Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 21°C | 31°C Még több cikk.

Segítség harminc erdélyi gyereknek

Az április végén megtartott Első Győri Szeretet Napok bevételét, a 3 millió forintot pénteken adta át Böjte Csaba atyának dr. Pápai Lajos megyés püspök. Az összeg harminc erdélyi gyermek nevelését biztosítja.
Böjte Csaba atya hálás szavakkal köszönte meg az adományt dr. Pápai Lajos püspüknek.
A győri püspökség sajtótájékoztatón számolt be az elmúlt időszak legfontosabb történéseiről és a közeljövő terveiről. Ezt az alkalmat használták fel arra, hogy átadják a dévai ferences gyermekmentő misszió javára összegyűlt pénzt.
Az akcióhoz csatlakozott a Pro Urbe Lokálpatrióta Egyesület, számos cég és magánszemély. A bál 1.100.000, a Széchenyi téri rendezvény 700.000 forint bevételt hozott.


A Szent Erzsébet Karitász Alapítvány számlájára további 1.200.000 forint érkezett. A szeretetnapokat azzal is segítette a győri püspökség, hogy átvállalta a mintegy félmillió forintra rúgó költségeket – tudtuk meg Pápai Lajos megyés püspöktől.

A Pro Urbe Lokálpatrióta Egyesületet képviselő Oláh Ferenc köszönte meg a segítséget a közreműködő cégeknek, vendéglősöknek, s mindenkinek, aki valamilyen módon hozzájárult az akció eredményességéhez. Majd arról biztosította a hallgatóságot, hogy hagyomány lesz a mostani rendezvényből, amely meggyőződése szerint sikerre ítéltetett. Mint mondta, bízik abban, hogy a most még talán irreálisnak tűnő tízmillió forintos bevételi cél néhány év után elérhető lesz.
A dévaiak nevében Böjte Csaba atya szólt hálás szavakkal a jelenlévőkhöz. Mint mondta, számára ez a 3 millió forint is irreális összeg, hiszen álmában sem gondolta, hogy ilyen mértékű támogatással térhet haza.

A hírek szerint a Déván és Szászvárosban működő ferences misszió újabb hatósági zaklatások célpontja. A Kisalföld erről kérdezte az atyát. Böjte Csaba helyesbített: nem atrocitásokról van szó, hanem „ellenőrzésekről". Ugyan a román tanügyi intézmények nyolcvan százalékában hiányzik a működési engedély, addig náluk minden apró részletre kiterjedő vizsgálatokat folytatnak, mindenre külön dokumentum beszerzését követelik meg. Tanfelügyelők, gyermekvédelmisek, közegészségügyi ellenőrök, a tűzoltóság és számos megyei és városi hatóság szállja meg rendre intézményeiket.

– A hatóságok csupán azt ellenőrzik, hogy mennyire EU-konform a gyermekek elszállásolása, étkezése. Ilyenformán ügyelnek arra, hogy a mi gyermekeink jól el legyenek látva, tehát gondoskodnak felőlük. S így megy ez már évek óta – jegyezte meg szelíd iróniával az atya.
A Püspöki Papnevelő Intézet prefektusa, Albán József a város legnagyobb múltú felsőoktatási intézményéről, a Győri Hittudományi Főiskoláról elmondta, az iskola 1999 óta a Lateráni Egyetem Teológiai Fakultásával történt megállapodás (affiliáció) révén egyetemi képesítést ad az előírásoknak megfelelő vizsgán sikeresen szereplő hallgatóinak. Tegnapelőtt nyolcan tették le dicsérettel a vizsgát, közülük ketten summa cum laude minősítést kaptak.

(A tájékoztató többi témájára visszatérünk.)
„ Itt talán nem tűnik olyan soknak ez a pénz, de nekünk rengeteget jelent. Hogy konkrétan mit is? Nálunk egy gyermek ellátási költsége havonta hét-tíz ezer forint. Így ez a hárommillió forint harminc gyermek egyévi ellátását teszi lehetővé. Nekik pedig a mi otthonunk, a magyar nyelvű iskolánk páratlan lehetőséget nyújt, egy új világot nyit meg számukra a győri megyés püspök úr, a segítők, a hívek jóvoltából."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az illegális szemét ellen

Egy teljes kommunális szeméttelepre elég lenne az a hulladékmennyiség, ami azokon a természetben… Tovább olvasom