Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Rokonságból falvak barátsága

Kunsziget - Erdélyi gyerekek megyénkbeli nyaralásával kezdődött Kunsziget testvértelepülési kapcsolata Nyárádgálfalva térségével, csaknem két évtizede. Napjainkban az önkormányzatok már együtt pályáznak uniós forrásra. Vallják: együttműködésük a barátságok, az érzelmek miatt ilyen tartós.
Tíz napig nyaralt tizenhét erdélyi iskolás Kunszigeten olyan családoknál, amelyeknél szintén diákkorú gyermekek nevelkednek – ennek ugyan már tizennyolc éve, de az akkor unokatestvéri, rokoni szál kapcsán született, helyiek kezdeményezte ötlet testvértelepülési kapcsolattá nőtte ki magát.
Szinte már nincs olyan család a Győrhöz közeli faluban, amelyiknek ne lenne Nyárádgálfalva térségében barátja. A két önkormányzat pedig az elmúlt években több közös programot, cserelátogatást szervezett.
Nemrégiben megint Kunsziget fogadott mintegy negyventagú erdélyi delegációt, melynek vezetője, Tóth Ferenc jegyző lapunknak elmondta, hogy a Marosvásárhelytől nem messze található, hét egymáshoz közeli település háromezer lakosát képviselik, akik dombvidékes részen és többnyire gazdálkodásból élnek.

A jegyző fontosnak tartotta hangsúlyozni: a testvértelepülési kapcsolat érzelmi alapokra, barátságokra épül, először családok közt szövődött, aztán az önkormányzatok között.

Úgy véli, ezért lehet tartós, ezért van jövője. Elmondta azt is, hogy számukra hasznosnak bizonyult a képviselő-testületi tagok fejlesztések kapcsán szerzett tapasztalata, náluk ugyanis a települések vezetésébe tartozóknak korábban e téren egyáltalán nem volt gyakorlatuk.
Lendvai Ivánné kunszigeti polgármester azt emelte ki, hogy a helyi fiatalok az erdélyiektől eltanulhatják, hogyan érdemes ragaszkodniuk, ápolniuk hagyományaikat, magyarságukat, s nemcsak a népművészetre, hanem a természeti értékek és az épített örökség védelmére is gondolt.
A kunszigeti képviselő-testület igyekszik minél több civil szervezetet bevonni a testvértelepülési kapcsolatba és Nyárádgálfalvával közösen uniós forrásra is pályázik, hogy tovább szélesítse a kölcsönösen előnyös viszonyt.

– Mikor egy-egy látogatásra készülünk, szinte nagy családként fogunk össze, így a kunszigeti kapcsolattal nemcsak magyarországi barátokat szerzünk, hanem közösségünk is jobban összekovácsolódik – mondta el Tóth Ferenc. Lendvai Ivánné pedig hozzátette: sikeres együttműködésük révén alakított ki kapcsolatot a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Maros megyével.

Olvasóink írták

  • 1. Mekk Elek 2008. szeptember 22. 07:54
    „Kedves Rimányi Zita!
    Már hiányoltam az örömódát, mellyel a kunszigeti önkormányzat dicső tetteit megénekli. Tilai Lajos nevét is le kellett volna írni, a Marika néni tiltotta meg?
    Az iskoláról is lehetne néhány sort írni. Az egykori és kiváló pedagógusok ,,humánus" elűzéséről, és bűnbakká tételéről. A VA szárnyalásáról.
    Erdélyben az efféle dolgokat, mint az iskola tönkretétele, még a magyarellenességéről híres Nicolae Ceauşescunak sem sikerült megvalósítania. Egyébként fizetnek a cikkekért?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri lány képviselte régiónkat a magyar delegációban

Győr–Portugália - Tíz ország fiataljai együtt ismerkedtek uniós lehetőségeikkel egy… Tovább olvasom