Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Rokkantosítás: szinte mindenki bejelentkezett megyénkből

Az országban az utolsó napokban még több mint 16 ezer, a megyében – a hétfőig lejáró határidőig – ennél jóval kevesebb, mindössze 290 rokkantnyugdíjas nem jelentkezett be felülvizsgálatra. A formanyomtatványokat éjfélig lehetett postára adni.
Az 57 évesnél fiatalabb, korábban 3-as kategóriájú rokkantnyugdíjasoknak tegnap éjfélig kellett bejelentkezniük felülvizsgálatra a nyugdíj-biztosítási igazgatóság területi kirendeltségeihez.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium tájékoztatása szerint minden érintettet levélben tájékoztattak; a mintegy 196 ezer rokkantnyugdíjas közül a múlt hét végéig 180 ezren fordultak az intézményhez. Tudni érdemes: a bejelentkezést elmulasztók ellátásának folyósítását május 1-jétől a nyugdíjfolyósító igazgatóság megszünteti.

Szabó Imréné büfében dolgozott betegsége és leszázalékolása előtt, visszatérne dolgozni, ha kapna esélyt. Fotó: H. Baranyai Edina
Szabó Imréné büfében dolgozott betegsége és leszázalékolása előtt, visszatérne dolgozni, ha kapna esélyt. Fotó: H. Baranyai Edina

A vizsgálatokra most csak jelentkezni kell, az újraminősítést 2013 végéig végzik el. Győr-Moson-Sopron megyében 6600 érintettből 290 formanyomtatványának visszaérkezésére vártak még tegnap délután. Az is lehet, hogy ez a szám is csökken még keddig, ha a posta elvégzi a hétfői borítékok kiszállítását.

A vizsgálatokra most csak jelentkezni kell, az újraminősítést 2013 végéig végzik el. A felülvizsgálat eredményeképpen lesznek, akik tovább kapják majd a mostani ellátást; lesznek, akik csökkentett ellátást kapnak; és lesznek olyanok is, akikről azt állapítják meg, hogy rehabilitálhatóak – nekik a rehabilitáció után, míg azoknak, akikről kiderül, hogy munkaképesek, haladéktalanul vissza kell térniük a munkaerőpiacra.
A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal 2012 első két hónapjában 6676 vizsgálatot végzett el; 1224 embert minősítettek „nem megváltozott munkaképességűnek", további 1194-et rehabilitálhatónak.

A Győrben élő Szabó Imréné időben postára adta papírjait, a felülvizsgálat értelmében ő rehabilitálhatónak minősül. Ez azt jelenti számára, hogy áprilisban még kap állami járandóságot, májustól azonban nem. „Rákos betegségem miatt százalékoltak le, de szerencsére meggyógyultam – mondta tegnap a Kisalföldnek. – Tisztában voltam azzal, hogy a leszázalékolás is addig tart, amíg gyógyultnak nem minősítenek, így nem ért meglepetésként a határozat. Nem ez a nehéz, hanem újra munkát találni.

A vendéglátásban dolgoztam, büfét vezettem, ilyen munkát továbbra is tudnék vállalni, de már tapasztalnom kell, hogy nem könnyű helyet találnom ismét. Bízom abban, hogy kapok lehetőséget, én mindenesetre mindent megteszek ezért."

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal 2012 első két hónapjában 6676 vizsgálatot végzett; 1224 embert minősítettek „nem megváltozott munkaképességű- nek", 1194-et rehabilitálhatónak.

Olvasóink írták

  • 1. Karcsika 2012. április 08. 10:57
    „Hányszor láttam, hogy a posta előtt kiugrik valaki az autóból, visszanyúl, kiteszi a rokkantkártyát, pár métert sántikál, majd hirtelen meggyógyul.
    Na ilyenek ellen van a tôrvény, nem a valódi betegek ellen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért butulnak el a győri okosbuszok?

A kisalfold.hu a győri és soproni utastájékoztató rendszer hibáiról faggatta az üzemeltető IQSYS szakemberét. Az okok között szerepel az emberi figyelmetlenség is. Tovább olvasom