Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Róka a lugasban

Vörös rókát látott az utóbbi időben a ménfőcsanaki kertek alján több lakos is. A gyerekek örültek a találkozásnak, de a tyúkot tartókat kár érte.

Váratlan találkozás

Az elmúlt hetek során kétszer is rókát látott korán reggel Győr-Ménfőcsanakon a Sokorópátkai úton lakó Unger Jánosné. Tősgyökeres helybeli, de eddig ragadozóval a településrész szélén még sosem találkozott. Ennek ellenére nem ijedt meg, szerinte inkább az állat tűnt riadtnak, mikor vele tartó unokái „ kis Vuknak " nevezve hangosan örültek neki. Lengyel Györgyné viszont elkeseredett a házak közé betérő ragadozók miatt. Nemrégiben egy éjszaka 15 jól tojó tyúkját vitték el, ezzel mintegy 20 ezer forint kárt okozva. Az asszony a toll- és lábnyomokat követve kiderítette, hogy a Hegyalja úti házuk kertjének végétől pár méterre lévő elhagyatott lugasban tanyáznak a garázdák. A közelben több rókalyukat és azokban baromfimaradványokat talált.

Éjjelente visszajárnak

Lengyelék korábban kutyát tartottak, de az nem riasztotta el rokonait, telkük bekerítése viszont túl drága lenne. Hiába tartják zárva óljaikat, azok alját a rókák kikaparják, deszkáit szétrágják. Nyu-

laikat is csak a dupla ketrec védte meg, csibéiket pincében kénytelenek tartani. Biztosak benne, hogy a rókák minden éjjel visszajárnak kertjükbe, mert hallják vonításukat és kaparásukat, ezért mielőbbi megoldást sürgetve szóltak a polgárőröknek, akik értesítették az illetékeseket.

Több állatot lelőttek

Ménfőcsanak nagy része a győrújbaráti vadásztársasághoz tartozik. A szervezet elnöke, Ács György már tudott a tyúktolvaj rókákról, mikor a beavatkozási lehetőségekről kérdeztük. Vadőröket irányított a környékre, akik az utóbbi időben több állatot meglestek és lelőttek, persze a lakott részektől kellő távolságban. Elmondta, hogy a kotorékok ritkításával is foglalkoztak, és hogy a további eseteket a lakosok neki a 96 / 355-527-es telefonszámon jelezhetik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit láthatunk ősztől?

Hat előadás bemutatóját tartják a 2002/2003-as évadban a Győri Nemzeti Színházban. A nagyszabású… Tovább olvasom