Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Segély és szociális juttatások helyett munkát szeretnének

Győr - A gazdasági válság következményei, a kisebbségi önkormányzat gazdálkodása és több ikrényi cigány család kilakoltatása is téma volt a megyei cigány kisebbségi önkormányzat legutóbbi ülésén.
A gazdasági válság következménye már most súlyos, a leépítéseket a még dolgozó, munkáját megtartó kisebbség sem úszta meg. Az eddigi 60–70 százalékos munkanélküliség a cigányok körében 80–90 százalékos, a lakáshitelek bedőlnek, s ez rányomja a bélyegét a mindennapokra.

A feszültség és az elkeseredettség egyaránt tapintható a családokban. Segély és szociális juttatások helyett állandó munkát szeretnének a romák – hangzott el az ülésen.

A napirend szerint kiemelt témaként szerepelt a költségvetés. Idén 1 millió 892 ezer forintból gazdálkodik a megyei cigány kisebbségi önkormányzat, ebből 1 milliót a megye, a többi pénzt az állam adja.

Egy roma holokauszt-emlékmű tervei már elkészültek, amely egyben a romák elleni támadások és az erőszak elutasítását is jelképezi.

Ikrényben négy, Dózsamajorban pedig hat család lakhatása vált bizonytalanná. Serbán Márta kisebbségi képviselővel már szóban közölték: érvényes lakhatási engedélye, bejelentett lakcíme ellenére családostól mehetnek, amerre tudnak. Minderről még nincs papír vagy határozat, mindenesetre a gyermekeket nevelő családok rettegnek a jövőtől. Az ülésen elhangzott, a kisebbségi önkormányzat képviselői jogi képviselővel együtt egyeztető tárgyalást kezdeményeznek a település vezetőivel, a tulajdonos kft. ügyvezetőjével és megpróbálnak megnyugtató megoldást keresni, hisz a probléma több kiskorú gyermeket is érint.

Csend és béke lehetne legalább az oktatási intézmények körül, ám a Kossuth-iskolát, így a fenntartó győri önkormányzatot szegregációval vádolja az „Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek" Alapítvány.

A per jelenleg is tart s az ügyben épp a minap hívtak össze rendkívüli szülői, valamint nevelőtestületi értekezletet. A szülők egyhangúan kiálltak az iskolavezetés mellett, a többség felháborítónak tartja az oktató-nevelő munka ilyen jellegű megzavarását.

Olvasóink írták

 • 4. sztiv 2009. március 12. 02:19
  „Mondjuk arról kellene cikket írni, hogy a francba kezd újra? Állásod nincs, lakásból is kiraktak. A dunában fürdessz és mosol hogy ne legyél büdös és koszos. Nekem mákom volt, hogy van egy jó barátom, aki kifizette kauciot albérletre. Munkát is szerzett. A felesége mosott rám és küldött kaját. Azóta hála az Istennek vissza tudtam fizetni minden rám fordított költségét. De nincs mindenkinek ekkora szerencséje
  Regisztrálhatnék új nicket, mint "volt hajléktalan"...”
 • 3. sztiv 2009. március 12. 02:09
  „Ja és kedves pampus ezt onnan tudom, hogy én is nagy sz@rban voltam pár éve, és engem tényleg kilakoltattak (villanyt is kikötötték, januárban -1 fok volt a lakásban, szétdurrant a vízvezeték)
  Azóta kissé helyrejöttem.”
 • 2. sztiv 2009. március 12. 01:54
  „Már bocsika, de a kilakoltatásnak semmi köze a világválsághoz!
  1 év után kapják fel a vizet, fél év kell a bírósági tárgyaláshoz, fél éved bizti van a határozatig, télen nem rakhatnak ki törvényileg (csak ha önkényes lakásfoglaló vagy). Ez már idáig 2 év!
  Ezen kívül nyújthatsz be kérelmet törlesztéses fizetésért. Még legalább 1 év haladék.
  Most akkor mi van?”
 • 1. pampus 2009. március 10. 18:57
  „Nem kell ahhoz cigány családnak lenni,hogy elvegyék a beteg, és jóformán munkanélküli családoktól ! Úgy látszik itt e városban az acél, hogy minél több legyen a hajléktalan?3. hozzászólás pampus 2009.03.10. 18:49

  Egy olyan városban, ahol a beteg, a munkáltatók kéj kedvére kiszolgáltatott a minimálbéren bérrabszolgaként tartott család kilakoltatást tervezi! Hogy egyeztethető össze a közpénz pazarlással felesleges dolgokra? Ott ahol képesek alantas módon megvonni a lakbér támogatást a fenti nyomor szinten tengődőktől? Sőt hiába fordul írásba a kiszolgáltatott kilakoltatásra váró család a Polgármesterhez! Még, azt sem válaszolja, hogy fapapucs!
  A pribékei ellen pedig hiba fordul e város közgyűléséhez ott is ugyan ez a nagyképű semmit mondás a kivizsgálás helyett! Elemben a pribékeik a bírósághoz fordultak a saját maguk által kreált 100.ezer forint lakbér hátralék miatti lakás kiürítés miatt! Tehát úgy látszik bárkit kirakhatnak az utcára akár koholt vádak alapján, hisz ebben a városban nemdivat kivizsgálni az eseményeket! A piszkos munkát a csicskások elrendezik.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szekciókat alakított ki a győri KDNP

Győr - A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) győri szervezete szakmai szekciókat alakított ki –… Tovább olvasom