Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Romakárpótlás: jogosulatlanul kérte csaknem háromszáz igénylő?

Várhatóan még ebben az évben ítélet születik a győri romakárpótlási ügyként elhíresült büntetőperben.
A három éve tartó bírósági eljárás finisében Horváth Attila kisebbségiönkormányzat-vezető ügyvédje felmentést kért védencének, mivel álláspontja szerint nem volt rosszhiszemű, nincs sértett és nincsen kár. Rajta kívül még huszonöten várnak az ítéletre.

Az ország több megyéjében is kitört már hasonló botrány hat-hét évvel ezelőtt: a vádlók szerint a roma kisebbségi önkormányzat által megbízott hitelesítők csalást követtek el, mivel nevükkel vagy akár pecsétjükkel jogosulatlan kárpótláshoz juttattak majdnem háromszáz igénylőt. Mint közismert, 2000-ben Ausztria több európai állammal – így hazánkkal – is megállapodást kötött, hogy kárpótolja a világháború idején osztrák területre citált, rabszolga- vagy kényszermunkára kényszerített magyarokat. A több százmillió schillinges megbékélési alapból már euróban fizette ki az igénylőket: mintegy 2500 és 7600 euró között három nagyságrendű összeget határozott meg, jobbára a végigszenvedett kényszermunka fajtájától függően. Az igényeket az adott kisebbségi önkormányzatnál kellett benyújtani, s ugyanitt két tanú hitelesítette a kárvallott szavait, elvileg azon a jogcímen, hogy együtt szenvedtek 1944–45-ben.

Győri romakárpótlási ügy: Várhatóan még ebben az évben ítélet születik. fotó: H. B. E.
Győri romakárpótlási ügy: Várhatóan még ebben az évben ítélet születik. fotó: H. B. E.

A kérelemben fel kellett tüntetni, hogy mikor és hová vitték a német fennhatóságú Ausztriában szenvedőket, s rövid, hiteles beszámolót is kellett adniuk a történtekről. Az ügyészség szerint azonban az igénylők nem tudtak utóbb válaszolni azokra a kérdésekre, hogy hol, mikortól meddig, milyen körülmények között dolgoztatták őket. A kérelmeket a Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány továbbította az Osztrák Megbékélési Alapnak, elbírálási joga nem volt.

A megyei főügyészség szerint csaknem háromszáz igénylő esetében jogosulatlanul kérték a sokszor 2 milliót is megközelítő kárpótlást, s elsőként Horváth Attilát a megyei kisebbségi önkormányzat elnökét – akkori elnökhelyettest – vádolták meg csalással, mivel az ügyész szerint Horváth kezén az összes kérelem átment, míg további 25 vádlottra a hitelesítések egy-egy részéért kértek elmarasztaló ítéletet. A vádirat tartalmazza még: az érintettek keze nyomán 221 millió forint vándorolt illetéktelenek zsebébe.

Dr. Rákosfalvy Zoltán, Horváth Attila ügyvédje kedden többek közt azt fejtegette perbeszédében, hogy az osztrák alap még a magyar Legfőbb Ügyészség unszolására sem jelezte, hogy kárt szenvedett volna, tehát nincs sértett. A védő szerint az ügyészség sem állít olyat, hogy Horváth Attilával bármelyik kérelmező is tudatta volna: jogosulatlanul igényli az összeget. Vajon – kérdezte – lett volna-e joga az ügyintézőnek megtagadni a kérelem továbbítását, ami ellen aztán az alap elbírálói nem is emeltek kifogást? Kitért arra is: a per során már az ügyészség is úgy alakította álláspontját, hogy a hitelesítők személyes jutalékára nincs bizonyíték. Ha ezt tehát kivesszük a számításból, haszonszerzés nélkül miért vállalná valaki egy olyan tett elkövetését, amiért 5-től 20 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetik – tette hozzá a felmentést kérő ügyvéd.

Volt már precedens

Idén februárban hasonló vád miatt állt a Győri Ítélőtábla elé az egyik Vas megyei kisebbségi önkormányzat volt elnöke is. Nála bizonyított volt, hogy pénzt kapott szolgálataiért és tettével 58 milliós kárt okozott. A bíróság Horváth Józsefet jogerősen öt évre ítélte.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. janika 2010. október 20. 21:27
  „Jó meleg van a tárgyalótermekben ki is húzzák vele e telet! Hisz nem normában "dolgoznak" itt, mint az egyéb munkahelyeken. A bérezés azaz itt az illetmény meg mindenhogyan jár és meg is kapják!”
 • 27. meir 2010. október 14. 20:07
  „25-os!!
  fordulj az 56-os szovetseghez!!
  mar volt a GPU-LAG ok miatt karpotlas Magyarorszagon!!
  ha Te eddig nem tudtal rola,fordulj oda bizalommal,Ok tudjak milyen okiratokat kell benyujtani!!
  -azt tartom en is Jogod van mint hozzatartozonak,a karpotlashoz!!
  -(remelem Nem hitted hogy,ellene lennek??!)-
  jomagam NEM fogadtam el soha semmifele un,; "karpotlast"!!-szereny velemenyem szerint az egy nagyon rossz vicc!
  -en azt vallom,; aki elfogadja az mintegy legalissa teszi azzal a gesztussal a szulei,hozzatartozoi kiirtasat!
  az en szeretteim NEM eladok senkinek!!!”
 • 26. gyugyu1 2010. október 14. 11:01
  „Egyszerű mint az egyszeregy ! A "sűgér " kezén ment át minden beadvány tehát tudott róla /egyike volt a jól-rosszul tudó irástudóknak ! /, és azt is látni kellett neki, hogy kik voltak azok a tanuk akik aláirták a kérvényeket ! És érdekes módon a zsidószervezeteken keresztül kelett benyujtani a kérvényeket ! Csak az Osztrák Állam nagyvonaluságán mulik hogy a sikkasztás elkövetői szabadlábon vannak /meg a védők zsebbébe vándorló millának ! /ééÉs még mindig nem tartják be a törvényt ! Priusszal rendelkező nem lehet képviselő /kissebségi sem ! /”
 • 25. Deir_Yassin 2010. október 14. 10:34
  „Nagyapámat a GULAG-on verték agyon. Ő miért nem kap kárpótlást. Miért csak a zsidók meg a cigányok?”
 • 24. meir 2010. október 14. 10:19
  „6-os!
  Monowitz Kz Lager-ban!jomagam ott voltam rabszolgamunkan 44 Oktoberetol - 45 Februar kozepeig!
  nem volt nehez hozzajutni! az SS es a Kapok is olvastak aztan itt-ott eldobtak!
  mi osszeszedtuk olvasgattuk,..........no meg ugye mas igazan "nemes celra" sem volt utolso,a retyerat barakkban!”
 • 23. meir 2010. október 14. 10:12
  „14-es!
  most tenyleg azt hiszed hogy jajjdeoksatmondtal mi!?
  .... akkoriban az SS egy jo husanggal fizetett a napi 16-oras kenyszermunkaert!
  a Kapo sem "simogatassal" es "becezgetessel" birt ra senkit a gyorsabb,utemesebb az SS-nek tetszobb munkara!
  <moderálva..>”
 • 22. Csetneky 2010. október 13. 15:56
  „Az egész üggyel kapcsolatban csak azt tudom mondani, jellemző.
  Egyébként hülyék voltak ezek? Cigányt munkára fogni? :)”
 • 21. nagyfulesbagoly 2010. október 13. 15:48
  „Látjátok?Itt is a fejétől(vezér)-től bűzlik a Hal!!!”
 • 20. Túrabakancs 2010. október 13. 15:08
  „Babenko! /18/
  ..."( tátott szájjal leső smiley)"
  Vagyis: :o
  :}”
 • 19. gyugyu1 2010. október 13. 12:58
  „Hát a vak is látta mi folyik a közmunka fogalmát felhasználva !! /csak az illetékesek nem ?? =érdekes / PL. a Kossuth utca tisztántartására kapott közmunkás béreket a cigók vették fel a szemétszedést,meg a seprés a csicskákkal végeztették el akik ennek fejében kukázhattak !!!! Már igazán ideje lenne rendetteni !!!”
 • 18. Babenko 2010. október 13. 12:53
  „Még csak most, Hiszen ez már évekkel ezelőtt volt!!!( tátott szájjal leső smiley)”
 • 17. szocdem 2010. október 13. 11:54
  „Nincs bizonyíték a haszonszerzésre???

  Nahát! elég volna egy sima vagyonosodási vizsgálat az éritetteknél, oszt aki nem tudja igazolni miből van a merci meg a kilós aranylánc, azt lehet haszonszerzéssel is vádolni. Pont. Nem különösebben érdekel hogy elitélik e őket vagy sem (nem a Magyar Államot érte anyagi kár) de butaságokkal nem kéne sem az ügyésznek sem a védőnek operálni. Ez minősíti ugyan is az igazságszolgáltatást..”
 • 16. BZOLI68 2010. október 13. 10:50
  „15. Egy ismerosom igy kapja a penzt a lezengesert.”
 • 15. kovjo 2010. október 13. 09:58
  „A munkáról jut eszembe... Friss hír: A Horváth Sügér Attila által vezetett kisebbségi önkormányzattól elvette az önkormányzat és a munkaügyi központ a közmunkásokat, ugyanis kiderült egy két héttel ezelötti ellenőrzésnél, hogy senki nem dolgozik a megjelölt helyen és időpontban, a minimálbérnek megfelelő fizetésüket pedig felvették, vagy valaki felvette a "munkások" után.”
 • 14. Beex 2010. október 13. 09:49
  „moderálva”
 • 13. SC 2010. október 13. 09:39
  „Én úgy gondolom,hogy akiket tényleg elvittek kényszermunkára,az örökké megjegyezte,hol,mikor,kikkel,mit csinált 44´-ben!!!! Mint máshol,itt is rengeteg a nyerészkedő és a csaló...”
 • 12. kovjo 2010. október 13. 09:10
  „Ez az a Horváth Attila, aki megfojtogatott egy 11 éves kisgyereket? Itt a Kisalföldben olvastam, hogy egy év és három hónapot kapott két évre felfüggesztve. Szép kis cigány vezető! A kuruc.infós hírről nem is beszélve. Ennek a romavezetőnek az édes testvére és az unokatestvére, valamint a volt helyettese és annak a testvére alkotják a román kisebbségi önkormányzatot Győrben. Ez az etnobiznisz, és senki nem szól egy szót sem. A városvezetés eltűri, hogy a Horváth-klán fejje őket két kisebbségi önkormányzat tiszteletdíjjaival, valamint a több milliós városi támogatással.”
 • 11. NemeszteleN 2010. október 13. 09:04
  „Majd Orbán királyunk megadóztatja őket.”
 • 10. Beex 2010. október 13. 08:41
  „Vonjuk vissza az adójukból... pfff.. :) ja nincs?
  Akkor kőfejtő :)”
 • 9. who 2010. október 13. 08:01
  „Lehet, hogy bennem van a hiba, de nekem hihető, hogy itt is ügyeskedtek. Teszem hozzá, egész szimpatikus elgondolás, hogy ne a mi adónkból finanszírozzuk az élősködőket, hanem más országoktól igényelhessenek pénzt a megélhetésükhöz...”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schmitt Pál felesége a megyei kórházban

A köztársasági elnök felesége kedden meglátogatta az iszapömlés sérültjeit előbb a veszprémi, majd… Tovább olvasom