Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Romák a válság sodrásában

Győr - „Végzettség és szakma nélkül a gazdasági válság a jelenleginél is rosszabb helyzetbe hozhatja a romákat" – szögezte le lapunk érdeklődésére Horváth Attila. A megyei cigány kisebbségi elnök szerint a rendszerváltás óta kirakatpolitika folyik. Papíron ugyan jó kezdeményezések indulnak, ám milliók folynak el.
Erőtlennek tartja a ’90-es évek óta hozott intézkedéseket a megyei cigány kisebbségi elnök, aki a megoldást illetően szkeptikus, már nem hisz a csodákban. Többen tanácstalanok, s épp e bizonytalan helyzet okán kopogtatnak be a roma kisebbségi önkormányzat irodájába.

– A többség munkalehetőség reményében érdeklődik – mondta el Horváth Attila. – Közhasznú munkát keresnek. Megváltozott a törvény, eszerint pedig a megyei munkaügyi központok helyett a helyi önkormányzatok koordinálják ezt, így egyelőre csak reméljük, hogy a jövőben a hátrányos helyzetűek is kapnak lehetőséget, reményt a boldogulásra. Folytatjuk a tanulási programot, ez a hetedik és nyolcadik osztály befejezésére ösztönzi a cigányokat. Terveink szerint a kisebbségi önkormányzat egy új konzorciumi partnerrel végzi ezt. Célunk a szakma megszerzésének könnyítése, az általános iskolai tanulmányok befejezésének szorgalmazása.

Horváth Attila úgy véli, a válság, a leépítés az átlagosnál is jobban érinti a cigányokat, amelynek hatása április-május körül lesz igazán érezhető. Egyelőre senki nem tud pontosat, s a téli időszakban, no és a kialakult gazdasági válság nyomán nehéz is lenne bármit prognosztizálni. Hogy némi pozitívumról is beszámoljunk: a győri többcélú kistérségi társulással közösen a kisebbségi önkormányzat a téli közmunkaprogram keretében 10 embert foglalkoztat. Csepp a tengerben, mégis ebből legalább futja a lakásra, a rezsire. A Komszollal kötött szerződés alapján szintén több embernek van munkája, a cégvezetés – alapfilozófiája szerint – mindig is támogatta a hátrányos helyzetűek elhelyezkedését, boldogulását. A roma munkanélküliség viszont hatvan-hetven százalékos.

Olvasóink írták

 • 11. Eva- 2009. január 24. 16:58
  „10-hez!

  Ha munkanélkülivé válnál, akkor te vállalnád?!”
 • 10. MTT 2009. január 24. 16:24
  „Már ötletként szorgalmaztam egyik régebbi kommentemben, hogy mivel úgyis olyan szemetes, koszos a város, a segélyekért cserébe foglalkoztassanak közmunkásokat, akár romákat. Mindenki jól járna. Az már más kérdés, hogy vállalnák-e.”
 • 9. aTibi 2009. január 24. 11:49
  „Senki nem említi:honnan is jöttek fel munka nélkül a cigányok?

  A Magyarok mind megdolgoztak,-megdolgoznak azért,hogy lakásuk házuk legyen.

  A cigányok sosem dolgoztak érte, MINDIG AZ ÁLLAMTÓL KAPTÁK !
  Ki kell mondani a cigány, genetikailag alkalmatlan a normális-fegyelmezett munkára!

  Munka nélkül segélyből a putriból lakásba költözni, az életvitelt fenntartani, közben színes tv-t, egyebeket venni?

  Amíg ugyan abban a helyzetben lévő Magyart elutasítják a segélynél a cigányt többféleképpen segítik!

  Szerintem kár volt kiemelni őket a putriból!

  A mi pénzünkből kaptak egy lehetőséget! Nem éltek vele csak vissza éltek ami azóta is folytatódik!

  Amig kb. 1992-ig úgy-ahogy megadták a "tiszteletet" a cigányok, ami annyit tett,hogy vissza fogodtak voltak.

  Ma akkora lovat tettek-tesznek alájuk ami párosul a mértéktelen, lopással,rablással, erőszakkal ..stb.

  Kik segítik őket a komcsi-zsidó politikusok!
  Ők a főrablók, ------utánuk jönnek a kinevezett cigány vezetők!---folytatódik a cigány maffiózókkal, akik mind egyik előttük lévővel kapcsolatban állnak.
  Legalul helyezkednek el azok akik közvetlenül a Magyar lakosságot veszélyeztetik!

  Ugye micsoda őrdögi kör?
  Ezért üvöltenek a Magyar Gárda ellen mert erre a körre hívja fel a figyelmet!”
 • 8. bejás 2009. január 24. 09:23
  „NÁJ LÓVÉ NÁJ SZÓ TÉ KÉRÁV IGAZ SÜGÉR MONDJÁL LE ÉS DOLGOZ NE AZ ÁLLAM PÉNZÉN ÉLŐSKÖDJÉL A FAJTÁDDAL SZARSZ TE A ROMÁKRA”
 • 7. Fedayn 2009. január 24. 09:01
  „Tolvaj,lusta cigány banda!Akkor sem dolgoztak,amikor lehetett volna!Csak lopni,rabolni,inni,kötekedni tudnak!Nézd meg a kisebbségi önkormányzati vezetőiket,bűnöző az összes!Alig van,aki kiemelkedett közülük a mocsokból!Nem tudnak és nem akarnak beilleszkedni a többségi békés,becsületes társadalomba!Le kell őket írni végleg!Mintahogy egy üzemben,ahol elbocsátások vannak!,,A többség életbenmaradása érdekében meg kell válnunk néhányuktól!"”
 • 6. jani1961 2009. január 24. 08:07
  „Magyarnak is nehéz elhelyezkedni,ha nem tanult.Képzetlen emberek nem igen tudnak elhelyezkedni.De 7-8. osztályt nem 20 évesen kell befejezni.Ebbe vannak nagy hátrányba a romák,Miért nem vágta a falhoz a purdéját mikor kerülte az iskolát.Én ha kerültem volna ,az apám szíjat hasított volna belőlem.A velem egykorú cigányok úgy jártak iskolába:reggel 9-re 8 helyet,meg kapták az ingyen ebédet délbe és haza mentek.Óra alatt meg a padok tetején ugráltak. A tanárnő meg idegbajt kapott miattuk.De ugye a romákra még kezet sem lehetett emelni.Igy nem lehet embereket képezni az életre.De az új generációs romák ,már értem alatta aki nálam fiatalabbak sem, követelik meg a gyerektől a rendszerességet,hogy igen is menny a suliba mert le maradsz.
  Ezért nem zárkóztak fel már több száz éve,mert nem követelik meg a utódoktól a fegyelmet.
  Kevés olyan roma van aki a tudása által keresi a kenyerét.Aki meg lemarad az csak szinte lopni tud, és sír hogy kirekeszti a társadalom.Sajnos még egyszerűbb elvenni a másét ,Mint vele együgyűt,reggel felkelni és dolgozni menni rendszeresen,nap mint nap.Ezét tartanak itt a romák mert nem nevelik az utódjaikat.Világra hozzák az állam pénzén meg majd felnőnek.”
 • 5. tódi 2009. január 24. 07:52
  „Egyszerű : beilleszkedés !

  Több cigány származású ismerősöm van - tanultak , sokat dolgoznak.
  Az első dolguk az volt ,hogy elköltöztek a saját népük mellöl és európai - magyar módon élnek és viselkednek.
  Nagyon elismert tagjai a lakóközösségnek.
  De sokat is tettek érte.
  Mert akarták ,mert csak így lehet ,ha nincs meg a belső késztetés akkor reménytelen.

  Ne a játékgépekbe vándoroljon a segély , hanem célzottan a tanulásra .

  - szerintem -”
 • 4. joco 2009. január 24. 07:51
  „SATAN:
  hogy lehet valaki ennyire OCSMÁNY mint maga?
  Remélem, hogy azt amit kivánt itt másnak, az magát fogja "utolérni´´´
  Tudja szerethetünk vagy utálhatunk vakakit ill. valakiket, de miért ilyen ocsmány modon fejezi ki utálatát. Lehet, hogy a maga "szeretete" is olyan mocskos/ocsmány mint utálata?
  Tudja mocskos "száju" ezzel nem a cigányokat védem, hanem az ilyen alja emberektöl probálom védeni a magyarságot.Érti? gondolom a sok tömény mocsadék miatt a fejébe már értelem nem maradt.”
 • 3. kutykurutty 2009. január 24. 01:54
  „"Horváth Attila úgy véli, a válság, a leépítés az átlagosnál is jobban érinti a cigányokat, amelynek hatása április-május körül lesz igazán érezhető."

  Mégis miért? Nem tudnak majd annyit rabolni a magyaroktól? Mert a magyart elbocsátják a munkahelyéről, és nem lesz pénze, és így a romák nem tudják majd kifosztani? Mert ugye a romák eddig sem dolgoztak... Ezért nem igazán értem, hogy a romáknak mitől lenne rosszabb...”
 • 2. satan 2009. január 24. 00:54
  „Horváth ... Anyádat szívesen megtámogatná a kutyám... hogy azt a pofátlan-roma-tolvaj fajtádat”
 • 1. Judytka 2009. január 23. 21:07
  „Akkor most még többet "zsebelnek" lopnak majd..Istenem hova jutunk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halmos-emlékév

Győr - Halmos László zeneszerző száz éve született. A jeles évfordulót koncertsorozattal ünnepli a… Tovább olvasom