Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Romániában keresnek kukásokat Győrbe

Havi nem egész százezer forintért nem tudnak megfelelő számú kukarakodót találni Győrben.
Négy évvel ezelőtt írt a Kisalföld először arról, hogy a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. a határon túlról toboroz munkaerőt, mert a kukarakodók létszámkeretét nem tudja a magyarokkal betölteni. Akkor még jóval többet ért a havi 100 ezer forintos kereset, de a munka semmivel sem volt könnyebb: naponta 800–1400 kukát kellett üríteni. Első körben hét, majd tizenöt felvidéki magyart szerződtettek Győrbe, jelenleg a 110 kukarakodóból 27-en érkeznek nap mint nap Szlovákiából a Rába-parti városba.

Így is kevesen vannak azonban – mondta a győri közgyűlés gazdasági bizottságának legutóbbi ülésén Kovács Barnabás, a Komszol igazgatója. Még legalább húsz embert szeretnének felvenni, de mert az a 95 ezer forint, amelyet havonta fizetni tudnak a munkásoknak, már a Szlovákiában élőknek sem jelent komoly csáberőt, ezért kelet felé kell „kacsingatniuk".

Románia január 1-jei uniós csatlakozása kinyitja a határokat a munkaerőpiacon is, így a Komszol januárban felveszi a kapcsolatot a nyíregyházi és a debreceni munkaügyi központokkal, hogy a segítségükkel tudjon munkaerőt toborozni itthonról s Romániából.
Kovács Barnabás persze tisztában van azzal, hogy ennyi pénzből a havi lakhatást és a megélhetést nagyon nehéz biztosítani, ezért a társaság épületeiben szeretnének kedvezményes lakhatást és étkeztetést biztosítani a vendégmunkásoknak. Ha így lesz, akkor januártól az első munkavállalók megérkezhetnek Győrbe Romániából.

Utánanéztünk annak, megyeszerte hasonló-e a helyzet, a válasz részint az, igen. A mosonmagyaróvári Rekultív Kft.-nél is egyre nehezebben találnak itthon munkaerőt, de annyiban más ott a szituáció, hogy külföldről eddig csak szezonális munkákra szerződtettek embereket. Akkor is úgy volt, hogy egy fejvadász céggel kötöttek szerződést, az pedig felvidéki magyarokat talált az adott fizetésért.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsony a lépcsőházban

Ki gondolná, hogy egy tízemeletes épület lépcsőházában is lehet karácsonyi ünnepséget rendezni? Tovább olvasom