Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Salakot találtak a győri Audi-iskolában

Az Audi-iskolában már szerdán elkezdődött a karácsonyi szünet. Az ok nem örvendetes: az épület átvizsgálásakor kiderült, hogy anno salakbetonnal építkeztek.


A jövő tavaszra tervezett, milliárdos iskolafejlesztés miatt végeztek a napokban statikai és építészeti vizsgálatokat a győri
Audi-iskolában. A felmérés nem várt eredményt hozott: az 1958-ban épült iskolában "olyan építőanyagot is használtak, amely káros anyagokat tartalmazhat". Az idézett félmondat abból a levélből származik, amelyet a szülőknek küldtek ki kedden. Ebben értesítették őket arról, hogy a további feltáró vizsgálatok miatt a téli szünet kezdetét szerdára – vagyis tegnapra – előrehozzák és majd csak január 7-én, kedden kezdődik újra a tanítás. (A szülőknek felajánlották, hogy ügyeletet tegnapra biztosítanak, ha ilyen gyorsan nem tudják megoldani a gyermekük elhelyezését.)

Szülők keresték meg a Kisalföldet, hogy tudjuk meg, milyen anyagról van szó, és azt hol találták. Helmut Seiler igazgató válaszolt a kérdéseinkre. Rögtön az elején leszögezte: valóban találtak salakot. Nem titkolta, hogy meglepte őket a statikai vizsgálat eredménye, amelyet nem végeztek volna el, ha nincs a tavasszal kezdődő iskolabővítés. 

Az iskola a tényről értesítette a győri önkormányzatot is. Ennek érthető oka van, ugyanis abban az időben (az ’50–’70-es években) nem egyedül ennél az iskolánál alkalmazták ezt a módszert. Itt kell hozzátenni: attól, hogy salakbetont találtak, nem biztos, hogy ennyi idő után veszélyes lehet.

Helmut Seiler éppen ezért hangsúlyozta: „Megelőző vizsgálatról van szó, inkább biztosra akarunk menni. Nyilvánvalóan azt reméljük, hogy a kitolt téli szünetben olyan mérési eredményeket kapunk a megbízott, hitelesített külsős szakértőktől, amelyek megnyugtatók lesznek."

Rákérdeztünk, mi van akkor, ha mégsem. Erre elvi választ tudott csak adni az igazgató, mégpedig azt, hogy akkor szükség lesz új tantermekre. De egyértelművé tette, hogy sokkal inkább azzal számolnak, hogy a salak ellenére nincs semmilyen veszély az épületben.

A  mostani Audi-iskola korábban Mayer-középiskolaként működött, aztán a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola diákjai tanultak ebben az épületben. A jelenleg a város tulajdonában lévő intézményt alapítvány működteti, amelynek kuratóriumi tagja az Audi, s oda jövőre óriásberuházást tervez. Az eredeti elképzelés szerint a régi szárnyhoz újakat építenének, vagyis nem kívánták lebontani a meglévő épületet.
 A vizsgálat eredményéről természetesen tájékoztatják majd  a szülőket – ígérte még végül az iskolavezetés. Mi is ezt tesszük – az olvasókkal.

Miért lehet baj? A salakbeton problémát okozhat, mert idővel megváltozhat a szerkezete. Előfordul ugyanis, hogy a korszerűtlen kohókból származó salak korszerűtlenül elégetett szeneket tartalmaz, melyekben nedvesség hatására megindul a vasbetétek elektrokémiai korróziója és a beton szilárdságcsökkenése is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset miatt dugó a győri Baross hídnál

Koccanásos baleset miatt dugó alakult ki a Baross híd belvárosi lehajtó részénél csütörtök délután. Tovább olvasom