Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 7°C Még több cikk.

Schengen után több járőr lesz a városban

Győr - Mintegy harmadával nő a Győri Rendőrkapitányság létszáma január elsejétől a határőrség szervezetbe olvadásával. A kapitányságon létrejön a 60 fős határrendészeti és közbiztonsági osztály, a városban és a vonzáskörzetében lévő 57 településen megnő a rendőri jelenlét.
A rendőrség és a határőrség integrációja a schengeni csatlakozással megtörténik. December 20-án éjjel lesznek utoljára szolgálatban, s levonulnak a határátkelőkről a határőrök. A Győri Rendőrkapitányságon folyamatos az oktatás, s mint azt Holló Sándor ezredes, városi kapitány a Kisalföldnek elmondta, pszichológus is elbeszélget a rendőrséghez kerülő határőrökkel.

– Mind a határőrség, mind a kapitányság állományának oktatása megtörtént, tart az új robotzsaru számítógépes rendszer átvétele. A kapitányságnál jelentős változást jelent, hogy létrejön egy hatvanfős határrendészeti és közbiztonsági osztály. Ők a határőrség Szövetség utcai objektumán kapnak helyet – mondta elöljáróban Holló Sándor.
A kapitány az új osztály 25 kiemelt feladatából többek között a péri ideiglenes légi határátkelőhelyen való utasátléptetést, ellenőrzést, a gönyűi vízi határátkelőhelyen a kikötő ellenőrzését, a migrációs információk elemzését, a hazai és a két- vagy többoldalú nemzetközi akciókban való részvételt említette. Ugyanakkor ennek az osztálynak kell ellátni a határ-ellenőrzési, határőrizeti feladatokat egy esetleges visszaállításnál.

– Ez akkor fordulhat elő, ha valamelyik schengeni tagország azt komoly indokkal kéri, mint például futball Európa-bajnokság, vagy éppen valamilyen járvány, illetve katasztrófa esetén. A győri kapitányságot ez a vámosszabadi határátkelőnél érinti. A mélységi ellenőrzési feladatok ellátása, szállítmányok ellenőrzése bűncselekmény gyanúja esetén, de a rendezvénybiztosítás is a feladatok közé tartozik – sorolta Holló ezredes.
Az egység hajtja majd végre a Győrben és vonzáskörzetében, 57 településen tartott közlekedési, bűnügyi, közrendvédelmi vagy éppen a migrációhoz kötődő akciókat.

– Az osztály munkatársai vezényléses munkarendben fognak dolgozni. Amennyiben a kapitányság illetékességi területén valahol elszaporodik valamilyen bűncselekmény – gondolok a hétvégiház-feltörésekre –, akkor az egység bevethető lesz. S azokat az eszközöket – járműveket, éjjellátó készülékeket – használják majd, amelyeket január elsejétől átveszünk – sorolta a kapitány.

Az ezredes elmondta, nem klasszikus schengeni osztályt, hanem a járőrosztályból önkéntes jelentkezés alapján vegyes osztályt alakítottak ki. Ennek az egységnek kétharmada határőr, egyharmada rendőrjárőr. A járőrpárok vegyesek lesznek s együtt teljesítenek szolgálatot. A határőrök beolvadásával egyharmadával, több mint négyszáz fősre nő a kapitányság létszáma.

– A hatvanfős egységgel jelentősen megnő a rendőri jelenlét. Közlekedési, közbiztonsági akciókat hajtanak végre, s ha éjszakai ellenőrzéskor szükséges, a megyei rendőr-főkapitányság bevetési osztályával – amelyben ugyancsak lesznek határőrök –, akár száz rendőr is ellenőrzés alá tud vonni egy városrészt vagy egy szórakozóhelyet – tudtuk meg Holló Sándortól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedésfejlesztés 2008

A győri közgyűlés csütörtökön este elfogadta a Közlekedésfejlesztés 2008 elnevezésű programot.… Tovább olvasom