Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Rugalmasan nyitva tartó óvodák, iskolák

Korábban felvetődött, hogy az óvodáknak, a bölcsődéknek korábban kellene nyitni és később zárni azok miatt, akik gyerek mellett is dolgoznának. Ebből lett valami? - kérdezte Olvasónk szerkesztőségünktől.
Olvasói SMS
Korábban felvetődött, hogy az óvodáknak, a bölcsődéknek korábban kellene nyitni és később zárni azok miatt, akik gyerek mellett is dolgoznának. Ebből lett valami? Tibor

Győr-Moson-Sopron - A közoktatási törvény szerint az óvodai foglalkozásokat oly módon kell megszervezni, hogy az intézmény a szülők igényei szerint eleget tudjon tenni a neveléssel, a gyermek napközbeni ellátásával összefüggő feladatainak. A vonatkozó rendelet pedig azt is megfogalmazza, hogy a szervezeti és működési szabályzatban kell meghatározni a tanulók fogadásának, azaz a nyitva tartás rendjét is. Így tulajdonképpen helyileg lehet erről dönteni, a fenntartó, a szülők véleményét kikérve.

Papp András, a győri polgármesteri hivatal oktatási és kulturális osztályának vezetője lapunknak elmondta: tudomása szerint
a városban, ott, ahol igény volt erre, megoldották a korábbi nyitást, a későbbi zárást.

Azt is hozzáfűzte, hogy ezt persze egy gyerek miatt nehéz lenne megoldani. Mégsem tud róla, hogy ebből bárhol is probléma lett volna, aki mégis így érzi, megkeresheti a fenntartót, a polgármesteri hivatal illetékes osztályát. A tapasztalatok egyébként azt mutatják: ahol kimondottan hirdették az olvasói SMS-ben említett lehetőséget, ott sem voltak túlzóak az igények. Talán mert munkarendje miatt sem akarja a szülő gyermekét hajnalban kelteni, estig intézményben hagyni. Mindez azoknak a falvaknak a gyakorlatából szűrhető le, amelyek azért, hogy megtartsák az óvodásokat, a tanulókat – azaz szerették volna elérni, hogy minél többet helybe, ne pedig nagyvárosba írassanak be szüleik –, intézményeikben a nyújtott nyitva tartást szolgáltatásként ajánlották.

– Az nem lenne jó, ha az óvoda nyitva tartása nehezítené a munkavállalást – szögezte le Lendvai Ivánné, Kunsziget polgármestere, és hozzátette: fontosnak tartja ezt a kérdést, mert náluk az önkormányzat és intézményei a szülők segítésére, érdekeik kiszolgálására törekednek, a gyermekek fogadásának rendjével is. Az intézmények a helyi ipari üzemekben is tájékoztatót tartottak nyitva tartásukról, hogy akár reggel fél hattól délután ötig megoldják a gyermekfelügyeletet. Erről egyébként évente egyszer kérdőíven kérik a szülők véleményét, de a változó igényt az azok közötti időben is lehet jelezni. Jelenleg egyébként a felnőttek elvárásainak megfelelően reggel fél héttől várja a kicsiket az óvoda.

Az öttevényi iskola is meghirdette a rugalmas nyitva tartást. Tolnay Gáborné igazgató elmondta, nyitottak az igényekhez alkalmazkodó megoldásokra, többek közt azért is, mert megértik a szülők helyzetét. Szemléletük szerint a gyerek az első, de úgy vélik, általában ami a szülőnek jó, az a gyereknek is. Egyelőre reggel hétkor nyitnak, mert nem kérték másképp, de megszerveznének ettől eltérő felügyeleti rendet is. Ahogy az is hagyomány náluk, hogy az őszi, a téli szünetben számos programot szerveznek, játszóházba várják, korcsolyázni, úszni viszik a diákokat. Arról pedig írásban kérdezik a szülőket, kérnek-e napközis felügyeletet ezekre a tanév közbeni „minivakációkra".

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenparkolók, szigorúbb ellenőrzés

Győr - Ötven új, ingyenes parkolót használhatnak – várhatóan már a karácsonyi ünnepek előtt… Tovább olvasom