Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Romok a nagy múltú gyárak helyén

Győr - Zsebkendőket, ingeket, abroszokat és lepedőket gyártottak az egykor nagy múltú Uniontext gyárában, amelynek vezetése éppen négy éve jelentett csődöt, majd mondott fel több száz alkalmazottjának. Az épület egy részét elbontották, a maradvány siralmas látványt nyújt Győrben.
Az egykori Uniontextben a csúcsot a háromezres dolgozói létszám jelentette, mára viszont az épület betört ablakai, félig összedöntött falai nyújtanak a szemnek siralmas látványt.

A romok a gyár helyén éppen egy éve csúfítják a környezetet. Hasonló látvány fogadja a Vágóhíd utcán keresztül naponta ingázókat is, ott, ahol a Ringa gyárát jegyezték. Értesülésünk szerint a Spar szomszédságában 2008-tól épülne a Sopland bevásárlóközpont, a szerényebb jövedelemből élőket megcélozva. Az új cég – ígérete szerint – 350 munkahelyet teremt majd.

Markus Hammerle cégvezető, a Mark Consulting, benne a Spar áruházlánc és az építtető Sopland Kft. ügyvezetője egy éve azt ígérte, az Uniontext bontási munkálatait év végéig befejezik, terveik szerint itt húznák fel a Sopland épületegyüttesét előbb 10, majd plusz 20 ezer négyzetméteren. A győriek és a környékbeliek által közkedvelt Interspar áruház 2012-ig a helyén marad – közölte akkor az ügyvezető. Azóta elkészült és átadták az Árkádot is, a háborús romokra emlékeztető körülmény azonban a volt textilipari centrum helyén nem szűnt meg.

– Nem tudunk belenyúlni a beruházó zsebébe – szögezte le megkeresésünkre Révi Zsolt, a megyeszékhely főépítésze. – A sajátunkba sem, mert az meg üres. A bontás engedélyköteles, de nem kötelezvény – folytatta a főépítész, aki elismerte: az arra járóknak a látvány esztétikailag valóban nem szép, de igyekeznek a beruházóval úgy egyezkedni, hogy végre elkezdjék a munkát. A város új térképe egyben olyan városfejlesztési stratégiát is rejt, amelyhez partner lehet a kormányzat és az unió is. A Regionális Fejlesztési Tanács munkájában most azt is részletezik, a helyi, a régiós és az uniós fejlesztések miként épülhetnek egymásra, így akár sikertörténet lehet mindkét gyárvárosi beruházó fejlesztése.

Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dr. Schmidt Péter maradt a baráti kör elnöke

Nemrégiben tartott tisztújítást a Győr-szigetiek Baráti Köre, amelynek tagsága úgy döntött, hogy… Tovább olvasom