Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Schmitt Pál a mai napig udvarol feleségének

Szerdán nem csak a köztársasági elnök, hanem neje is Győrben járt. Makray Katalin a József Attila Művelődési Ház Szabadhegyi Találkozások rendezvénysorozatának vendége volt.

A Művelődési Ház ismét teltházas előadást tudhat maga mögött, hiszen rengetegen voltak kíváncsiak az államfő feleségével folytatott beszélgetésre, amelyben Simon Róbert Balázs, alpolgármester volt a kérdező.

Szó esett az élsportolóként megélt élményekről, a tv-tornában eltöltött évekről, a nagykövet feleségeként Spanyolországban átélt eseményekről, és természetesen a legújabb státuszról, a köztársasági elnök nejeként betöltött pozíciójáról, valamint a mindezek mellett jelenlévő anyai, majd nagymama szerepről.

Makray Katalin tízéves korában kezdett el sportolni. 1957-től lett a Postás SE igazolt tornásza. Utánpótlás versenyzőként tagja lett az ifjúsági válogatottnak. Első jegyzett felnőtt eredményét 1961-ben érte el, amikor a mesterfokú tornász OB-n első helyezett lett felemáskorláton, valamint bronzérmes talajon és egyéni összetettben. A következő évben már a felnőtt válogatott tagjaként indulhatott a prágai világbajnokságon, ahol csapatban negyedik, felemáskorláton hatodik helyen végzett. Az OB-n megvédte bajnoki címét. 1963-ban a Porto Alegre-i Universiadén bajnok lett egyéni összetettben és csapatban. Az országos bajnokságon három szeren győzött (egyéni összetett, felemáskorlát, talaj), gerendán pedig második lett. 1964-ben tagja lett az olimpián induló csapatnak. Itt második lett felemáskorláton, 5. csapatban, 10. talajon, 16. gerendán, 18. összetettben és 51. lóugrásban. Az OB-n újra győztes lett felemáskorláton. Ebben az évben megkapta az év tornásznője címet is.

Az államfő feleségeként számos teendője van Makray Katalinnak
Az államfő feleségeként számos teendője van Makray Katalinnak

A következő szezonban a budapesti universiadén győzelmet szerzett csapatban, és harmadik lett egyéni összetettben. Az OB-n újabb bajnokságot nyert felemáskorláton, amit 1966-ban egy ezüstérem követett. 1968-ban újra olimpiai csapattag volt. Csapatban ötödik helyen zárt, felemáskorláton 13., összetettben 26., lóugrásban 27., gerendán 29., talajon 33. lett. Sportolói pályafutását egy újabb felemáskorlát bajnoki arannyal zárta.

Kilenc és fél éven át velük tornázott az ország
Kilenc és fél éven át velük tornázott az ország

Schmitt Pállal 1966-ban házasodtak össze. Simon Róbert Balázs arra is rákérdezett, hogy ez előtt mennyi ideig udvarolt neki a Magyarország köztársasági elnöke. ˝Pali a mai napig udvarol nekem, de egyébként négy évvel az esküvőnk előtt ismerkedtünk meg˝ – válaszolta Makray Katalin. Azt is elmesélte a jelenlévőknek, hogy három lányuk közül a legnagyobb, Amerikában él családjával, de nyaranta hat hetet itthon töltenek, és akkor mind a hat unokájuk együtt lehet.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. hegyestű 2010. október 30. 00:04
  „PIPERKŐC!
  Az elmúlt félév TOTÁL CSŐD!
  Én szégyellem magam!
  Már a Balkánról is lecsúszunk!”
 • 26. szabo1936 2010. október 29. 17:16
  „A magyar koztarsasagi elnok biztos,hogy budhista valasu azelot komunista volt most meg at ment a recarnitaion es ujra szuletet mint egy igazi democrata kozeledik a nirvanahoz!”
 • 25. pancser 2010. október 29. 15:52
  „Már a vitathatatlanul jó példa sem tetszik, vszleg a hozzászólók jó része nem tud udvarolni! Csak a dugót bedugni vagy bedugatni érti és kész!”
 • 24. igazszó 2010. október 29. 13:38
  „Oly szép, hogy a könnyeimet visszatuszkolom!”
 • 23. háté 2010. október 29. 09:00
  „Schmitt Pál a mai napig udvarol feleségének--na ezért van itt az ország.
  Hülyegyerekek gyülekezete irányítja az országot, fityesz--ál-kdnp

  Orbán --kaméleon----a cionista faj, báb-végrehajtója.

  180 fokos fordulatot vett az elmúlt alig három év alatt Orbán Viktor a népszavazás intézményével kapcsolatban: 2008-ban még ,,az erőszakmentes népi mozgalom legmagasabb rendű formájának" nevezte, idén nyáron már arról beszélt, hogy ,,nem híve", október végén pedig Lázár János frakcióvezető javaslatára pártja kibővítené azoknak a kérdéseknek a körét, amelyekről nem lehet referendumot kiírni.

  ,,A népszavazás az nem más, mint egy fejlettebb, vagy mondjuk így, hogy nyugatosabb megközelítésnek az eredménye, ahol a képviseleti demokráciák, hiszen ott is parlamentek működnek, kiegészítik a részvételi demokráciának az elemével, amikor két parlamenti szavazás között bizony az emberek részt vesznek a közéletben, és időnként fontos döntéseket hoznak, mint egy népszavazás" - mondta a Kossuth rádió Legyünk büszkék a népszavazásra címmel saját honlapján is közzétett interjújában Orbán a 2008 márciusában a vizitdíjról, kórházi napidíjról és az egyetemi tandíjról szóló, a Fidesz által kezdeményezett népszavazás előtt.

  ,,Sőt, nem hátrálok meg a patetikusnak tűnő kifejezéstől sem, ezért hadd mondjam, hogy a népszavazás az az erőszakmentes népi mozgalom legmagasabb rendű formája, szerintem, amit az európai kultúrkör ez idáig megalkotott. Hát legyünk erre büszkék, hogy Magyarországon kapunk egy ilyen lehetőséget" - tette hozzá az interjúban az akkor még ellenzékben lévő Fidesz elnöke.

  Nem sokkal korábban, 2007 őszén még szintén úgy fogalmazott, hogy a szegényeknek, a leszakadóknak, a rászorulóknak, illetve a középosztálynak történelmi szövetséget kell kötniük egymással, és ennek célja a demokrácia, vagyis a népuralom helyreállítása. A történelmi szövetség első lépése a népszavazás - mondta akkor Orbán. Hozzátette, hogy a világosan kifejeződő népakaratnak senki sem állhat ellen, ha mégis, a nép kezében a döntés, milyen módon szerez érvényt világosan kifejezett, demokratikus akaratának. A Fidesz - amely 2002-ben a magyarországi olimpia megrendezése kapcsán tervezte a szavazás megtartását, 2004-ben pedig támogatta az akkor a kettős állampolgárságról szóló referendumot - tavaly az európai parlamenti szavazást ,,a második szociális népszavazásnak" minősítette.

  Az alig három évvel ezelőtt elhangzottak óta nagyot fordult a világ, a Fidesz újra kormányra került és kétharmados többséget kapott a parlamentben. Orbán idén júliusban az ATV-n elhangzott interjújában már arra a kérdésre, hogy lesz-e népszavazás az új alkotmány kérdésében, úgy válaszolt, nem gondolja. "Nem vagyok a híve" - ismertette saját álláspontját, amely szerint azért választják meg a képviselőket, hogy a mindenkire tartozó fontos kérdésekben döntsenek, és csak kivételes esetben forduljanak vissza a választókhoz. "A parlamentáris hagyományt szeretném folytatni Magyarországon, (...) ha elkezdünk népszavazást kiírni, mondjuk, az alkotmány kérdésében, akkor meg fogunk indulni az elnöki rendszer felé, és én nem szeretném, ha Magyarország az elnöki rendszer felé mozdulna el" - mondta az ATV műsorában.

  Orbán Viktor egyik alkotmányozó tanácsadója, Schöpflin György a Népszabadságnak aztán augusztus elején azt mondta: csak morális kérdések - abortusz, válás - esetén látja indokoltnak a népszavazás intézményét. A történész-politológus professzor akkor úgy fogalmazott: "megkérdőjelezi" magát a népszavazás intézményét, ráadásul szerinte bonyolult kérdésekről felesleges népszavazást tartani, az csak "a populizmus irányába viszi" a politikai folyamatokat.

  K. A. - F. B.”
 • 22. Mankapunka 2010. október 28. 21:54
  „Megnézném,hogyan élnének meg havi 120 000 Ft-ból.”
 • 21. rick_ 2010. október 28. 21:31
  „16.

  Rosszul tudod, de ez nem baj. A lényeg, hogy akinek tudnia kell a dolgát, az tudja.”
 • 20. KendericeÁkos 2010. október 28. 20:45
  „Schmitt Pál a mai napig udvarol feleségének. Meg Ormány Viktornak is!”
 • 19. nagyfulesbagoly 2010. október 28. 19:36
  „Szerintetek egy kulák,nem elvtárs,stb bekerülhetett volna a TV -be 1970-80-közt?
  Hát kérdem tőletek .Mi a nagy büdös x..r változott itt?
  Szinte mindenki" büdöskommunistázik",és nem látja ,ugyanazon az arcokat?
  vakok vagytok?vagy csak buták?”
 • 18. steke 2010. október 28. 18:01
  „Udvarolna most is a nap 24 órájában úgy, hogy másra ne is jusson ideje.”
 • 17. fortuna54 2010. október 28. 15:44
  „12-es rick.Nálad az igazság. Nehéz a harc,a primitizmu ellen.”
 • 16. Goldmund 2010. október 28. 15:14
  „A köztársasági elnök (miniszterelnök stb.stb.) tényleg közszereplő, jár neki a védelem, jogos az útlezárás stb.stb.
  De a feleségeknek???!!!
  Én azt se tudtam eddig, ki az a Makray Katalin. Hogy neki mi köze Schmitt Pálhoz.
  Ő egy volt tornászbajnok, most talán nyugdíjas vagy mittudomén micsoda. Nem az a beosztása, hogy "a köztársasági elnök felesége".”
 • 15. Mankapunka 2010. október 28. 14:42
  „9. KoPi 2010.10.28. 09:02

  Ennyi pénzből én is tudnék boldog családot alapítani.

  Szerintem nem kell félni nálunk,hogy valaki leakarná lőni,mert amikor kijött a Városházáról,akkor a szembe épület tetejéről simán fejbe lehet húzni,oszt ennyi.”
 • 14. annobon 2010. október 28. 13:53
  „"nem soká eltörlik az Alkotmányt is," Nem eltörlik, "csak" módosítják. Végén igaza lesz Boross ex-miniszterelnöknek, hogy lehetnénk királyság is ennyi erővel...”
 • 13. szocdem 2010. október 28. 12:30
  „7.

  A helyzet az hogy az mszmp berkeiből származó elit nem is tud másképp élni a hatalmával... teatralis külsőségek, rettegés, egyebek.. Akár Rákosi idején- nem soká eltörlik az Alkotmányt is, oszt egy ilyen beírásért akár falhoz is állíthatnak... Lesz aki feljelent majd ne félj - olvass alább..”
 • 12. rick_ 2010. október 28. 11:09
  „"Erre csak Katit hozták."

  Lehet, hogy a szomszéd csaj vagy a kolléganőd vagy az édesanyád neked Kati. Viszont a Magyar Köztársaság elnöke a legfőbb közjogi méltóság, aki a jogszabályok alapján védett személy a családjával együtt. Nem kell tisztelned, ha nem akarod, viszont azt nem árt tudomásul venned, hogy védelme fontosabb, mint a Te szempontjaid.”
 • 11. annobon 2010. október 28. 10:19
  „7-hez: "Erre csak Katit hozták. " Én még emlékszem, hogy amikor Kádár János különvonata Győrbe érkezett, még a Baross-didat (akarom mondani Lenin-hidat) is lezárták, hehogy valaki bombát dobjon róla a vonat tetejére!”
 • 10. Cloeon_dipterum 2010. október 28. 09:12
  „Így van KoPI! Tetszik a cikk.”
 • 9. KoPi 2010. október 28. 09:02
  „Engem érdekel. Tisztelem és becsülöm ezt a szép magyar családot, példaértékűnek tartom az életüket, és magyar emberként büszke vagyok rájuk. Isten éltesse Őket sokáig!
  Ők az igazi értékek és nem az úgynevezett "celebek".”
 • 8. tati 2010. október 28. 08:54
  „én még emlékezek rá,bár nem politizálok,de igazad van!”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlamenti igen az adósmentő csomagra

Az Országgyűlés elfogadta a kormánypárti képviselők által kidolgozott adósmentő csomagot. A… Tovább olvasom