Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Roncsügyben jogszabály köti a felügyelet kezét

Lerobbant, rendszám nélküli, lejárt műszaki vizsgás autókra hívta fel figyelmünket győri olvasónk, aki azt kifogásolja, hogy miért nem szállíttatja el az önkormányzat a roncsokat, amelyek csúfítják a városképet.

Kiderült: jogszabályi előírások nehezítik a városokban elhagyott, rendszám nélküli vagy lejárt műszaki vizsgás autók elszállítását. A hatóság értesíti a tulajdonost, de sokszor kiderül, hogy az már másé. Újból értesítést kell küldeni, s ez akár hónapokkal kitolhatja az elszállítási időt.

Portálunk ez év június 4-én számolt be arról, hogy egy áprilisban megszületett rendelet ismét lehetőséget ad az önkormányzatoknak, hogy megtisztítsák településüket az ilyen járművektől.

A győri közterület-felügyelet megkezdte a szóban forgó járművek elszállítását az Alcufer Kft. telephelyére.

Először tisztázni kell, ki a tulajdonos, utána lehet elszállítani a roncsautót.
Először tisztázni kell, ki a tulajdonos, utána lehet elszállítani a roncsautót.

A felügyelet vezetője, Truka István hangsúlyozta, nem az elszállítás a céljuk, inkább az, hogy a tulajdonosok maguk rendezzék már nem használt gépjárműveik sorsát. Az olvasói észrevétellel kapcsolatban a szakember elmondta, nem azért nem szállítják el a hónapok óta ˝árválkodó˝ járműveket, mert nem akarják. Jogszabályok kötik a felügyelet kezét.

– Először a járműre helyezünk ki felhívást, majd levelet küldünk, amiben leírjuk, hogy mi a teendő, s ha továbbra is jogosulatlanul tárolja járművét a közterületen, annak mi a következménye. A végső lépés a jármű elszállítása. Azonban sok esetben kiderül, hogy az autó már rég nem a nyilvántartásban szereplő nevén van s az új tulajdonos nem íratta át. Így minden kezdődik elölről, újabb felszólítás, majd a jogszabályban meghatározott határidő letelte után folytatható az eljárás – magyarázta Truka István.

A győri közterület-felügyelet vezetője elmondta még, arra is felhívják a tulajdonos figyelmét, ha nem akarja levizsgáztatni autóját vagy egyéb módon üzemben tartani, lehetőség van arra, hogy bevigye az Alcufer Kft. telephelyére. Ott a fém mindenkori világpiaci árának megfelelő összegű pénzt kap a járműért.

– Ha mi visszük el a gépjárművet, nem kap pénzt, neki kell fizetni még a szállítás, a tárolás költségét is. Az a tapasztalatunk, hogy többségében valamilyen módon a tulajdonos rendezi a jármű sorsát – mondta végül Truka István.

Amennyiben a közterület-felügyelet szállíttatja be a telephelyre az autót, maga a szállítás 17.250 forintba kerül, a tárolás napi 1200 forint.

Mosonmagyaróváron nincs gond

Mosonmagyaróváron nem jelentenek problémát az elhagyott roncsautók, mivel jó ideje nem találkozott ilyen esettel a városfejlesztési és -fenntartási osztály. Egyébként a szokásos eljárás ilyen esetekben, hogy felszólítják az autó tulajdonosát az elszállításra, s ha nem teszi meg, akkor a város gondoskodik erről a tulajdonos költségére. Ha nem találják a gépjármű gazdáját, az önkormányzat kénytelen ˝saját zsebből˝ fizetni az elszállítást.

Olvasóink írták

 • 3. Goldmund 2010. július 30. 08:52
  „Én is ugyanazt gondolom, mint a 2. hsz.
  Ha eladta, neki is érdeke, hogy megszabaduljon a gépjárművel kapcsolatos kötelezettségeitől. Ezek a kötelezettségek pedig pontosan addig terhelik, amíg át nincs íratva az autó.
  Ki fizeti pl. a kötelezőt meg a súlyadót egy ilyen autó után? Aligha hinném, hogy a régi tulaj!”
 • 2. Rózsi 2010. július 29. 21:54
  „"A hatóság értesíti a tulajdonost, de sokszor kiderül, hogy az már másé."
  Aki lusta volt bejelenteni a kocsija eladását, az most vállalja is a következményeit, ha a nyilvántartásban még ő a tulaj!”
 • 1. Csajsziland 2010. július 28. 09:06
  „Csornán a C+C Adu áruházzal szemben az út szélén évek óta áll egy barna színű ősöreg Mazda 626. Ennek ki a gazdája? Úgy tudom, hogy a Zöldkommandó pl. "veszélyes hulladék engedély nélküli tárolása" miatt megszállja az autószervizeket, ha bontásra ítélt autót találnak ott vagy alkatrésznek tárolt roncsot és keményen büntet. A lomis eszkimóknak miért lehet azt, amit a fehéreknek nem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol nyaralnak a politikusaink?

Van, aki meglátogatta rokonát, míg mások Olaszországban pihennek, s akad, aki inkább a lakását… Tovább olvasom