészekben még inkább elégedetlenek Balogh Józseffel, valószínűleg mint polgármesterrel is.

– Min múlott a mandátum sorsa?

– Mi ebben a kampányban elvégeztük mindazt a munkát, ami elvárható volt tőlünk, sőt, annál még egy kicsivel többet is. Balogh József sokat köszönhet Szabó József MDF-es jelöltnek. Amíg az SZDSZ-es jelölt visszalépett, és minden rendezvényen hirdette, hogy szavazói Balogh Józsefet támogassák, addig nekem meg kellett küzdeni még egy „jobboldali" indulóval. Az ő ringben maradása nagyban hozzájárult a szocialisták sikeréhez. Utólag azonban már felesleges bűnbakot keresni, így is szép, tisztes eredményt értem el.

– Biztos, hogy az MDF ebben szerepet játszott? Köztudott, hogy a Fidesz ott szerepelt rosszabbul a második fordulóban, ahol az MDF-jelölt visszalépett, ami legalábbis a fórumos szavazók Fidesszel szembeni fenntartásait mutatja.

– Volt ilyen és olyan körzet is az országban. Nem tudjuk biztosan, mi történt volna, de úgy érzem, ha az MDF-es jelölt visszalép és engem támogat, nyerhettem volna.

– Kívülről úgy tűnt, nem nagyon akar beletörődni a választási vereségbe. Fellebbezésében olyan indokokat említett, amelyek nem állták meg a helyüket. Ezek közé tartozott két olyan szavazókör eredménye, ahol a Fidesz-delegált is aláírta a jegyzőkönyvet, vagy a nagyszámú rontott szavazólapra való hivatkozás, amiből mindössze 75 akadt. Miért merítette ki teljesen a jogorvoslati lehetőségeket a végsőkig?

– Csak olyan jogorvoslati lehetőségeket vettem igénybe, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény minden jelöltnek megenged. Tizenhatezernél is több rám szavazó győriért kötelességem volt megtenni ezeket a lépéseket, amíg nem voltam biztos abban, hogy a végeredmény az, ami. Nem lett volna olyan jelölt, aki nem így cselekedett volna, amikor egy szavazóurnát ép biztonsági zárócímkékkel beraknak egy autóba, majd az felszakítva érkezik meg az őrzés helyére, a polgármesteri hivatalba. Nem csináltam balhét, sajtópolémiát, nem követeltem, hogy nevezzék meg a felelősöket, csak azt kértem, hogy a törvénynek megfelelően járjon el a választási bizottság. Természetesen tudomásul veszem a döntést, gratulálok a győztesnek, és megköszönöm a rám voksolók bizalmát.

– Nem választói gyanakvásának felélesztését szolgálta az a nyilatkozata, amiben az akkor még lezárt urnák biztonsága miatt aggódott?

– Mások hívták fel a figyelmemet arra a faramuci helyzetre, hogy a vetélytársam a város polgármestere, és a polgármesteri hivatalban őrzik a lezárt urnákat. Semmilyen gyanút nem fogalmaztam meg, pusztán abban reménykedtem, hogy minden rendjén van. Mint ahogy biztosan rendjén is volt, és mindenki az esküjének megfelelően járt el.

– A szoros eredmény után egy továbblépési lehetőség a győri polgármester-jelöltség lehet. Szó van erről?

– Sokan kapacitálnak, hogy vállaljam el. A Fidesz győri elnökeként a lehető legrövidebb időn belül meg fogom tenni az előterjesztést a győri elnökségnek.

– Jól gondolom, hogy a Fidesz ugyan nem volt sikeres a választáson, de az ön pozíciói erősödtek?


– Mindenképpen megtisztelő volt, hogy néhány hónappal a választás előtt a Fidesz engem választott pártszóvivőnek. Négy éve a millenáris füvén ücsörögve nem fordult meg a fejemben, hogy 2006-ban én leszek az, aki kommentálja a választási eredményeket, és engem néznek majd kint a kivetítőn. Hihetetlen dolgok történtek velem néhány esztendő alatt. Az én példám az élő cáfolata annak a sztereotípiának, hogy a Fidesz kollégiumi szobatársak zárt gyülekezete, ahova nem engednek senkit. Sok munkával, kitartással, szorgalommal a Fideszben is el lehet érni komoly eredményeket. Azt nem tudom megmondani, erősödött-e a pozícióm, de az eredményem elismerést váltott ki a párt vezetőiből.

– Milyen szerepet szán magának a következő négy évben?

– Nagyon szeretem a parlamenti politizálást, az ifjúsággal, a sporttal, a gazdasággal összefüggő ügyeket. A mostani választás azt mutatja, hogy a győriek megbecsülik az Országgyűlésben Győrért és az országért végzett munkát, és úgy gondolják, nem az a jó képviselő, aki egy héten hét napot Győrött tölt, hanem aki a parlamentben próbálja meg a lehető leginkább hatékonyan képviselni az érdekeiket. Szeretném ezt a munkát folytatni, de annyira kialakulatlan még a helyzet, hogy a kérdésre ennél biztosabb választ nem tudok adni.

– Továbbra is pártszóvivő marad?

– Orbán Viktortól a múlt héten megkérdezték egy sajtótájékoztatón, mi a helyzet a szóvivőkkel. P azt válaszolta, a szóvivők nagyon jól vannak. Nem érkezett negatív visszajelzés a szóvivőségemmel kapcsolatban. Ha megkérnek arra, hogy maradjak, boldogan folytatom ezt a munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halászlé két tucat bográcsban

Mesterszakács is benevezett az amatőr kukták közé a Győrben rendezett VI. Halászlé- és… Tovább olvasom