Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Rutin és bér - van összefüggés?

˝Mennyi jelenleg a szakmunkás-minimálbér? A szakmában folyamatosan ledolgozott idő után miként alakul ez az összeg?˝

A garantált bérminimum (szakmunkás-minimálbér) idén havonta 89.500 forint. Korábban befolyásolta az ilyen címen kapott összeg nagyságát a szakmai gyakorlat, de ilyen feltétel már nincs. Viszont fontos, hogy a munkavállaló jelenleg betöltött posztjának ellátásához szükség legyen a szakmunkásvégzettségre. Az, hogy a dolgozókat aszerint ösztönzik anyagiakkal, mennyi időt töltöttek már el szakmájukban, elképzelhető. A gyakorlattól függő bérbesorolást a munka jellege és a munkáltató határozhatja meg. Számít az is: a munkavállaló munkaadójával kötött-e megállapodást e tárgyban. Ha az üzemben van szakszervezet és kötött kollektív szerződést, abban a felek szabályozhatták a bértarifákat, többek közt a tapasztaltság szempontjából. (A tanácsadásban partnerünk az MSZOSZ.)


Olvasói kérdés

Mennyi jelenleg a szakmunkás-minimálbér? A szakmában folyamatosan ledolgozott idő után miként alakul ez az összeg? Én 36 éve (29 évig egy helyen) dolgozom jogfolytonosan villanyszerelőként.

Olvasóink írták

 • 5. Tabornok 2010. március 01. 18:22
  „Papíron van, csak minimál bér. Sok helyen van minimálabb!
  4 órásnak jelentik be a panzióban a recepcióst. 24 órát van ott, egyhuzamban, minimál bér felére bejelentve, hiszen, csak 4 órát dolgozik. Munkanélküli, szerencsétlen friss diplomás. Sem a munkaügyi felügyeletnek, sem az APEH-nek nem tűnik fel, hogy a recepciós 4 órásnak van bejelentve. A csóróktól, meg elvárják, hogy legyen becsületes! A panziós és a hivatal is lehetne korrekt!
  Bocsi, megint túlértékeltem a hivatalokat!”
 • 4. Tabornok 2010. március 01. 18:10
  „"(A tanácsadásban partnerünk az MSZOSZ.)"
  Hol volt az MSZOSZ, akkor amikor a Pannon Baromfit szétlopták? Hol van most, amikor a Pannon Szárnyas dolgozóinak lenne szükségük az MSZOSZ támogatására?
  Mit jelent az, hogy MSZOSZ?
  Munkásokat
  Sz.....
  Országos
  Szervezet?”
 • 3. Marcalváros 2010. február 28. 22:43
  „hmmm...

  Vesztesek mindig is lesznek, akár merre felé menjen az ország...

  Csak az nem mindegy hogy százezer, vagy 5 millió!

  Jelenleg tudja mindenki mi van!”
 • 2. nane 2010. február 28. 18:21
  „Az élet nem az igazságról szól,főként nem MO.-n. Tud valaki olyan államformát,uralkodót,vezetést,módszert ahol nem voltak elnyomók és elnyomottak,szegények és gazdagok,kizsákmányolók és kizsákmányoltak?Én ember alkotta rendszerben nem ismerek ilyet.Ismerek viszont Isteni eredetüt:a neve Biblia.Az nem kell ugye?Túlsok a szabály, a kötöttség.Pedig egy mondata rendet rakhatna zűrzavaros világunkban: Ne tégy olyat embertársaiddal,amit te sem szeretnél hogy veled tegyenek......”
 • 1. nyusz 2010. február 26. 16:18
  „Szakmunkás(20év ledogozott) az egyik épitőipari cégnél,500ft/órabérbe van,míg a segédmunkás(2-4év ledolgozott) ugyan ott 700-800ft./órabérbe van.Hol itt az igazság?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöldfejlesztések a zugszemét ellen

Rábapatona - Az illegális szemétlerakók megszűnését, a település környezeti állapotának látványos javulását várja Jutasi Kálmán polgármester az új zöldprogramtól. Tovább olvasom