Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Rühesség miatt bezárt a győri kollégium

Szinte teljesen kihalt volt a győri Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakképző Iskola kollégiuma szerdán, s nem csak azért, mert tanítási időben jártunk ott.
Az intézmény vezetői úgy döntöttek, hogy mind a 78 ott lakó diákot hazaküldik; a fiúk kedden, a lányok szerdán távoztak. Az ok: nyolc diák rühes lett, a tüneteket okozó rühatka pedig emberről emberre terjed.

„Néhány napja vettem észre, hogy több fiú is vakarózik" – mondta a Kisalföldnek Gacsné Éliás Ildikó kollégiumvezető.

 
Üres a kollégium: Ottjártunkkor az épület fertőtlenítését végezte Ásztai Istvánné takarítónő. Fotó: Bertleff András
Üres a kollégium: Ottjártunkkor az épület fertőtlenítését végezte Ásztai Istvánné takarítónő. Fotó: Bertleff András

 
„Két fiú hétfőn járt a háziorvosnál, aki nem diagnosztizált náluk rühességet. Kedden nyolc fiút az iskolaorvos vizsgált meg, ő egyértelműen ezt a betegséget állapította meg. Ő tájékoztatta őket, hogy otthon családtagjaiknak is orvoshoz kell fordulniuk. Emellett ruháikat magas hőfokon ki kell mosniuk, valamint ágyneműik és ágyuk vegyszeres kezelésére is szükség van. Harmincegyedik éve vagyok itt, ilyen eset egyszer sem fordult elő" – mondta a Kisalföldnek Gacsné Éliás Ildikó kollégiumvezető. Az összes tanulót azért küldték haza, hogy zavartalanul lehessen fertőtleníteni az épületet. A kollégium várhatóan hétfőn nyit újra.

„Valamennyi szülővel beszéltünk, s elmondtuk nekik, mi a teendő. Megértően fogadták az általunk elmondottakat. Kiderült, hogy az egyik diák már két hónapja, egy másik pedig a múlt hét vége óta tudja, hogy rühes, erről mégsem tájékoztatták az iskolát. Az ilyen felelőtlenséggel nehéz mit kezdeni" – hangsúlyozta a kollégiumvezető.

Gazdag Andrea iskolaigazgató hozzátette: szerencsés véletlen, hogy éppen csütörtökön tartanak szülői értekezletet, így személyesen is tájékoztathatnak mindenkit az esetről és a teendőkről. Megkérdeztük, a betegségnek lehet-e köze ahhoz, hogy az intézmény speciális profilja miatt a gyerekek állatokkal is rendszeresen érintkeznek. Az igazgató azt válaszolta: nem, mert az állati rühatka nem fertőz embereket.

Ritka betegség
Az embereken a rühességet az emberi rühatka okozza, és nincs köze a higiéniás viszonyokhoz – tudtuk meg Magyar Dénestől, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének közegészségügyi felügyelőjétől. A szakember elmondta: a szabad szemmel alig látható rovar nem vérrel, hanem a bőr hámsejtjeivel táplálkozik, s a bőrbe rakja le petéit. A bőrkontaktussal vagy közösen használt ággyal, ágyneművel, törülközővel terjedő betegség lappangási ideje 10–30 nap, tünete pedig a viszketés, amely az állatok váladékai miatti allergiás reakció következtében lép fel. A vakarózástól vörös foltok, sebek is megjelenhetnek a testen. „A betegség ritka, de az utóbbi időben egyre gyakoribb" – tette hozzá Magyar Dénes.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden idők legrövidebb megyei közgyűlése az útdíjról, majd ˝közleményháború˝

A 21 megválasztott képviselőből csak 7 jelent meg a közgyűlésen, Németh Zoltán elnökkel együtt. A… Tovább olvasom