Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Roland Galharague francia nagykövet: ˝Nehéz jól focizni a rögbi szabályai szerint˝

Villámlátogatást tett Győrben Roland Galharague. Franciaország magyarországi nagykövete többek között a nem szokványos hazai gazdasági megoldásokról és a kitiltási botrányról is nyilatkozott a Kisalföldnek.

– Nagykövet úr, milyennek látja francia szemmel Magyarországot?

– Nagyon jó véleménnyel vagyok az önök hazájáról. Magyarország, csakúgy, mint Franciaország, az Európai Unió tagja, s ez alapvetően meghatározza kapcsolatainkat. Értékekben, hagyományokban gazdag, és úgy érzem, egyazon kultúrkörhöz tartozunk. Ugyanakkor vannak különbözőségek, amik számomra még vonzóbbá teszik Magyarországot.

– Milyen céllal látogatott Győrbe?

– Egy nagykövet számára fontos, hogy megismerje a fogadó országot, amennyire csak lehet. Én is erre törekszem, így annyi városba látogatok el, amennyibe csak tudok. Sok jót hallottam Győrről és szerettem volna a saját szememmel látni. Találkoztam a polgármesterrel, beszélgettem egy itteni francia vállalat képviselőjével és nagyon jók a benyomásaim. Most csak rövid időre érkeztem, de biztosan visszajövök még.

– A francia gazdasági jelenlét több területen is erős Magyarországon. Mi jut eszébe, ha hallja az élelmiszer-felügyeleti díj vagy a rezsicsökkentés szavakat?

Mintegy háromszáz francia cég több mint ötvenezer embernek ad munkát Magyarországon

– Természetesen mindez érinti a francia érdekeltségeket, de nemcsak bennünket, hanem a németeket, briteket, osztrákokat is. A kérdés lényegéről szólva: mintegy háromszáz francia cég több mint ötvenezer embernek ad munkát Magyarországon. Ha az érintett nemzetközi vállalatok – és nem csak a franciák – elhagyni kényszerülnének az országot, annak komoly kárát látnák a magyar munkavállalók és vásárlók is, hiszen nőne a munkanélküliség, a választék szűkülne, a termékek drágulnának. Ha erre kényszerülnénk, az nagyon rossz jelzés lenne más külföldi vállalkozások felé. Abban bízom, hogy a kormány és az érintett vállalatok között gyakoribbak lesznek az egyeztetések, s megtalálják azt a megoldást, ami tiszteletben tartja a közös piac bevett normáit, a szabad letelepedés jogát, illetve a diszkrimináció tilalmát.

Roland Galharague – Ha az érintett nemzetközi vállalatok elhagyni kényszerülnének az országot, annak komoly kárát látnák a magyar munkavállalók és vásárlók is. Fotó: H. Baranyai Edina
Roland Galharague – Ha az érintett nemzetközi vállalatok elhagyni kényszerülnének az országot, annak komoly kárát látnák a magyar munkavállalók és vásárlók is. Fotó: H. Baranyai Edina


– Nyilván beszélt mostanában amerikai kollégájával a korrupciógyanú és a vízummegvonások ügyében. Milyennek látja az amerikai–magyar kapcsolatokat?

– Nem tisztem a magyar–amerikai kapcsolatok kommentálása.

– És ha azt kérdezem: diplomáciailag mennyiben más, ha más, a magyar kormány reakciója, mint az szokásos ilyen ügyekben?

– Úgy gondolom, a magyar kormánynak érdeklődnie kellene az iránt, hogy a szóban forgó embereket miért tiltották ki az Amerikai Egyesült Államokból.

– A gazdaságra visszatérve: továbbra is vonzó befektetési célpontnak tartja hazánkat?

– Magyarország számos előnnyel rendelkezik: van képzett munkaerő, kiváló a földrajzi elhelyezkedése, de ezeket az esetleges kockázatokkal együtt kell mérlegelni. Ezek között említem a törvénykezés viszonylagos átláthatatlanságát, kiszámíthatatlanságát. Nagyon nehéz úgy üzleti tervet kidolgozni, ha a működésre vonatkozó törvények évente négyszer-ötször megváltoznak. Hogy futballhasonlattal éljek: nehéz úgy jól focizni, ha a szünetben valaki kitalálja, a második félidőt a rögbi szabályai szerint játsszuk. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az aréna padozata jobb, mint a színházé

A Győri Balettnek jutott a megtiszteltetés, hogy két rangos eseményen is felléphetett az… Tovább olvasom