Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Sashegypuszta: videós riport Győr magára hagyott tanyavilágáról - képgaléria

Úttalan út, a legközelebbi buszmegálló másfél kilométerre, közvilágítás nincs. Van viszont erős, összetartó közösség fiatal párokkal, gyerekekkel Győr egyetlen tanyáján.

A bekötő út, ahol elrabolták Tompa Esztert

Az elmúlt 15 évben a Kisalföld archívuma szerint egyetlen ügy kapcsán került szóba és érte le a nyilvánosságot Sashegypuszta. Ez Tompa Eszter elrablása és meggyilkolása volt 2003 szeptemberében.

A 22 éves, fiatal nőt a Sashegypusztára vezető bekötőúton egy ismeretlen férfi kényszeríttette be az autójába, majd megfojtotta. Most ugyanezen az úton haladunk az egyik Sashegypusztán dolgozó férfi kocsijában.

Nem csak ő beszélt arról a kisalfold.hu munkatársainak, hogy Győr egyetlen tanyavilágáról mindenki elfeledkezett - most szinte az egész közösség egy emberként állt ki magáért.

"Száraz időben még teregetni sem tudunk, annyira száll a por a házaink felé"

"Körülbelül százan élünk itt állandóan, s még nagyjából százan keresik itt a mindennapi kenyeret a sashegypusztai cégeknél. A Tatai útra vezető utat a nyolcvanas évek elején aszfaltozták le, 35 éve nem történt itt semmi. Nem is fog, mert a rendszerváltás idején még az utat is eladták.

Senkit nem érdekel, hogy száraz időben még teregetni sem tudunk, annyira száll a por a házaink felé. Zivatarok után pedig ha elindulunk a buszmegállóba, az út mentén tetőtől talpig kapjuk a képünkbe a sarat" - mondta Hüse Lajos.


Videó: Cseh Róbert


Napi egyetlen buszjárat áll meg - a legközelebbi buszmegállóhoz közel másfél kilométer a séta

"Ahhoz, amit előbb Lajos elmondott, hozzá kell tenni azt is: Sashegypusztától a legközelebbi Tatai úti buszmegálló közel másfél kilométerre van. Az idevezető úton járda nincs.

Idős emberek, iskolás gyerekek úgy járnak nap mint nap itt, hogy 40 tonnás kamionok, teherautók haladnak el mellettük" - vette át a szót Danka György.

Idős nyugdíjas házaspár érkezik, 54 éve élnek Sashegypusztán. "Ha orvoshoz megyünk, Szabadhegyig kell eljutnunk. Mindennap egyetlen buszjárat jön be hozzánk reggel 7.35-kor.

Amennyire tudom, ezt is csak hagyományból tartja meg a Volán. Boltból jövet, visszafelé egyre nehezebb a táskákkal, de még bírom" - mondta az idős nő.


Íme, Győr magára hagyott tanyavilága - fotók: Cseh Róbert

Közvilágítás nélkül

"Nincs közvilágítás sem a házak között, sem a bekötő úton. Az a kevés fény, ami van, azt a helyi vállalkozók intézték. A tizenkét évvel ezelőtti gyilkosság óta a nők érthetően félnek errefelé hazajárni. (Tompa Esztert kora délután, jó látási viszonyok idején rabolta el gyilkosa, vagyis a közvilágítás hiánya nem játszott szerepet a gyilkosságban - a szerk.)

A legérthetetlenebb számunkra, hogy a Tatai úton körülbelül húsz lámpatestet helyeztek el szorosan egymás mellett nem olyan rég.

Kis területet világítanak be, senkinek eszébe nem jutott, hogy esetleg jobban el kellene osztani a fényforrásokat?" - kérdezte Beck Renáta kisgyermekes anyuka.

Pici játszótér, erős közösség

Sashegypusztán több fiatal pár él, többségüknek babája is született. A közösség összetartásáról mindent elmond: az egyik család a telkén pici játszóteret épített csúszdával, homokozóval, melyen az összes környékbeli gyerek örömét leli.


Galéria kép


Sashegypuszta győri önkormányzati képviselője személyesen találkozik a helyi emberekkel
 

"Szívesen meghallgatom az ott élők problémáit. Az elkövetkező hetekben szeretnék velük személyesen találkozni, s összegyűjteni a gondokat.

Ígérni ugyanakkor nem kívánok semmit: az első körben ugyanis azt kell tisztázni, hogy a szóban forgó ügyek közül melyik tartozik a győri önkormányzat illetékességi körébe" - mondta érdeklődésünkre Diligens Tibor (Fidesz-KDNP), Sashegypuszta önkormányzati képviselője.

A kisalfold.hu információ szerint az utóbbi évtizedben egyetlen fejlesztés történt Sashegypusztán: a Tatai úti buszmegálló felújítása.

Szerettük volna megkérdezni annak a cégnek az ügyvezetőjét, amelynek tudomásunk szerint a tulajdonában van a bekötőút. Természetesen arról érdeklődtünk volna, hogy tervezik-e az út felújítását a közeljövőben? Lapzártánkig nem kaptunk visszahívást.

Tompa Eszter gyilkosát a mai napig nem sikerült kézre keríteni

A fiatal nő megölése a magyar kriminalisztika egyik rejtélyes ügye, olvasható a Hvg.hu összeállításában, melyben a magyarországi "döglött ügyeket" gyűjtötték össze. Tompa Eszter feltételezett gyilkosát több szemtanú is látta, az ő segítségükkel készült az alábbi rendőrségi grafika. A gyilkos autója szintén előkerült.

"A sashegypusztai gyilkosság ügyében a nyomozás során minden olyan nyomozati cselekményt elvégeztünk, minden ellenőrzést végrehajtottunk, amit lehetett. A kétmillió forintos nyomravezetői díj továbbra is él, ha bárki használható információt tud adni Tompa Eszter gyilkosáról" - mondta érdeklődésünkre Kocsis Tünde alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rejtélyes füst a győri Akác téren

Tűzoltók vonultak szerda reggel Győr-Szigetbe, mert az Akác téren, egy földszinti lakásból füst… Tovább olvasom