Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Saját járat célzott útvonalakkal mozgássérülteknek

Győr - A városi tömegközlekedésben több éve nem működnek külön autóbuszok a mozgáskorlátozottaknak. Igény van rá, bár sokkal kevesebben közlekednek autóbusszal, mint a nyugat-európai városokban.
A Kisalföld Volán és a mozgáskorlátozottak egyesülete nyolc éve dolgozott ki egy programot, amelynek keretében lehetőség nyílt arra, hogy néhány városi járat már a mozgáskorlátozottak szállítására alkalmas, süllyesztett padlós busz legyen. Emellett két külön autóbuszt csak a hátrányos helyzetű, mozgáskorlátozott utasoknak tartottak fenn. A járművek üzemeltetését – a kevés utasszám miatt – idővel megszüntették.

– A mozgáskorlátozottak egyesületének kérése alapján a korábbi években két alacsony padlós autóbuszunk naponta ugyanazon az útvonalon közlekedett, lehetővé téve a sérültséggel élők utazását.

Az utasok azonban elmaradtak ezekről a járatokról, újabb igényt pedig nem jelzett felénk az egyesület.

A győri Benei László rendszeresen igénybe veszi a városi autóbuszokat, még nem volt problémája az utazással. Fotó: Szük Ödön

Ha ismételten ilyen jellegű igény merülne fel, a kérés szerinti alacsony padlós autóbuszok közlekedését biztosítjuk – tájékoztatta lapunkat Tóthné Ledó Anna, a Kisalföld Volán üzletágvezetője.

Igény pedig valószínű, lenne rá, bár sokkal kevesebb mozgássérült választja a tömegközlekedési eszközöket, mint például több nyugat-európai nagyvárosban. A helyi forgalomban jelenleg harminchét, mozgássérültek szállítására alkalmas, alacsony padlós autóbusz közlekedik.

– A 2000-ben kidolgozott programterv figyelemre méltó kezdeményezés volt az egyesület és a Kisalföld Volán között. Jelenleg Győrben nem olyan tömegben utaznak mozgáskorlátozottak, mint a nyugat-európai nagyvárosokban. A mozgáskorlátozottak egyesülete tervezi egy tizennyolc személyes mikrobusz forgalomba állítását, kizárólag célzott útvonalakkal, melyek például több szociális otthonig vagy gyógyfürdőig vezetnének – szögezte le Szabó János, a mozgáskorlátozottak megyei egyesületének elnöke.

A sorstársak elégedettek a jelenlegi helyzettel, bár nem szívesen várnak az időszakonként induló járatokra. Benei László hetente három alkalommal buszozik, de még soha nem volt problémája az utazással – a gépkocsivezetők és az utasok is segítőkészek. A mozgássérült férfi hozzátette: lehetne több járat, hisz ha az ember lekési az egyiket, akkor sokat kell várnia a következőre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Colombre Band és Wakachuka koncert a Rómerban

Újra a győri Rómer Házban játszik Wakachuka és Colombre Band. Március 7-én 22 órakor kezdődik a… Tovább olvasom