Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Roland és Szabolcs meséje: a sors újabb csapást mért

Győr - Ez hét testvér meséje, de leginkább Szabolcsé és Rolandé, a két legkisebb fiúé. A történet korábbra nyúlik vissza, amikor a kis Pulai Roland, egy écsi család hetedik gyermeke még csak négyéves...
Ekkor temetik az édesanyát, ahogy az orvos mondta, súlyos, gyógyíthatatlan betegségben hunyt el. A sors ezután sem kegyelmez a csonka családnak, öt évvel később, ugyanazzal a betegséggel – a gyomorrákkal – az apa sem tud megbirkózni. Az akkor kilencéves Rolandot és három évvel idősebb bátyját, Szabolcsot onnantól az egyik nővér, Kati gondozza.

Múlnak az évek, Roland felnő és az építőiparban kezd el dolgozni...

Roland az építőiparban már az első évben sikeres. Megismeri Felíciát, akiről tudja, valamikor a felesége lesz. Boldog fiatal és sajnálja, hogy ezt a szülei már nem láthatják.

Aztán jön 2004. január 23., amikor a világ nagyot fordul, s a sors ismét azt akarja, hogy az écsi család tanúbizonyságot tegyen szeretetből és összetartásból. Rolandnak fáj a lába, előbb a háziorvosánál, majd a győri kórházban köt ki. Trombózis – állapítják meg a műszerek és a doktorok –, emiatt vért is vesznek tőle, a mikroszkóp azonban a sorsnál is kegyetlenebb tényt közöl: a 29 éves fiatalember leukémiás. Az orvosok 20–30 százalék esélyt adnak neki, s megkezdődik az ilyenkor szokásos kezelés – a kemoterápia.

Pulai Roland és a fényképen bátyja, Szabolcs, aki imádott motorozni. A kisebb fiú az életét köszönheti testvérének, akit egy baleset vitt el örökre.Fotó: H. Baranyai Edina
Pulai Roland és a fényképen bátyja, Szabolcs, aki imádott motorozni. A kisebb fiú az életét köszönheti testvérének, akit egy baleset vitt el örökre.Fotó: H. Baranyai Edina


Roland nem hajlandó felfogni és elfogadni a tényt, hogy ezt a harcot valószínűleg nem nyerheti meg; betegségét olyan problémának tekinti, amit le kell győznie. Csinált ilyet már nemegyszer a félig kész háztetőkön is. De egyik nap a tolószékben ülve megérti: lehet, hogy ehhez egyedül kevés lesz. Az orvosok is mondják, esélye igazán akkor van, ha tud neki valaki adni egészséges csontvelőt.

A következő kép a győri kórház orvosi vizsgálója: a hét Pulai testvér mindegyike ott van, hatan szinte versenyeznek, ki adhat a legkisebb „öcsikének" csontvelőt. A szülők talán ott fent mosolyognak, főképp, amikor hallják, hogy a legnehezebb pillanatban is egymást ugratják a testvérek: „most majd kiderül, hányan is vagyunk édestestvérek". Szabolcs, a hatodik fiú vérsejtjei szinte azonosak Rolandéival, ezen a többiek nem is csodálkoznak, hisz a két legkisebb testvér világéletében összenőtt. Gyerekként együtt beszéltek az élet nagy kérdéséről, a bunyóról; kamaszként meg persze a lányokról. Szabolcs lesz tehát a donor.

Öt kemoterápia után azt gondolják, ennél nehezebb már nem nagyon jöhet, s végül is igazuk lesz: Roland teste befogadja Szabolcs vérsejtjeit, 2004. október 26-án végre úgy tűnik, a szomorúság után boldogság költözik a család életébe. Roland ezerszer is megköszönné bátyjának, hogy életet adott neki, de az a vagány srác, aki az altatás után azonnal a másik szobába rohant, hogy lássa, öccsén valóban segít a levett vére, rendre elhessegeti a kisebbet: ugyan, nem kell. Pulai Roland ezért azoknak mond most köszönetet, akiket tényleg megillet: az écsi háziorvosnak, dr. Budai Károlynak, a korábbi győri kezelőorvosnak, dr. Schreiner Péternek s a fővárosi átültetést végző dr. Masszi Tamásnak. Szabolcs gyermekeinek pedig azt üzeni: legyenek nagyon büszkék az édesapjukra, ahogyan ő is, még mindig hálával gondol Katira és feleségére, aki az első pillanattól kezdve mellette állt.

Pulai Roland pontosan tudta, hogy Felícia lesz a felesége – együtt élték át a legnehezebb hónapokat, de most már boldogok lehetnek győri otthonukban.Fotó: H. Baranyai Edina
Pulai Roland pontosan tudta, hogy Felícia lesz a felesége – együtt élték át a legnehezebb hónapokat, de most már boldogok lehetnek győri otthonukban.Fotó: H. Baranyai Edina


De vissza a történethez, hisz még nincs vége: Roland még 2004 karácsonya előtt hazajöhet Budapestről, s bár hónapokba telik a felépülés, de meggyógyul a betegségéből. Mostanáig úgy tűnik, neki sikerült szembeszállnia a kórral. A testvérek is élhetik tovább az életüket, Szabolcsnak már korábban két ikergyermeke születik, Roland pedig közben megnősül, ahogy ígérte is.

A következő dátum 2006. július 7. A Kisalföld rövid cikkben számol be arról, hogy Dunaszeg után, Gyulamajornál baleset történt. Este kilenc óra körül egy motoros elé kikanyarodott egy traktor, s mivel a motor a megengedettnél gyorsabban ment, nem számított, hogy ő volt a védett útvonalon, nem tudta kikerülni az előtte haladót. A szakértő szerint talán csak egy centin múlott, hogy a térde beakadt a traktor valamelyik alkatrészébe, de ez is elég volt ahhoz, hogy a motor irányíthatatlanná váljon, vezetője pedig a helyszínen szörnyethaljon.
Rolandot hajnalban ébresztették a rendőrök: a motoros az ő bátyja, Szabolcs volt.

Pulai Roland már csak félévente jár kontrollra; öt év után lehet gyógyultnak tekinteni. Most van a negyedikben.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Legion Étrangeré 2008. augusztus 27. 12:38
  „Drága barátom!Sajnálom,hogy aznap nem mentem veled motorozni!Nyugodj Békében!Remélem fent vagy az égiek között jól érzed magad és húzod a "nyélgázt"!Soha nem felejtelek El!”
 • 21. kiscsibe77 2008. augusztus 02. 10:41
  „Nagyon sajnálom ami Szabolccsal történt. Egy időre az én életem része is volt,és nagyon jó ember volt. Pár évvel ezelőtt volt egy balesete a Balatonra vezető uton (nem motorral),amibe akkor ugy éreztem én is hibás voltam hogy bekövetkezett,de szerencsére sikerült tisztáznunk a dolgokat,és utánna még egy darabig együtt lehettünk. A motorozást és a gyermekeit imádta az élete volt.
  Szerintem Ő is örülne ha nem vitatkoznánk,hogy mi miért,és ki miatt történt. Sajnos ezen változtatni már nem lehet,igy vitatkozni sem érdemes.
  Rolandnak,nagyon jó egészséget kívánok! Kati nővérek pedig utolag is köszönöm hogy tájékoztatott Szabolcs állapotáról,mikor az a balatoni baleset történt.
  Nyugodj békében Szabolcs,nem felejtek el soha!”
 • 20. AncsaPancsa 2008. július 31. 22:16
  „Nagyon sajnálom a történteket,szokták mondani:mindennek oka van...Csak sajnos "ott fent" nem mindig nézik,hogy az éppen jó vagy rossz emberrel történik.
  Jó egészséget kívánok Rolandnak és Szabolcsnak :nyugodjon békéb
  en.”
 • 19. Motoracer 2008. július 31. 21:38
  „Kedves Szemtanu 2!
  Én továbbra is kétségbe vonom az ön egyes állításait!
  " Az a bizonyos piros motor" a jó életbe Győrben és környékén rengeteg motoros van! Ráadásul nemis piros az a "bzonyos motor" BORDÓ volt fekete betétekkel! és továbbra is tartom magam ahhoz hogy LEHETETLEN az hogy egy elsuhanó motorról és sofőrjéről bárki képes pontosan megmondani hogy kicsoda!
  Én nem azt mondtam hogy Ön szenzációhajhász de tény ahogy önis mondta "hallata a hangját"
  Szerintem tisztában van azzal ha ön hallatja a hangját mint szemtanú 1 ellenérzést fog kiváltani 2. hatalmas vita és cirkusz lesz!
  Továbbrasem érte mmiért kell ezt!!? Szabi egy remek ember volt családapa imádta a gyerekeit végtelenül jószívű..Ő sem akarná hogy ez így menjem tovább! Egyszer és mindenkorra zárjuk le a témát és aki ismerte az Őrizze az emlékét!
  R.I.P. Szabi Soha nem felejtelek el!”
 • 18. ideals 2008. július 31. 20:05
  „... MÁR MEGINT VITA VAN.. - NEM ÉRTEM, LEGALÁBB A NETEN MIÉRT NEM LEHET BÉKESSÉGBEN MEGLENNI..
  A FIÚ "ELMENT" - BÉKE PORAIRA! - A SZERETTEI LELKÉBEN TOVÁBB ÉL..
  A MOTOROZÁS EGY ÉLETFORMA, SZENVEDÉLY! -A VŐM TAVALY MAJDNEM BELEHALT A MOTOROZÁSBA, AZ IDÉN SZINTÉN, DE NEM MOND LE RÓLA - AZT MONDJA, NEM TUD A MOTOR NÉLKÜL MEGLENNI.. - A FIATALOKBÓL AZ IDÉN - A MOTOROS CSAPATBÓL - LEGALÁBB HÁRMAN HALTAK MEG.. - NEM LEHET ŐKET LEBESZÉLNI..
  DE!
  - MONDD A HEGYMÁSZÓNAK, HOGY NE MÁSSZON!
  - MONDD A RIGÓNAK, HOGY NE FÜTYÜLJÖN!
  A "SZERENCSE" LEGYEN VELÜK/VELÜNK, AZ ÚTON LÉVŐKKEL, HOGY MINDENKI HAZAMEHESSEN...

  Hogy ki volt a hibás? - az már sajnos majdnem mindegy.. - Ennyi volt megírva - valószínűleg..”
 • 17. nymisi 2008. július 31. 18:59
  „Sajnos nem ismertem az érintetteket, de egy dolog nagyon motoszkál bennem...
  Miért kell a közlekedésben résztvevőknek ellenségként viselkedniük az utakon, s minden más helyen ????
  Ez nem harc, hanem a mindennapok része.
  Próbáljunk meg együtt, s nem egymás ellen téve közlekedni.
  Az autós sem " anyáz " ha egy lassú traktoros araszol előtte, akkor elvárható lenne mindenkitől csak egy kis tolerancia...
  Vagy nem ?...
  Szabolcs: nyugodj békében
  Roland: Légy büszke a testvéredre, hisz benned él tovább...
  Rajtad ( is ) múlik, milyen " élete " lesz.....”
 • 16. Szemtanú2 2008. július 31. 10:29
  „A kérdés esetén állok elébe c. mondat az olyan kérdésekre vonatkozott,mint pl:mit keresett ott a traktor stb...
  Miért nem vállalom fel magam? Pont ezért! Minden szemtanú fél az elfogult ismerősöktől,hozzátartozóktól.! Én csak azt írtam,amit láttam,hallottam,éreztem!Honnan tudok a motorozási szokásairól? Nagyon sokszor járt erre,mindenki ismerte már azt a bizonyos piros motort! Nem név szerint,hanem motor szerint!
  Kedves MotoRacer! Nagyon nagy fogalmi tévedésben van! Abszolút nem vagyok szenzációhajhász,sem pedig kegyeletsértő! Kegyeletsértők azok,akik a baleset másnapján behordták a motor alkatrészeit,ki a lámpáját,ki az ülését! Ez ügyben is hallattam a hangomat,éppen úgy,mint most,mert nem bírom elviselni,ha találgatnak,és okoskodnak!Mégegyszer leírom,csak azt írtam,amit tapasztaltam!
  Tisztelt Roland!
  Nem hiszem,hogy a mi beszélgetésünk jó ötlet lenne! Maradjanak meg ebben a hitben,és ápolja tovább a gyermekekben az édesapjuk emlékét!”
 • 15. Szabó Rita 2008. július 30. 21:52
  „Ha már nem vagyok
  válassz egy csillagot,
  mely átölel,ha kell
  enyhíti bánatod!
  Ha fénye rád ragyog,
  érzed,hogy én vagyok...
  Távolból figyellek,
  mint te a kis csillagot
  ha az éj eljön,
  én mindig itt vagyok!”
 • 14. P Roland 1 2008. július 30. 18:33
  „Szemtanu 2
  Remélem lesz bátorságod megnevezni magad, nekem igen, én Roland vagyok. Szívesen elmondanék neked egy két dolgot, a balesettel kapcsolatban. / Július 7.-én 21 órakor még világos van./
  Én Szabinak szerettem volna köszönetet mondani, és az egésznek az lett volna a lényege, hogy a gyermekei nagyon büszkék legyenek rá, és sajnálom azokat, akik az okoskodásuk miatt nem tudnak a sorok között olvasni.
  A többieknek nagyo szépen köszönjük a hozzászólásokat.”
 • 13. MotoRacer 2008. július 30. 18:29
  „Kedves SZEMTANÚ2 nagyon kíváncsi lennék önre vajon miért nem vállalja fel magát?? A NEVÉT???
  Szégyelhetné magát mind aki ezen csámcsog és más emlékét bemocskolja!!! Azt megértem ha a tiszteletét rója le vagy a fájdalmát fejezi ki ahogy Én is!!!
  Arra is kíváncsi lennék hogy vajon honnan tudja hogy Szabi hogyan és mennyit motorozott arra! Hmmm?? Vajon annyira jó a kedves tanúnk szeme hogy menetközben is megállapítja egy motorosról hogy névszerint ki??? Érdekes!!
  Kérdés esetén áll elébe mindenkinek hát jó egy kérdésem van NEM SZÉGYENLI MAGÁT??? Valaki haláláról úgy beszélni mint valami fergeteges szenzáció és bemocskolni az EMLÉKÉT!!! Gratulálok UNDORÍTÓ!!!!”
 • 12. Szemtanú2 2008. július 30. 11:40
  „Kedves Találgatók!
  A traktor tényleg hazafelé tartott munkából! Mivel elég beláthatatlan a kereszteződés,egy kicsit "kitolta az orrát",hogy kilásson! Ki volt világtíva(ahogy a motor nem),rendszám is volt rajta! A motoros egy autót előzött,nem kis sebességgel,mindezt lakott területen! Szemléltetőleg 160km/h-val ütközött,intenzív fékezés után! Szóval,ha nem előz és a saját sávjában marad,pláne nem száguldozik,ez a baleset elkerülhető lett volna! Bocs,h ezt írom,de ez az ember a vesztét kereste! Nem ez volt az első alkalom,h eszementen száguldozott arra! Komolyan mondom rettegünk azóta is! Főleg én! Isteni szerencse,h nem haltam meg vele én is! Kérdés esetén állok elébe mindenkinek!”
 • 11. Peu 2008. július 30. 09:01
  „In Memorian Szabi!
  Reggel könnyeimmel küzdöttem, mikor megláttam a fényképét az újság hasábján!
  Soha nem feledem a napot mikor egy közös barát hírét hozta a balesetnek!
  Én csak egy titkos része voltam az életének! Sokat tudtam róla...sokszor csak mesélt-mesélt az életéről.... imádta Rolandot... "égetni" való kölykök voltak együtt... az életét is odaadta volna ért!
  Mindig ott volt, ha szükségem volt rá, hatalmas lelke volt, tudott szeretni-nagyon!
  Hiszem hogy van egy jobb hely, ahol Ő most nagyon boldog és nevet rajtunk, hogy botladozunk az életben!
  Köszönök mindent, ami voltál nekem!
  Nyugodj békében soha nem feledlek!”
 • 10. MotoRacer 2008. július 29. 23:39
  „Előszöris Fanfír megjegyzéséhez lenne hozzáfűznivalóm!
  Énis személyesen ismertem Szabolcsot és NEM "srác" volt hanem 36 éves családapa!!! Mellesleg TAPASZTALT motoros és egy jószívű remek ember... hibái neki is voltak mint mindenki másnak...
  A következő megjegyzés rigófülnek szól a Traktoron volt rendszám mivel a TSZ tulajdona és a földeken dolgozott ahogy GSXR 1000 is írta a munkából tartott hazafelé és a főút mellett közvetlenül vannak a TSZ földjei...
  viszont amiről nemnagyon beszélnek és nemis nagyon lehet tudni de a traktor valószínűleg nem volt kivilágítva...
  Motoros létemre természetesen Énis Szabolcs oldalán állok...
  neki csak egy bűne volt ott és akkor azt csinálta amit minden motoros Élvezte a motorozás adta élményt amihez persze nagy sebesség társul viszont ez már mind nemszámít a véleményem az hogy mindketten hibáztak.. a traktor söfőrje nagyobbat!!!
  Egy motornak pláne egy GSX-R 1000 -resnek orbitális hangja van kigyorsításkor és a K6 os GSX-R 1000 nek már elég komoly fényszórói vannak szóval már elég messziről észlelhető tehát az a véleményem hogy a traktoros nem volt elég körültekintő vagy mondjuk inkább úgy hogy felelőtlen...
  Monológom bezárásául csak egy kérdés merül fel bennem Miért kell ezt még mindíg felbolygatni újra feltépni a sebeket???.. amikor megtudtam mitörtén valami eltört bennem és azóta valami megváltozott... ami történt nem lehet felfogni, megérteni, túllépni is hihetetlenül fáj! Kérdem én miért kell még mindíg felbolygatni a dolgokat és alaptalan pletykákkal bemocskolni egy ember emlékét aki már nincs köztünk???!!
  R.I.P. Ég veled Szabi Soha Nem felejtelek el!!!”
 • 9. Csokipuszi 2008. július 29. 12:21
  „Nem hiszem, hogy érdemes most azt taglani, hogy mi lett volna, ha... Pusza sem így akarná. Most inkább gondoljunk arra, hogy Rolandban él tovább egy kicsit.
  Én nem tehetek róla, de egész nap Rá gondolok...”
 • 8. rigófül 2008. július 29. 11:24
  „Gsxr 1000 ! Úgy tudom a baleset nem a TSZ-majorban, hanem a közúton történt. A traktoron állítólag nem volt rendszám...”
 • 7. Fafnír 2008. július 29. 10:53
  „Hm. Milyen furcsa az élet! Amikor a srác összetörte magát Gyulamajornál, akkor jöttem hazafelé a szigetközin. A forgalmat még nem terelték el, így akaratlanul is szinte a helyszínig ment a sor. Nekem pedig volt egy olyan érzésem, hogy sokat fogok még hallani erről a történetről...”
 • 6. mtt 2008. július 29. 10:51
  „További jó egészséget szeretteivel, még nagyon sokáig. Ismeretlenül is ölelem, Isten áldását kérve életére.”
 • 5. Gsxr 1000 2008. július 29. 10:35
  „Rigófülnek: jó a kérdésed,de látom nem ismered azt a környéket.. A traktoros uriember a munkahelyéről kanyarodott ki ugyanis ott egy TSZ major van!! Az már egy más kérdés, hogy ki kit hibáztat én személy szerint Szabolcs mellé állnék motoros létemre, de sajnos ez már teljesen mindeggy.. Annyit még tegyünk hozzá, hogy mi se vagyunk angyalok!! Részvétem az egész családnak Szabolcs tényleg jó ember volt!”
 • 4. barbi11 2008. július 29. 10:25
  „Igy igaz!Igazságtalan az élet!Én is tudom!Én édesanyámat veszítettem el mikor 11 éves voltam!Rá 4 évére a nagymamámat!Testvérem nevelt fel engem is!Nagyon sajnálom a testvérét!Őszinte részvétem!”
 • 3. Egy Ember 2008. július 29. 10:06
  „AZ ÉLET KEGYETLEN - S IGAZSÁGTALAN!!!
  /ez egy hatalmas közhely-DE IGAZ!!!!/

  A VILÁG TELE VAN HATALMAS TRÓGEREKKEL, KEGYETLEN BŰNÖZŐKKEL - S GOND NÉLKÜL ÉLHETNEK!!!-MIKÖZBEN MÁSOK MEG!!!

  MIÉRT???”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kollégiumok: nyaranta szállodává alakulnak

Győr-Moson-Sopron - A kollégiumokat egyre több intézmény hasznosítja kereskedelmi szálláshelyként a… Tovább olvasom