Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Rövidebb, de töményebb a fesztiválprogram

Az eddigieknél jóval több ingyenes koncert és előadás várja a 42. Győri Nyár látogatóit jövő péntektől. Lüktetni fog a Széchenyi tér, ígérik a szervezők, akik a megszokott stílusok és közkedvelt sztárvendégek – többek között Szakcsi Lakatos Béla, Koltai Róbert és a Tolcsvay-testvérek – mellett új stílusokkal nyitnak a fiatalok felé is.

Az eddigieknél egy héttel rövidebb lesz a Győri Nyár, de ez nem jelent kevesebb programot, sőt: két héten át 15 helyszínen 100 rendezvényt láthatnak a győriek és az idelátogató turisták. Kell is a változatos program, hiszen a szervező győri fesztiváliroda és a városvezetés a fesztiválok városává szeretné tenni Győrt, ehhez pedig hatezer magyarországi programfolyammal kell felvenni a versenyt. Idén negyvenmillió forint áll rendelkezésre a megvalósításhoz – 20-25 százalékkal több, mint tavaly –, ebből jóval több ingyenes programot sikerült szervezni. Kilép például a kőfalak közül a Győri Nemzeti Színház társulata, hogy szabadtéren adják elő Az anconai szerelmesek című komédiát, belépőjegy nélkül nézhető-hallgatható meg a Cserháti Zsuzsa emlékest – Tóth Vera és St. Martin előadásában –, valamint a győri filharmonikusok Koós János vezényletével előadott koncertje. Mindössze hét „fizetős" program szerepel a kínálatban, köztük a Tolcsvay-testvérek Magyar Mise, amelyet Győrben először adnak elő, és az eredetileg vizsgaelőadásként indult, de hatalmas sikert aratott „Én és a kisöcsém" című vígjáték, Koltai Róberttel a főszerepben.

Folytatva a vasárnap befejeződött táncművészeti biennálé mexikói fiestájával „bevezetett" mediterrán vonalat, a Győri Nyáron a salsa ritmusára perdülhet táncra a közönség: a Buena Vista Social Club elődjének tartott hetven éves Septeto Nacional zenekar tart (szintén ingyenes) salsa koncertet. S ha már a folklórnál tartunk, új néven – Kisalföldi Folklór Fesztiválként – ugyan, de tizenhetedszer is itt a nemzetközi néptánckavalkád, 10 ország táncosaival, s egy hamisítatlan kalotaszegi esküvővel és lagzival.

S még egy különleges csemege a fülnek: a fesztiválon csendül fel először Győr városának hivatalos himnusza – zenéjét Pálfalvi A. János, szövegét Pusztai Zoltán szerezte –, modern stílusban, de hangszerelésében a folklórhoz visszanyúlva, történelmi gondolatokkal.

Idén a „megszokott" programok mellett a fiatalokat külön is megcélozza a program, olyan új rendezvényformákkal, mint a Fringe Fórum. Az írországi Edinboroughból indult stílus a kezdetekben azokat a rendhagyó, ungerground rendezvényeket jelentette, amelyek kiszorultak a város „klasszikus" fesztiválprogramjából, s hamarosan a szigetország egyik legnépszerűbb, önálló fesztiváljává nőtték ki magukat. Győrben könnyűzenei tehetségkutató versenyként jelenik meg először az új stílus. Ezen a vonalon született meg a likócsi gokartpályára szervezett extrém sportnap ötlete is, amelyen skate-parkot és extrém pályákat állítanak fel, bemutatókat tartanak, s megcsodálhatjuk az utcai táncosok – break, hip-hop – előadását is.

A 42. Győri Nyár részletes programját megtalálják szombati fesztivál-mellékletünkben, és az interneten, a Kisalföld Online honlapján: www.gyorinyar.kisalfold.hu.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszmegálló mellett nem jó lakni

A háza előtti buszmegálló miatt nem először fordult szerkesztőségünkhöz Vér Péter abdai olvasónk. Szeretné, ha az nem otthona, a Bécsi út 81. szám közvetlen közelében lenne. Úgy véli, ha a jelenlegi helyéhez képest Győr felé helyeznék át, annak sok környéken lakó örülne. Tovább olvasom