Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Roma lagzi tízmillióból

Többek között hatvan hordó sör és 500 (!) üveg márkás whisky fogyott azon a győri lakoldalmon, amely a tizenhét éves Lakatos Izabella és a huszonkét esztendős Sztojka László házasságkötését követte.

Az ifjú pár
Győrben, a marcalvárosi lakótelepen élők egy része roma mulatós zenére ébredt szombaton reggel (kivéve azokat, akiket reggel nyolc órakor már kidobott az ágy). A Balázs Béla művelődési központ bejáratánál néhány Volvo és Audi, s mintegy ötszáz piros-fehér luftballon (a maradék 6500 az épületen belül) fogadta az esküvőre érkezőket. Ekkorra már rázendítettek a felkért zenekarok is: az egyik az ajtón kívül, a másik belül. Az örömapa (aki Kanadában tisztítócéget vezet) eközben nekikezdett a lakodalmi költségek és tételek sorolásához.

Az ezer meghívott vendéget két mázsa pulykamellből, 12 mázsa sertéshúsból és 2 mázsa marhahúsból összeállított menü fogadta, amelyhez jött még 300 darab egész csirke, 250 kacsa és 150 tyúk.
A menyasszonyi torta két mázsát nyomott
A roma lakodalmon részt vevők a szomjukat 60 hordó sörrel, ezer üveg minőségi borral, 300 Ballantine’s és 200 Jack Daniel’s whiskeyvel olthatták, ehhez jött még kétezer ásványvíz és majdnem ugyanannyi üdítő. A menyasszonyi torták (két darab, egyenként két mázsát nyomtak) kisebb bonyodalmat okoztak, kétséges volt ugyanis, hogy beférnek-e az iskola bejárati ajtaján. Gondos számításoknak köszönhetően (az ajtó méretéhez igazították) végül ebből nem lett probléma, a száz kisebb torta meg egyébként sem okozott fejtörést. Az italokhoz a jeget már egy nappal ezelőtt a helyszínre szállították és egy kamionban tárolták.
A költségek délelőtt kilenckor még 8 és fél millió forintra rúgtak, de az örömapa számításai szerint estére elérte a tízet. Búslakodásra azonban semmi oka nem volt, mert – mint mondta – a menyasszonytáncból 25 millió forint biztosan összejön. A vendégek között megjelent Sárközi vajda, jöttek dunaszerdahelyi romák, s egy svéd rendszámú Volvóból is siettek a bejárathoz.

Vasárnap szerkesztőségünket hívták a lakodalomban közreműködő szakácsok, pincérek, azt panaszolva, hogy a 16–20 órás munkáért nem kapták meg a beígért (átlag) 20 ezer forintot.
Csaknem 7000 lufi biztosította a dekorációt
Az esküvőt katolikus szertartás szerint tartották, előtte roma „előjátékkal": délelőtt ugyanis a már említett zenekarok közreműködésével kikérték a lányt az esküvőre. A szertartásnak – ahol a fiú családjának kell furfangos módon bekéredzkednie a lányhoz – legalább másfél-két óráig kellett volna tartania, de most sietni kellett, ezért mintegy fél óra alatt áldását adta a lány apja a frigyre. Délelőtt tizenegytől délután háromig (ekkor kezdődött a szertartás) így maradt idő a pihenésre, s a már említett ételek egy részének elfogyasztására.
Miközben a kinti roma zenekar rákezdett a Cigány vagyok, de jól élek kezdetű lakodalmasra, egy tíz év körüli roma fiú az ajtóra kifüggesztett, augusztus 20-i tombolasorsolás eredményét betűzte. Amikor az üvegedénykészletet és a teáskancsó abrosszalt olvasta, beszaladt megkérdezni, mik ezek a furcsaságok a bejáratnál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvételi művészpalántáknak az új iskolába

Három tagozattal, kilenc telephellyel új művészeti iskola kezdi meg működését szeptembertől Győrött… Tovább olvasom