Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 20°C | 30°C Még több cikk.

Rosta visszautasítja a vádakat

Az győri egyetemi csarnok körül elhangzott kritikák után felkerestük Rosta S. Csabát, a tervezőcsapat vezetőjét.
Rosta S. Csaba

Az egyetemi csarnok bekerült a 2003–2004 legjobb magyar középületeit bemutató évkönyvbe, valamint az olasz Graniti Fiandre cég által kiadott, a világ minden táján épült épületeket bemutató referenciakönyvbe. Ezzel szemben a győri közgyűlés gazdasági bizottságának a legutóbbi ülésén azt tárgyalták, hogy az épület tervezési hibák miatt alkalmas-e azokra a funkciókra, amelyekre tulajdonképpen szánták.

Az elhangzott kritikák után érthető, hogy felkerestük Rosta S. Csabát, a tervezőcsapat vezetőjét, mondja el véleményét a kialakult helyzetről.

– Egyetértek, sőt, örömmel értesültem arról, hogy a gazdasági bizottság felvállalta ennek a kényes kérdésnek a körbejárását és kivizsgálását, amely az egyetemi csarnokot érinti. Sajnálatos módon mára beigazolódott, amire számtalan esetben felhívtuk az előző városvezetés figyelmét, hogy ne térjenek el az eredeti koncepciótól, ne karcsúsítsák a költségvetést a tervezési folyamat során, mert ez komoly következményekkel fog járni.

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK >>

Nincs felelőse az egyetemi botránynak (2004-05-06) >>
Csarnok: fél áron (is) üzlet (2006-07-18) >>


Itt az ideje, hogy a gazdasági bizottság feltárja azokat a problémákat, amelyekre meg kell találni a megnyugtató megoldást, hogy a csarnokot rendeltetésének megfelelően tudja használni az üzemeltető. Azt mindenképpen szeretném hozzáfűzni, hogy a beruházás kivitelezése, lebonyolítása, műszaki ellenőrzése és üzemeltetése körüli vitákban nem szeretnék állást foglalni.

– Melyek azok a kényes kérdések tervezői szempontból, amelyek megválaszolásával nagyobb betekintést nyerünk és megértjük azt a hibajegyzéket, amit a gazdasági bizottság előterjesztett?

– A zsűri írásos véleménye alapján a többcélú hasznosítás és a gazdaságos fenntartás voltak a nyertes pályázatunk fő erényei. Tervezőcsapatunkkal már az engedélyezési eljárás során a városépítési iroda számára jeleztük, hogy a szabályozási terv által körberajzolt terület határai túl szűkek és a megadott 10,5 méter magasság sem ideális akkor, amikor a teremsportok számára meghatározott magassági elvárás 13–14 méter. Abban egyetérthetünk, hogy ezek olyan érvek voltak, amelyek a többcélú hasznosítás minőségét veszélyeztették, és itt még csak az engedélyezési eljárásnál tartottunk!

– Mit reagált a megrendelő?

– A javaslatunkat nem fogadták el, mivel a rendezési terv módosítására nem volt szándék és idő, a rendelkezésre álló beszorítottságok között kellett a tervezést folytatni. A magas talajvíz nem teszi lehetővé a földszín alatti gazdaságos építést, így a raktárakat nem volt mód az épületen belül megadni, az öltözők számára is csak a szűk telken belül találhattunk helyet. A tervezők és az akkori városépítési iroda vezetése között a fenti diktátumok miatt nem volt felhőtlen a viszony, különösen akkor, amikor három hónap alatt lezajlott tervezés után majdnem egy évig nem tudott a lebonyolító kivitelezői szerződést kötni, három sikertelen tender után.

– Melyek a legjelentősebb hiányosságok?

– A legnagyobb gondot az akusztikai csillapító burkolatok elhagyása jelenti, minden koncertre járó ember hallhatja, hogy a mintegy 400 négyzetméter felület hiánya igen zavaró visszhangot okoz. Idén nyáron készült el egy mérés, melyet már 2002-ben, az átadásnál a használatbavétel feltételeként kértünk. E szerint körülbelül tizenkét-tizenhárom millió forint értékű tervezett, de ki nem épült burkolat beépítésére lenne szükség, ezzel a csarnok akusztikája az elvárt szintre javítható. Szomorú tervezőként azzal szembesülni, hogy hiába tiltakoztunk, a javaslataink süket fülekre találtak. Már akkor látszott, gondok lesznek, a csarnok elvesztheti azt a funkcionalitást, amire terveztük.

A beázások is a spórolás következményei, a korábban kétkaros mozgatásra tervezett felülvilágító-nyitó berendezés helyett csak egy kart építettek be, így szélső esetben a vetemedés miatt lehet beázás. A kivitelezésért felelős szakember gondosan kivizsgálta a problémát, műszaki megoldás van, kis beruházással ez a probléma is orvosolható lenne. Szükség lesz a vízvezetékrendszer felülvizsgálatára is azért, mert a csaptelepek a tervtől eltérően keverő csaptelepek lettek, így a kétvezetékű rendszer nincs szétválasztva.

Nem véletlen tehát, hogy az akkori városvezetéshez lojális és a beruházásért felelős városépítési iroda, a lebonyolító-műszaki ellenőr és a tervezők között a fentiek miatt kialakult feszültség egyre kezelhetetlenebbé vált. A heti kooperációk során komoly vitáink voltak, harcoltunk az épületünkért, a tervezők szándéka ugyanis egy kiváló, jól működő épület megépítése volt, ám az előző városvezetés számára egy választások előtt átadási kényszerrel bíró, mindenáron a szűkös beruházási keretből kihozható presztízsberuházás volt a cél.

– Milyen lépéseket tettek annak érdekében, hogy közelítsenek az álláspontok?

– A tervezők a sajtó segítségével elindítottak egy közérdekű kötelezettségvállalási felhívást annak érdekében, hogy a tervezett rétegelt lemez-fa székek épüljenek be a csarnokba és ne az olcsóbb, silány műanyag. E kezdeményezésnek hála a csarnok székei ma nemcsak esztétikai, de kényelmi szempontból is a közbeszerzésben megjelölt termékek lettek. A székvita azonban tovább mélyítette az ellentéteket.

– A pénzügyi háttérrel is voltak gondok?

– Kétségtelen tény, hogy az összeg állami támogatás nélkül kevés volt erre a célra, más városok nagyságrendekkel nagyobb keretből tudtak építkezni az állam segítségével ebben az időszakban. Most azonban fontosabb, hogy egy tisztább kép után elkezdődjön a helyreállítás, az elmaradt tételek pótlása. Ezért örülök, hogy a gazdasági bizottság belenyúlt a méhkasba.

Egyébként a csarnok műszaki paraméterei jók, a beszerelt padlófűtéses, lengőpárnafás sportpadló sportbiológiailag ma is a legkorszerűbb, a bevilágítási megoldások sokrétűségére és többfunkciós alkalmasságára jó példa, hogy a sport- és kulturális célok mellett a tér – gyors átszerelhetőséggel – vásárok, bálok, politikai nagygyűlések számára is alkalmas.

Célszerű lenne a csarnok hibáit minél előbb rendbe tenni, hiszen az egyetem fejlesztési elképzelései (Inno-Raab Tudásközpont) szerint e területen, az egyetemi csarnok integrálásával egy korszerű, európai színvonalú épületcsoport jönne létre. Ezáltal a szűk előcsarnok és a raktár kérdései azonnal tisztázhatók, erre minden díjazott terv (köztük a II. díjas tervünk is) javaslatot tett.

Mi, tervezők tehát segítenénk a város új vezetését és a gazdasági bizottságot abban, hogy a tervezett beruházás az elképzelések és az elvárások szerint magas színvonalon szolgálja a város polgárait, a műszaki problémák kezelése után – relatív kis költséggel – az épület hibátlanul működhessen a jövőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi számít sürgősnek az ügyeleten?

A Győr környéki 60 település munkaidőn túli háziorvosi ügyeletét 28 orvos végzi csaknem két éve a győri Dembinszky utca 29. szám alatt. Itt a rendelő korszerűen felszerelt és a helyet meg is szokták a páciensek. Ez az ügyeleti orvosi ellátás helyszíne elsősorban, a lakáson végzett vizsgálat, ellátás csak járóképtelen, felnőtt betegeknél indokolt. Tovább olvasom