Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Romániában keresnek kukásokat Győrbe

Havi nem egész százezer forintért nem tudnak megfelelő számú kukarakodót találni Győrben.
Négy évvel ezelőtt írt a Kisalföld először arról, hogy a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. a határon túlról toboroz munkaerőt, mert a kukarakodók létszámkeretét nem tudja a magyarokkal betölteni. Akkor még jóval többet ért a havi 100 ezer forintos kereset, de a munka semmivel sem volt könnyebb: naponta 800–1400 kukát kellett üríteni. Első körben hét, majd tizenöt felvidéki magyart szerződtettek Győrbe, jelenleg a 110 kukarakodóból 27-en érkeznek nap mint nap Szlovákiából a Rába-parti városba.

Így is kevesen vannak azonban – mondta a győri közgyűlés gazdasági bizottságának legutóbbi ülésén Kovács Barnabás, a Komszol igazgatója. Még legalább húsz embert szeretnének felvenni, de mert az a 95 ezer forint, amelyet havonta fizetni tudnak a munkásoknak, már a Szlovákiában élőknek sem jelent komoly csáberőt, ezért kelet felé kell „kacsingatniuk".

Románia január 1-jei uniós csatlakozása kinyitja a határokat a munkaerőpiacon is, így a Komszol januárban felveszi a kapcsolatot a nyíregyházi és a debreceni munkaügyi központokkal, hogy a segítségükkel tudjon munkaerőt toborozni itthonról s Romániából.
Kovács Barnabás persze tisztában van azzal, hogy ennyi pénzből a havi lakhatást és a megélhetést nagyon nehéz biztosítani, ezért a társaság épületeiben szeretnének kedvezményes lakhatást és étkeztetést biztosítani a vendégmunkásoknak. Ha így lesz, akkor januártól az első munkavállalók megérkezhetnek Győrbe Romániából.

Utánanéztünk annak, megyeszerte hasonló-e a helyzet, a válasz részint az, igen. A mosonmagyaróvári Rekultív Kft.-nél is egyre nehezebben találnak itthon munkaerőt, de annyiban más ott a szituáció, hogy külföldről eddig csak szezonális munkákra szerződtettek embereket. Akkor is úgy volt, hogy egy fejvadász céggel kötöttek szerződést, az pedig felvidéki magyarokat talált az adott fizetésért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsony a lépcsőházban

Ki gondolná, hogy egy tízemeletes épület lépcsőházában is lehet karácsonyi ünnepséget rendezni? Tovább olvasom