Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Római kori temető maradványaira épül a társasház

Izgalmas leletre bukkantak a régészek a győri Batthyány téren, ahol egy új társasház építéséhez készülnek elő.
Eddig csak régi festmények és feltételezéseken alapuló térképek alapján tudták betájolni a szakemberek, merre húzódott pontosan a török kori Győr várát körülvevő, elővédművekkel megerősített árokrendszer. A Batthyány tér 4. szám alatt most feltárt nyomok azonban végre bizonyítékot szolgáltattak erre. A régészek nemcsak a mai Belváros területén fekvő várat körülvevő védőárkot tárták fel; előkerült egy teljes, késő római kori temető is.

– Ez azért különleges lelet, mert ebből a korból, a III–IV. századból a környéken nem találtunk sírokat. Most egyszerre hatot is, azaz egy teljes temetőt feltártunk. Közülük az egyik az úgynevezett kettős temetkezés példája: egy férfi és egy nő – valószínűleg házaspár – pihen benne – sorolja a leleteket Bíró Szilvia, a megyei múzeum feltárásvezető régésze, aki kollégáival múlt hét hétfő óta dolgozik a területen. Az eddigi évtizedek során összegyűlt leletanyag nyomán egyre inkább feltárul a Győr helyén álló római kori település szerkezete:

a mai Belváros helyén állt a település magját jelentő katonai tábor, körülötte – akár a koncentrikus körök – a polgárváros, majd a város temetői.

A múlt héten feltárt, két és fél méteres mélységben megtalált sírok azért is különlegesek, mert a Belvárost körülvevő árokrendszer építésekor a korábbi rétegek sok helyen elpusztultak. Az emberi maradványok mellett korabeli üvegpoharakat is találtak a régészek a temetkezési helyen, ezek már a restaurátorműhelyben várják, hogy szakértő kezek felújítsák őket.
A Belvárosban minden építkezésnél számítani lehet hasonlóan gazdag leletanyagra, nem véletlen, hogy az egész városrész régészeti védettség alatt áll, így nem is kezdhető semmilyen építkezés a múzeum szakembereivel történő előzetes egyeztetés, megelőző feltárások nélkül. Két éve például a Rákóczi utca egyik háza alatt bukkantak egy középkori településmaradványra, s az Árkád, valamint az iparkamara Szent István úti székháza mögött épülő Ibis Hotel építésekor is jelentős tárgyi emlékek kerültek elő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri diplomával a munkaerő-piacra

A győri Széchenyi István Egyetemen szombaton 350 frissdiplomás vehette oklevelét. Tovább olvasom