Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Rubintos pár a tornateremből

Győr - A színháztörténet lapjairól ugyan hiányzik, de neki kedves emlék, amikor 1937-ben a Nemzeti Színházban egy színpadon léphetett fel Csortos Gyulával, Tőkés Annával és Lehotai Árpáddal. Madách Az ember tragédiájában még ha aprócska szerep is, de az övé volt. Kádár Árpád és felesége története színesíti most a Családmesék sorozatunkat.
– 1937-et írtak, Budapesten éltem s megtudtam, gladiátor-statisztaszerepre keresnek jelentkezőket. Odamentem, felvettek. Egy társammal küzdöttem a római színben, szerepem szerint gyorsan leszúrtam a társam, aztán keblemen egy szép hetérával eltűntem a színpadról. Testnevelési főiskolás hallgató voltam, jól jött a kis kereset.

A 94 éves győri Kádár Árpádot idéztük, ahogy városszerte ismeri őt sok-sok sportszerető ember, Pidu bácsit, aki a nála két évvel fiatalabb feleségével kivételes jubileumot tarthat az új évben: 2008-ban lesz 70 éve, hogy végeztek a Testnevelési Főiskolán, jövőre kaphatnak tehát rubindiplomát. Hetven éve, hogy Győrben élnek, hetven éve kötöttek házasságot, hetven éve lesz, hogy ugyanabban a lakásban laknak.

A házaspár, Kádár Árpád és felesége hetven éve, hogy Győrben él, s hetven éve kötöttek házasságot. Fotó: Szük Ödön

Szegedről és Szentesről indultak, azaz hát a feleség, Zsuzsa asszony is szegedi születésű és katonák voltak a névadói. Édesapja megsérült az olasz fronton, a szegedi kórházban ápolták, az őt meglátogató felesége a nagy izgalomban, hét hónapra szülte meg kislányát. Legyen Márta, mondták a katonák. Mire később, majd otthon: ki hallott olyan nevet, hogy Márta, és újra megkeresztelték. Ezért aztán kilencvenkét év óta mindenkinek csak Zsuzsa. Visszatérve az induláshoz, sportos, sokféle sportot imádó ifjak voltak mindketten, ezért volt természetes, hogy legyenek tornatanárok.

Szüleik ismerték ugyan egymást, ők a főiskolán találkoztak és szerettek egymásba. A szülők közelében maradtak volna, ám Győrben találtak mindkettőjük számára állást. A feleség az orsolyitáknál – s dolgozott ott harminc éven át –, férje a Révai-gimnáziumban, hogy aztán ahányszor csak lehetett, beöltöztessék katonaruhába.

A kötelező katonaidőt még a főiskola előtt letöltötte, ezért végezhettek Zsuzsa asszonnyal egy időben, ám Győrbe kerülésük után sorra jöttek a behívások. A felvidéki bevonulást ugyan megúszta – egy nagy tekintélyű kegyelmes asszony teniszpartnere volt, s ő elintézte, hogy maradhasson –, de aztán vonult Erdélybe, majd a Délvidékre. Másfél évig volt az orosz fronton, s bár onnan még szerencsével hazakerült, de csak hogy 1944 karácsonyán újra berántsák..., aztán két évet tölt fogságban is. A katonáskodás szüneteiben alakítja meg a női tornaszakosztályt, majd amikor végre hazakerül, 1947-ben, a férfi-tornaszakosztályt is, s negyed századon át irányítja az ETO-sok férfi tornászait.

Még egy arasznyit visszalépve az időben, amikor 1944 telén újra katonaruhát ölt Kádár Árpád, gyerekei közül már megvan Zsuzsa és Margit, őket majd követi még két lány, Katalin és Sarolta. A lányok jó tanulók, jó sportolók, Margit például első osztályú kézilabdás lett, s a sportban hasonlóképpen sikeres a világbajnok kajakos Suhaj Katalin, az egyik unoka. Pidu bácsi a révais évek után a 400-as szakmunkásképző intézetben tornáztatta az ifjakat és még hány iskolában... Zsuzsa asszonnyal életükön át fél tucat sportot űztek, imádtak... Úsztak, síeltek, tornáztak, Pidu bácsi számára talán a tenisz volt a legkedvesebb.

1955-ben a vidék országos bajnoka lett. Elismerések, trófeák jutottak mindkettőjüknek, életműdíj. A kérdésre, hogy a hosszú életpályáján mire emlékszik a legszívesebben, Zsuzsa asszony azt válaszolja, ezernyi apróság van, s az, hogy ha ma végigmegy a Baross úton, nem győzi viszonozni a köszöntéseket. Férje a főiskolás évekre emlékszik a legszívesebben. Mindketten büszkék rá, hogy százszámra neveltek ifjakat az egészséges életre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mikulás megkezdte a kívánsággyűjtést!

Jótékonysági akció indul Győrben és környékén azzal a céllal, hogy a rászoruló gyerekeknek ajándékot… Tovább olvasom