Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Romló egészségkép

Tét és környéke - Dr. Pék József kistérségi tiszti főorvos tartott előadást a téti kistérség lakosságának egészségi állapotáról a Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulásának ülésén a napirendi pontok megvitatása előtt.
Az összefoglaló megállapításokról Szakács Krisztián munkaszervezet-vezető tájékoztatta lapunkat. Eszerint a kistérség lakossága nemcsak a régiós, de az országos átlagnál is markánsabban öregszik.

A férfiak korai halálozása statisztikailag igazolhatóan 17 százalékkal magasabb az országos átlagnál. A férfiak keringésrendszeri betegségek miatti korai halálozása 37 százalékkal magasabb az országos átlagnál. Ezen belül a hipertónia és cerebrovascularis betegségek miatti mortalitás az országos átlagot kétszeresen is meghaladja.

A nők légcső, hörgő, tüdő daganatok miatti halálozása 1,3-szorosára, emlődaganatos halálozása közel 2,5-szeresére emelkedett az időszakban. Szűrhető daganatok miatti halálozásuk 80 százalékkal emelkedett.

Az alkoholos májbetegség okozta halálozás mindkét nem esetében, tartósan és jelentősen az országos szint feletti. A férfiak halálozása 53 százalékkal haladja meg az országos szintet. A 45-59 éves férfiak szándékos önártalom miatti korai halálozása 10 év alatt megötszöröződött. A férfiak korai halálozása az ezredforduló óta tartósan az országos átlagot jelentősen meghaladó.

A férfiak dohányzással összefüggésbe hozható korai halálozása szinte a teljes időszak alatt jelentősen az országos szint feletti, emellett minden női korcsoportban a halálozás emelkedése látszik. A nők elsődleges prevenció által befolyásolható mortalitása 33 százalékos növekedést mutat.

Tájékoztató hangzott el a Kistérségi Egészség Szövetségek létrehozásának céljáról. A főorvos javaslatára Jenes Mária (ÁNTSZ), Birtmajer Eszter (ÁNTSZ) és Szakács Krisztián (társulás munkaszervezete) részvételével munkacsoport alakult, melynek célja a Téti Kistérség Egészség Szövetség létrehozásának előkészítése. A létrehozandó szövetség céljai között említették többek között a prevenciót (megelőzést), a másodlagos megelőzést (szűrővizsgálatok propagálása, vizsgálatok szervezése, mammográfiai és nőgyógyászati vizsgálatok térségbe szervezése), illetve a védőnők továbbképzését például citológiai mintavételre.

Az ÁNTSZ-el történő együttműködést a jelenlévők többsége támogatta, de hangzottak el olyan észrevételek is, hogy ismét csak egy felesleges, értelmetlen szervezet kerül létrehozásra, és olyan is, hogy akkor lesz csak értelme létrehozni, ha tartalommal is meg lehet majd tölteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázatok Leader felhívásra

Téti kistérség - Nemrégiben tartotta ülését a Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú… Tovább olvasom