Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Sashegyi csűrcsavar

Győr-Sashegy - Az Alkotmánybíróság december 17-én alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette azt a törvénymódosítást, amely a regionális hulladéklerakók településektől való védőtávolságát 1000 méterről 500 méterre, a repülőterektől előírt védőövezetet pedig 15 kilométerről 13-ra csökkentette. Az ügy fókuszában a győr-sashegyi lerakó állt.

A regionális hulladéklerakók telepítési feltételeit az Országos Területrendezési Tervről szóló 2003. évi XXVI. törvény szabályozza. Eszerint a nagy kapacitású lerakóknak a települések belterületétől legalább 1000 méterre, a közös használatú repülőterektől legalább 15 kilométerre kell kerülnie. A törvény elfogadása után azonban alig fél évvel (2004-ben) két parlamenti képviselő – köztük Balogh József szocialista honatya, Győr akkori polgármestere – azt kezdeményezte: a védőtávolságokat 500 méterre, illetve 13 kilométerre csökkentsék. A Hulladék Munkaszövetség szerint a módosítás egyik fő oka a sashegyi hulladéklerakó volt, ugyanis „a Győr határában kiszemelt terület máskülönben nem felelt volna meg a törvényi feltételeknek; mivel a lakóépületek pár száz méteren belül vannak, a péri repülőtér pedig pontosan 13 kilométerre..."

A  Hulladék Munkaszövetség (Humusz) sajtóközleményében leszögezi: „ez az eset is azt példázza, hogy a sokmilliárdos beruházások helyszínének kiválasztásakor nem a környezet védelme a legfontosabb szempont, vannak ennél jóval erősebb lobbiérdekek is. Nem véletlen tehát, hogy a beruházásban érintettek Győrben sem arra összpontosítottak, hogy az előírásoknak megfelelő területet keressenek,  azon fáradoztak, hogy a védőtávolságokat igazítsák a kiválasztott helyszínhez.

Ha kell, akkor a törvény módosításával – az alkotmányos elvárások, a jogbiztonság, a környezet és a lakosság érdekei ellenére is."


Az AB-döntés is kevés lesz

Az országgyűlési döntés idején 55 civil szervezet adott be közös petíciót, próbálta felhívni a képviselők figyelmét a nyilvánvaló alkotmánysértésre. A honatyák a törvénymódosítást ennek ellenére megszavazták.
A Humusz ekkor fordult az Alkotmánybírósághoz, amely december 17-én hozott határozatában alkotmányellenesnek nyilvánította a törvény módosítását és megsemmisítette a védőtávolságokat csökkentő  rendelkezéseket. Az indoklás szerint a törvénymódosítás sérti a polgárok egészséges környezethez való alkotmányos jogát.  Az AB megítélése szerint az indoklásul felhozott „gazdaságosság" önmagában éppen úgy nem szolgálhat alapul egy alapjog-korlátozás igazolására, mint ahogy az sem elegendő érv, hogy a különböző (hazai és nemzetközi) jogi rendelkezéseket összhangba kell hozni.

Sashegyen épül az új hulladéklerakó, amely körül törvényességi vita folyik a beruházók és a környezetvédők között.

Félő, hogy megvalósul...

A Humusz úgy látja: „Félő, hogy a győri beruházás az AB döntésétől függetlenül megvalósul, hiszen a törvénymódosítás után a sashegyi hulladéklerakó a környezetvédelmi hatóságtól megkapta az egységes környezethasználati engedélyt. Ha a lerakó megépül, több száz belterületi és zártkerti lakóingatlan védőövezeten belülre kerül, és az itt lakók 40 éven át kénytelenek lesznek elviselni évente 1 millió köbméter hulladék szállításának, kezelésének és lerakásának következményeit."


A hatás a kerítésig terjed

Kovács Barnabás, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. igazgatója, aki a sashegyi beruházás fő irányítója is, erre azt mondta: „Az alkotmánybírósági döntés a sashegyi beruházást már nem befolyásolhatja, a szükséges engedélyeket ugyanis valóban beszereztük.


Látni sem fogják

Hangsúlyozom azonban, hogy ezt nagyon komoly környezetvédelmi hatásvizsgálat előzte meg, amelyből kitűnik: a hulladéklerakó lehetséges negatív hatásai – a bűz és a zaj – legfeljebb a kerítés vonaláig terjednek, a lerakó köré pedig véderdőt telepítünk, így sem szagolni, sem látni nem fogják az emberek »negyven éven át«, ha nem akarják."

Olvasóink írták

 • 2. pihe 2008. január 07. 14:16
  „A régi szeméttelep pedig egy élelmiszert is árusító szupermarket mellett van. Az lehet?”
 • 1. Kolompár Tihamér 2008. január 07. 08:46
  „Az tény, hogy valahova kell rakni majd a szemetet.
  De felmerült más lehetséges helyszín ?
  Ha igen, akkor hol ?
  Üdv”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utak járhatók

Győr-Moson-Sopron - Az ónos eső komolyabb fennakadásokat nem okozott a közlekedésben. A sószórók a… Tovább olvasom