Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Romokból rendházat építettek

Hajdani épületeikből tizenegy évvel ezelőtt egy romhalmazt kaptak vissza a győri szervita nővérek. Azóta a régi falak helyén rendház, leánykollégium és egy új kápolna épült.
Petra nővér
Szerviták: Egykor Győrött óvodát és napközit alapítottak
 
Borbély M. Petra, a Szervita Nővérek, A Fájdalmas Anya Szolgálói Rendjének megbízott győri elöljárója egy másik idős nővér társaságában kezdte újra 1991-ben. Szavaiból kiderült: nem volt egyszerű feladat, hiszen a rend hajdani házait a szétszóratás után az önkényes beköltözők szinte teljesen „leélték". Amit le hetett, eladtak a környékbeli szegény gyerekek számára létesült egykori szervita óvoda és napközi otthon épületéből.

– Romhalmazból kellett újra kezdenünk. Az öreg épületeket lebontattuk, aztán közös erővel fogtunk hozzá az építkezéshez. Ketten voltunk akkor, és szinte hihetetlennek tűnt, hogy sikerül ni fog.
Csodálatos módon minden segítség úgy érkezett, hogy lépésről lépésre előbbre tudtunk menni – mesélte Petra nővér, aki a rend szétszóratása után előbb egy háziipari szövetkezetben kötőnőként, majd később tanítói végzettséggel óvodai dajkaként dolgozott. Az akkori főnöknő hívására 1961-ben került Győrbe. Akkor még nem gondolta, hogy három évtizeddel később újra kezdhetik a szerzetesi szolgálatot.

Csodák a kilátástalan helyzetben

– Ahogy mondtam: mindig a legkilátástalanabb helyzetben történt csoda. Így például egyik nővérünk eladta értékes házát, telkét, és nekünk ajándékozta a pénzt. Ehhez hozzátettük a mi vagyonunkat és megkezdődhetett az építkezés. Sem az egyháztól, sem az államtól nem kaptunk és nem is várhattunk támogatást. Tudtuk, hogy valamit tennünk kell, mert ha nem kezdünk, nincs jövőnk. Zajlott a munka, és megint csoda történt: szomszédunkban lakott egy idős asszony, aki nekünk ajándékozta a telkét, házát, így tudtunk tovább bővíteni. Cserébe csak annyit kért tőlünk, hogy a háza helyén egy kápolna legyen. Így lett. Győrött ma négy nővér szolgál.
A rendházhoz tartozó kollégiumban húsz főiskolás, illetve egyetemista lánynak tudnak otthont biztosítani. Petra nővér örömmel számolt be arról, hogy kis közösségük egyik tagja, egy Erdélyből származó fiatal nővér már a jövő záloga, vagyis biztosíték arra, ahogy fogalmazott: „Nem veszett kárba, amit eddig tettünk."

„Ez a jövőnk!"

– Sokszor hihetetlennek tűnt a csoda. Mi, öregek már nem tudunk sok mindent csinálni, de megnyugtató, hogy mögöttünk az utánpótlás és néhány esztendeje az olasz nővérek segítsége.

 „Boldogok vagyunk. Sohasem tu dok eléggé hálát adni a jó Isten nek azért a sok segítségért, amivel folyamatosan gyarapodtunk." Petra nővér Fotó: Bertleff András 0241-ba-3436 Petra nővér: „Egyik kápolnánkat hatvan éve Apor püspök úr szentelte fel."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esterházy a könyvszalonon

A kiadók egymás után jelentkeznek, és a szervezők néha már azt sem tudják, hol helyezzék el őket. A… Tovább olvasom