Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Segíthetnénk az élelmiszerválságban

Magyarország - Már az ENSZ is foglalkozik a növekvő élelmiszerárak okozta világválsággal. A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap szerint súlyos globális következményekkel járhat az élelmiszerek drágulása. A lehetséges megoldásokról Farkas László egyetemi docenst kérdeztük.
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete kimutatása szerint jelenleg közel negyven országot, több mint százmillió embert fenyeget az éhínség, sőt, bizonyos afrikai és távol-keleti államokban halálos áldozatokkal is járó éhséglázadások is kitörtek. Az „első világ" a mind emelkedő élelmiszerárak miatt aggódik. Mi, magyarok is egyre inkább érezzük bőrünkön a magas tej-, kenyér- vagy étolajárakat.

Egyre inkább érezzük bőrünkön a magas árakat. Az étolaj több mint 50 százalékkal drágult egy év alatt. Fotó: Krizsán Csaba
Egyre inkább érezzük bőrünkön a magas árakat. Az étolaj több mint 50 százalékkal drágult egy év alatt. Fotó: Krizsán Csaba


– Az élelmiszerhiányt elsősorban természeti folyamatok generálják, de nem szabad feledni a politikai tényezőket sem – állítja Farkas László, a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdasági- és Élelmiszer-tudományi Kar Élelmiszer-tudományi Intézete egyetemi docensét. A klímaváltozás során erősödik az általános felmelegedés, az aszályos és szélsőséges időjárás – orkánokkal és fagykárokkal – jelenti a veszély forrását. A docens szerinte az óriási méretű népességnövekedésre sem készült fel a világ. Emellett egyre többször esik arról is szó, hogy a bioetanol benzinné való feldolgozása jelentős területet von el az élelmiszer-termeléstől.

– Ahhoz túl kis területen fekszik Magyarország, hogy „elpazaroljuk" a földjeinket – véli az oktató. Szerinte a repce helyett elsősorban olyan növényeket kellene termeszteni, amelyek több embernek adnak munkát és élelmiszert. Jól átgondolt tervezéssel, összehangolt kormányzati akarattal az ország megfelelően kiaknázhatná lehetőségeit. A magyar mezőgazdaságról évszázadokon keresztül elismerően szóltak. Európában az Osztrák–Magyar Monarchia éléskamrájaként emlegették. Jelenleg agonizál az ágazat, csődközeli állapotban van és ezt a folyamatot mihamarabb meg kell állítanunk – hangsúlyozza dr. Farkas László.

Hazánkban adott a víz, a mikroklíma, a termőföld, a kultúra, a szakember. Mindezt nem szabadna veszni hagyni. Magyarország garantáltan tizenötmillió embert tudna élelmiszerrel ellátni – emeli ki.
A docens a magyar élelmiszeripar életre keltésében látja a megoldást. A húsipar zuhanórepülését megállítva fejleszteni kell az ágazatot. Míg néhány évtizede 10–12 millió sertést tenyésztettünk, ez mára 3–4 millióra csökkent. Ahol a kertészkedéshez alkalmas a talaj, ott a növénytermesztést előnyben kell részesíteni, a kevésbé termékeny területeken pedig az állattenyésztésre kell fektetni a hangsúlyt.
– Természetesen ne feledkezzünk meg a hungarikumokról sem: ne hagyjuk veszni a pálinkánkat, a szegedi paprikát és a makói hagymát, a téliszaláminkat vagy a hamisítatlan magyar akácmézet – figyelmeztet dr. Farkas László.

52,4 százalékkal drágult az étolaj egy év alatt

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly márciushoz viszonyítva az élelmiszerárak az átlagosnál nagyobb mértékben, 12,3 százalékkal nőttek. Jelentős áremelkedést figyelhettünk meg az étolaj (52,4 százalék), a liszt (47), a száraztészta (25,2), a tej (20,6), a kenyér (20,1), a sajt (19,7), valamint a péksütemények (18,2) esetében.

Olvasóink írták

 • 4. orgona 2008. május 10. 16:28
  „Mar a külföldi is elhaggya magyarorszagot ,mert draga!”
 • 3. matriné 2008. május 09. 11:09
  „Az átkos rendszerben megbüntették a drasztikus áremelőket! Ma azokat élteti e kormány, hisz hozzák nekik a pitiáner áfát! Hát alakosságal ez ügyben sem törödik az biztos, hisz a felelőtlenek honnan is ismernék a felelősséget a posztjukon? Soha semmiért nincsenek felelősségre vonva!”
 • 2. kovár 2008. május 08. 11:53
  „Pedig nemrég még mekkora volt az öröm, hogy jön a KÜLFÖLDI aszt megveszi az Olajgyárat, Kekszgyárat, Kenyérgyárat ..lesz ám itt jóvilág....”
 • 1. tricse 2008. május 08. 07:43
  „Na kérem!
  Okos,tanult ember is megmondta! Úgy verték szét azt ami jó volt mint a sicc,most meg repce! Majd ha kipusztul az összes vad és hal,mikor beépítenek minden szántóföldet,mikor megmérgeznek minden gyümölcsfát akkor majd rájönnek,hogy A PÉNZT NEM LEHET MEGENNI!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nem sürgős műtétek várnak

Győr - Platinakivételre érkezett egy beteg néhány napja a győri kórházba, de az előre (és időpontra)… Tovább olvasom