Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Se kép, se hang: sokan lemaradtak Győrben Orbán ünnepi beszédéről

Az ünnepi hangulatot sokaknál a bosszúság váltotta fel megyénkben, amikor a miniszterelnök beszédét nem láthatták a televízióban: a ViDaNetes előfizetőknél ugyanis éppen akkor "elment az adás."

Dühös olvasók folyamatosan csörgették csütörtökön délután szerkesztőségi telefonunkat. Mindannyian arra panaszkodtak, hogy a televízión keresztül kísérték figyelemmel a március 15-i ünnepi eseményeket.

Éppen Orbán Viktor miniszterelnök kezdett volna ünnepi beszédébe fél négy körül, amikor elment a kép és a hang a Vidanetes előfizetőknél. Gyárvárosból, Győr-Ménfőcsanakról, Kisbácsáról és Pinnyédről is kaptunk jelzéseket.

Értetlenül állunk az előtt, hogyan fordulhat elő, hogy a ViDaNet Kábeltelevízió szolgáltatási területén - éppen a március 15-i, miniszterelnöki beszéd idején - valamennyi győri háztartásban megszűnt az adás. A város minden részéből felháborodott telefonok érkeztek hozzánk is, így nem tehetünk mást, mint magyarázatot várunk a ViDaNet vezetőitől, milyen "meghibásodás" következett be. Különösen érdekel bennünket a szolgáltató válasza annak fényében, hogy nem az első eset volt már, hogy a miniszterelnök beszéde idején "műszaki hiba" lép fel, sokaknak bosszúságot okozva.

Kara Ákos, országgyűlési képviselő, Fidesz, Simon Róbert Balázs városi alelnök, FideszAkadt olvasónk, aki a Kossuth Rádióban tudta csak meghallgatni a miniszterelnöki beszédet. Jónéhány betelefonáló "szabotázsról", az ünnepi hangulat elrontásáról beszélt, s akadt aki szerint tavaly ugyanez történt nála a miniszterelnök beszéde alatt.

Négy óra után aztán az ünnepi közvetítés befejezte végével visszajött az adás a Vidaneteseknél. Egyik betelefonálónk azt tapasztalta, hogy eddig kódolt csatornák is bejöttek nála: mint mondta, ez nem kárpótolja a csalódásért.

Húshegyi Károly, a ViDaNet kommunikációs és marketingigazgatója megkeresésünkre elmondta: a fejállomáson áramszolgáltatási gondjaik akadtak, nem indultak el a generátorok.

Ez a teljes szolgáltatási területüket érintette: minden leállt, az internet sem működött. Mint mondta, a hibának természetsen semmi köze sem volt az ünnepi műsorhoz: a kellemetlenség miatt minden előfizetjüktől elnézést kérnek.


 A Vidanet Zrt. vezetése a sajtóból értesült arról, hogy a sajnálatos szolgáltatás kiesés kapcsán kiadott egyértelmű közleménye ellenére különböző feltételezések láttak napvilágot.

Különböző portálokon megjelent Kara Ákos és Simon Róbert urak által kiadott közlemény, melyben magyarázatot várnak a Vidanet vezetőitől a meghibásodásra. Ez a magyarázatkérés a Vidanet vezetőihez mindeddig nem érkezett meg.

Ugyanakkor a közleményben megfogalmazott feltételezések miatt vállalat vezetése fontosnak érzi, hogy további – bár a közvélemény számára talán kevéssé releváns – információkat osszon meg és eloszlasson minden feltételezést.

Az alábbiakban a március 15-én kiadott közleményt kiegészítve, az azóta begyűjtött szakmai információkkal pontosítva írjuk le az eseményt, bízva abban, hogy a kérdést feltevő urak és a közvélemény is teljes körűnek és elfogadhatónak ítéli meg.

2012. március 15-én 15 óra 41 percet megelőzően a Vidanet Zrt. győri fejállomásának betáplálását végző elektromos (EoN) hálózaton rövid idejű feszültség kimaradást történt. Ennek következtében a rendszer automatika szünetmentes áramellátásra kapcsolt, majd az áthidalási idő lejárta előtt a nagyteljesítményű tartalék dízel generátor is beindult, annak érdekében, hogy fejállomásnak is otthont adó szerverterem áramellátása biztosított legyen.

A feszültség kiesés megszűnte után az áramellátást monitorozó relé magasabbnak érzékelte a fázisok közti eltérést, mint a megengedett 10% így az automatika nem engedte visszaállni hálózatra a rendszert.

Ezek következtében az addig hibátlanul működő aggregátor tovább üzemelt és sajnálatos módon túlmelegedett. Az aggregátor védelmi mechanizmusa leállította működését.  A rendszer automatika ismét visszaállította a működést a szünetmentes tápegységekre. A riasztás által értesített szakemberek azonnal megkezdték a hiba elhárítását, de sajnos nem tudták a szünetmentes rendszer áthidalási idején belül elhárítani azt, így elkerülhetetlen volt a leállás.  A hiba elhárítását követően azonnal elindult a szolgáltatás helyreállítása. Ez a szolgáltatásokat kiszolgáló szerver számítógép rendszerek újraindulását és tesztelését, a csatorna ellenőrzéseket, valamint az előfizetői végberendezések (modemek, set top boxok) „feljelentkezését" jelenti.  16.20-ra a jelentősebb rendszerelemek helyreálltak, majd ~17.20-ra valamennyi szerver üzemszerűen működött.

Ügyfeleink 15.41 és 16.20 között jelentősebb, 17.20-ig részleges kimaradást tapasztalhattak az internet, kábeltelevízió és telefonszolgáltatásban.  

A leállás kizárólag a győri fejállomásról ellátott területeket és szolgáltatásokat érintette. Az önálló fejállomásról működő Győr környéki településeken TV kiesés nem volt.

Megértjük és átérezzük, hogy akaratunkon kívül milyen kellemetlenséget okoztunk azon kedves ügyfeleink számára, akik ebben az időszakban nem élvezhették a szolgáltatásunkat és fontos tartalmakhoz nem fértek hozzá. A hiba észlelésével gyakorlatilag egyidejűleg és közvetlenül értesítettük a két leginkább érintett város polgármesterét, intézkedtünk arról, hogy az egyéb, a leállással nem érintett médiákban (rádiók) is tájékoztassuk az előfizetőket, valamint a regionális sajtóhoz eljuttattuk hivatalos közleményünket.

Sajnos az ilyen bonyolultságú rendszerekben – leírt biztonsági rendszerek ellenére – is előfordulhatnak üzemzavarok, mint ahogy a mostani esetben is.

A Vidanet mindent megtesz azért, hogy ezeket elkerülje és az általa nyújtott szolgáltatás ügyfelei megelégedettségére szolgáljon. Ahogy korábbi közleményeinkben tudattuk, 2012-ben – a győri szolgáltatási területen kiemelten – több százmillió forintos hálózati rekonstrukciós és beruházási munkákat végzünk annak érdekében a szolgáltatás stabilitása és fejlődése biztosított legyen.

A Vidanet Zrt. vezetése ugyanakkor udvariasan, de nagyon határozottan visszautasít és cáfol minden egyéb alaptalan feltételezést. A vállalat vezetése – amennyiben erre igény van – a legnagyobb tisztelettel meghívja a közleményt kiadó urakat a Vidanet szervertermébe, ahol személyesen, a vállalat vezetésével konzultálva meggyőződhetnek a fentiekben leírtakról. 

Őszintén sajnáljuk az okozott kellemetlenséget és bízunk ügyfeleink megértésében!


A Vidanet Zrt. vezetése


Olvasóink írták

163 hozzászólás
 • 163. bodor 2012. március 18. 12:35
  „Én budapesti vagyok,nagyon sajnálom ,akik nem tudták követni,nagyszerü rendezés volt, érthető világos beszéd ,szinvonalas müsor.Remélem sikerült azóta, egy tökéletes, videó felvételen végignézni.Beleböngészve a hozzászólásokhoz,nem a politikai oldalát, kellene elemezgetni,aki ledegradálta ,az lelkében sem talál, nyugalmat.”
 • 162. geza11 2012. március 17. 20:32
  „köszönjük Emese....”
 • 161. Tmoha 2012. március 17. 15:27
  „Nem maradtak le semmi fontos dologról! A szöveg a régi!”
 • 160. Mankapunka 2012. március 17. 12:37
  „Válasz fentebb Tündenéne”
 • 159. Infamous 2012. március 17. 12:01
  „nemsemmik vagytok, ti ilyeneket akartok a TV-ben nézni? sok hazug politikust??? (tökmind1 milyen párt embere...) miért nem mentek el kirándulni a természetbe, he´??? hát ezt nem hiszem el...”
 • 158. Tündenéne 2012. március 17. 11:55
  „125. Mankapunka 2012.03.16. 15:58

  Na ezt most nem tudom hogy jó, vagy rossz? :D”
 • 157. hunlaprovo 2012. március 17. 09:24
  „Jó napot tisztelt hozzászólók! A közlemény szerint az EON a hibás mivel az áramszünet után a fázisokkal továbbra is gond volt. Valamint az áramfejlesztő mivel túlmelegedett és lekapcsolt.Jó lenne tudni milyen gyártmány az ilyet a fogyasztóvédelemnek ki kellene vonni a forgalomból. Én ezt nem értem, egy áramfejlesztőnek azért nem fél órát kell tudni működni hanem szerintem akár több órán át is. Az eddigi hozzászólásokat elolvastam. Az egyik elgondolkodtatott, hogy mi lenne ha műtét közben menne el az áram és ugyanez a helyzet előállna. Nem tudom volt -e ilyen a kórházban és lett- e belőle sajtóhír, írhatna valaki aki olvassa a kórházi dolgozók közül.Tehát a képviselő uraknak javaslom vizsgálják meg az EON felelősségét is.
  Az egyértelmű felelős az akinek időnként tesztelnie kellett volna az áramfejlesztőt, hogy hány órán át működik.
  Kérdés: mivel már nem először történt ez a kimaradás a múltkorit mi okozta - esetleg szintén áramkimaradás?
  Tény, hogy a különadó miatt maradt el a várttól az E.ON nettó eredménye, amely 2010-ben 4.9 milliárd euró lett és a távközlési cégek sem örültek a különadó 5letének, szidhatták eleget a Miniszterelnököt. Az indíték tehát megvan képviselő urak. Ha én felelős politikus lennék azért nem hinném, hogy így állnak bosszút. A közleményben megfogalmazott feltételezés erős túlzás és nem ártana az EON meg a Vidanet vezetéstől bocsánatot kérni. Az ügyfeleknek meg lehetne jóváírást adni, mondjuk egy havi díjat...
  Megnéztem a világhálón a beszédet.Végre helyesen nem Kossuth tér hanem "Kossuth Lajos terén" hangzott el!
  1. A nemzeti banknak valóban függetlennek kellene lennie! Bár tenne is érte a Viktor, mert most nem az!
  2.A törvényeinket az általunk választott vezetőinknek kellene meghozniuk amit be is tartanánk, nem pedig egy bürokratának egy íróasztal mellől valami lobbi érdekeit képviselve Brüsszelben.
  2.Azt a szent pénzt amit a gyermekeink szája elől veszünk el, hogy a köz javára fordítsuk 90%-ban elviszik adósságtörlesztésre.A gyarmatokat rabolták ki ilyen mértékben, most meg mi beszedjük nekik önként dalolva nemzeti zászlót lobogtatva. Butábbak vagyunk mint az afrikai ashantik akik az üveggyöngyöket a súlyukkal azonos arannyal tekintették egyenértékűnek.
  Ezen kell felháborodni és végre leltárt készíteni mi lett a nemzeti vagyonnal , kik a felelősek az adósságteher kialakulásáért.
  Csak beszél a Miniszterelnök vagy tesz is valamit ?
  Ez a kérdés válasszatok ...ha eljön az ideje ezt kell megnézni mit tett.
  Helyesbítésre szorul a beszédben a "megvédjük" rész Alaptörvény - nem Alkotmány.
  Mert ha ez Alkotmány lenne akkor az elmúlt évek gaztetteit szentesítené és nem lehetne felelősségre vonni senkit semmiért.”
 • 156. habitus 2012. március 17. 09:22
  „Az apeh azokat ellenörizné akik mimimálbért jelentenek be de közben több millás autok uszomedencés ház van.Amikor elmegygek a kiskereskedöhöz, 1300ft ot fizetek és a pénztárgépbe vagy beüti vagy csak 60 ft ot üti be-azokat kéne szigoruabban fogni ,ne a nyugdijast adoztatssák meg , azok rendesen fizették az adot mert a munkáltato levonta Tőlük,nem tudták becsapni az állambácsit”
 • 155. okostojas007 2012. március 17. 09:21
  „best of ...
  ilyenkor amerikában kiszáll az adóhívatal.....
  latin amerikában !”
 • 154. Gőcze_László 2012. március 17. 09:18
  „Másutt, máskor azért hallható volt a végén: Viktor! Viktor! Viktor! ...
  Valamire nagyon emlékeztet. Talán másokat is?”
 • 153. mekkmester 2012. március 17. 09:08
  „hát a millán nem voltak millióan, csak a Dopeman olvasott fel valami trágár ótvar szöveget papírból, úgyhogy nem maradtál le sok mindenről! :)”
 • 152. db 2012. március 17. 08:51
  „Én a Milla-demonstrációt néztem volna neten nem a hazudozó törpét.”
 • 151. dsj 2012. március 17. 08:39
  „Szegény dühös emberek, ahelyett, hogy örülnének. Tisztább maradt elméjük.”
 • 150. Gab2000 2012. március 17. 07:22
  „Túrabakancs

  Csak egyetlen egy mondat Magyarország jelenlegi OECD nagykövete a fideszes Mikola István. Őneki benne van a jelenlegi anyagban a munkája vagy nincsen engem inkább ez érdekelne.

  És tudod nyugdíjas van vagy 3 millió akit lehet adóztatni és mondjuk van max 1 millió munkavállaló akit újból lehetne nagyobb adó kulccsal adóztatni újból na és egyértelmű lesz, hogy kiket fognak majd adóztatni.”
 • 149. Fürgeszarvas 2012. március 17. 07:02
  „145. Túrabakancs 2012.03.16. 21:19
  "Nem a kormány akarja megadóztatni a nyugdíjakat, hanem az OECD! Miért ferdítesz
  szarvas koma? "

  Na ne viccelj velem !

  Annyira jellemtelen és gerinctelen egy banda van most hatalmon,hogy még a - a lakosságra hátrányos - saját döntéseit sem meri felvállalni,azt is másra próbálja kenni ! Bukni fogtok rövidesen !”
 • 148. tonybacsi 2012. március 17. 01:06
  „Tényleg,ilyenek a győr kőrnyéki emberek???”
 • 147. RickCartman 2012. március 16. 23:45
  „"a leállással nem érintett médiákban (rádiók) is tájékoztassuk az előfizetőket"
  ezek még egy nyilatkozatot sem tudnak helyesen írva kiadni: médium: egyes szám, média: többes szám, ezt még egyszer többes számba tenni ("médiák") elég alacsony szintű nyelvi ismeretekről árulkodik (ezek után mi mást várunk...)”
 • 146. Rinpócse 2012. március 16. 21:30
  „Sokat nem veszített,aki nem látta,a szokásos nagyképű szöveg,szabadság,nem kell támogatás,megállunk a saját lábunkon,erősödik az ország,közben várjuk a milliárdokat,örüljünk,ha adnak,ilyen szöveg hallatán,kb az összes Fidesz támogató ott volt,már csak ennyien lehetnek.”
 • 145. Karcsika 2012. március 16. 21:25
  „Re: 138. Gab2000 2012.03.16. 19:44
  "Ma még csak 16.-a van"

  Ja, de ő leutazott Ausztráliába élőben F1-et nézni, és onnét írt vissza. Ott már 17-e van. :-)”
 • 144. Túrabakancs 2012. március 16. 21:19
  „Fürgeszarvas+zoltania2!
  Nem a kormány akarja megadóztatni a nyugdíjakat, hanem az OECD! Miért ferdítesz
  szarvas koma? Tudod egyáltalán hogy azok kik? Nem magyarok hallod e...
  A lengyel demonstrálóknak az ottani jobboldali újság szerkesztője finanszírozta az útjukat,
  beszélt is erről az illető. Balos ferdítők, fizetnek titeket a hazugságaitokért?”
163 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugat-európai turnéra indul a Győri Balett

Nyugat-európai turnéra indul kedden a Győri Balett: Ausztriában és Németországban tíz alkalommal lép… Tovább olvasom