Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Sebészek előléptetése

Két olyan kórházi osztály élére is új vezető került Győrött, amely regionális feladatokat lát el. Az idegsebészetet július elsejétől dr. Skaliczky Zoltán, a traumatológiát dr. Jancsó József vezeti.

A mozgáshiány hátránya

Dr. Skaliczky Zoltán 1984-ben került a győri kórházba, az akkor létrehozott idegsebészeti osztályra. Éppen húsz éve dolgozik azon a részlegen, amelynek most vezetője lett. Dr. Szarvas István munkáját kívánja folytatni. Emellett persze a szakma haladásának megfelelően kell fejlesztenie az idegsebészetet.

Az egész Nyugat-Dunántúlról érkezhetnek ide betegek. Alig száz idegsebész van hazánkban és néhány ilyen osztály. A Petz Aladár Megyei Oktató kórházban lévő 37 ágyas. 8 orvosa évente 1200 koponya- és gerincműtétet végez, 6000 járó beteget lát el. Az úgynevezett degeneratív, a gerinc korai elöregedéséből származó, az ülő életmóddal összefüggő betegségek népbetegségnek minősülnek. A daganatos betegségek és a közlekedési balesetből adódó koponyasérülések száma is nő. Nyáron a vízbe ugrás, a gyümölcsszedés miatti gerincsérülések gyakoriak. Régi vágyuk az itt dolgozóknak, hogy a műtétek 40 százalékához szükséges 20 éves sebészi mikroszkópot újra cserélhessék. Valószínűleg a nagy értékű, 20 millió forintos beszerzés hamarosan megvalósul.

A vezetés művészete

– Naivitás azt hinni, hogy minden elvárásnak a legmagasabb szinten lehet eleget tenni. A vezetés attól művészet, hogy az adott pillanatban kell tudni, mi kapjon prioritást – kezdte nyilatkozatát dr. Jancsó József, a traumatológia régi-új vezetője. Tudja, hogy a közvélemény elvárja tőle a gyors, várakozásmentes ellátás megszervezését. A kezelés minőségét is döntően ez határozza meg. Hiszen 460 ezer ember közül hozhatják ide sürgős esetben a rászorulókat.

A traumatológia a friss sérülések ellátásával és következményeinek helyreállításával foglalkozik. Idetartozik a baleseti állomás, a járóbeteg-rendelés, a fekvőbeteg-ellátás. Az itt dolgozó 22 orvos tavaly 1978 azonnali operációt kívánó beavatkozást, 3300 műtéti helyreállítást végzett, az ambulancián és a szakrendelésen 126.000 beteg fordult meg. Dr. Jancsó az ügyeletesek leterheltségén akar változtatni az ellátás kategorizálásával, mert azok, akik könnyebb sérülésükkel várakoznak, nem kötelesek megérteni, hogy a doktorok operálnak.

A baleseti sebészet rendkívül műszerigényes, ezért a pénzügyi források felhasználásáról jól kell döntenie. Tapasztalata segítheti, mert 1968 óta az osztályon dolgozik, itt volt gyakornok, szakorvos, adjunktus, lett főorvos, társosztályvezető, majd osztályvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új buszok nélkül káosz lehet

Az ingyenes diákbérletek bevezetése után tömegesen utazó tanulókkal magyarázták, többek között a… Tovább olvasom