Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Roham a toborzóirodán

Győr-Moson-Sopron - Állást kereső gépjárművezetők rohamát fogadta a honvédségi toborzóiroda cikkünk nyomán, de továbbra is tud főállású munkahelyet biztosítani hivatásos jogosítvánnyal rendelkezőknek. A foglalkoztatási gondokon enyhíthet a munkaerő-kölcsönzés is, amiről szintén olvasóink kérésére írunk megint.
Főállásúakból kölcsönzött dolgozók címmel január 12-i számunkban írtunk arról, hogy az új év néhány hivatásos gépjárművezetőként dolgozó olvasónk számára azzal kezdődött, hogy főállású munkaviszony után munkaadójuk már csak kölcsönzött munkaerőként akarja foglalkoztatni őket. Ezért ismertettük kérésükre a munkavállalói tudnivalókat a munkaerő-kölcsönzésről. A cikk nyomán megkereste lapunkat a toborzóiroda, így január 14-én Kiút kölcsönzött dolgozóknak? címmel arról írhattunk, hogy százszázötven hivatásos jogosítvánnyal rendelkezőnek tud megélhetést ajánlani a honvédség. A megjelenést követően valóságos roham volt győri irodájukban (96/315-922, Árpád út 58.). Fekete Róbert mérnök őrnagy elmondta: 5 nap alatt 157-en érdeklődtek személyesen vagy telefonon ügyfélfogadásukon, ami az átlagos havi létszám duplája. 27-en azonnal jelentkeztek szerződéses katonának, további 26-an regisztráltatták magukat.

A jelentős érdeklődés, jelentkezés ellenére a Magyar Honvédség Nyugat-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokságának Toborzó- és Érdekvédelmi Irodájában továbbra is tudnak munkahelyet biztosítani hivatásos jogosítvánnyal rendelkezőknek.

Állást kereső olvasóinknak ez jó hír lehet. Ám többen kérték – sőt, munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégek is –, hogy írjunk még erről a foglalkoztatási formáról. Írjunk arról is, hogy a munkaerő-kölcsönzést ma már nemcsak időszakos munkavállalásra használják, hanem hasonlóan a fejlett nyugati országokhoz, Magyarországon is megjelent a hosszú távú munkaerő-kölcsönzés. A törvény nem a hosszú távú kölcsönzést akarja kiszűrni, hanem azt a gyakorlatot megszüntetni, hogy a cégek korlátozás nélkül „átrakhassák" kölcsönzötti munkaviszonyba főállású munkatársaikat. Ahol pedig megvalósul a hosszú távú, 6 hónapon túli kölcsönzés, ott a kölcsönzött dolgozóknak 6 hónap után ugyanazt a munkabért meg kell kapniuk, mint a cégnél ugyanabban a munkakörben, főállásban dolgozó munkatársaknak. 12 hónap után ugyanazokat a béren kívüli juttatásokat is meg kell adni a kölcsönzött dolgozóknak, amiket a főállásúaknak.

Azt is jó tudni, hogy rendelkezés tiltja, hogy a kölcsönvevő olyan munkavállalót kölcsönözzön, akinek a munkaviszonya nála rendes felmondással legfeljebb 6 hónapja szűnt meg. Ezért kéri általában a főállású embereit kölcsönzötté váltásra törekvő munkaadó a dolgozóktól, hogy egyezzenek bele a munkaviszony közös megegyezéssel való megszüntetésébe. Viszont ha olyan formában szűnik meg a munkaviszony – például közös megegyezéssel –, hogy visszakölcsönözhető a dolgozó, akkor sem lehet jogfolytonos a váltás, mert teljesen más cég lesz a munkáltató: a kölcsönbe adó cég. Jogfolytonosságról csak kiszervezés esetén beszélhetnénk. Ezért ha ilyen esetekben a dolgozók belemennek a közös megegyezésbe, érdemes ragaszkodniuk ahhoz, hogy mindent megkapjanak, ami munkáltatói felmondásnál járna nekik.

A honvédség továbbra is felvesz hivatásos gépkocsivezetőket. Fotóillusztráció: T. Gy.
A honvédség továbbra is felvesz hivatásos gépkocsivezetőket. Fotóillusztráció: T. Gy.

Létszámok az APEH oldalán is

A magyarázatok összegyűjtésében lapunknak Kurdi Ferenc, a Pannon-Work zrt. értékesítési és marketingvezetője segített. A kisalföldi Presztízs-díjas cég szakembere arról is tájékoztatta lapunkat, hogy nyilvános a munkaerő-kölcsönzők tényleges létszáma. Az APEH ugyanis a http://www.apeh.hu/adatbleker/afaalanyok/afalekerdezes címen elérhető adatbázisát kiegészítette az alkalmazottak létszámával is. A decemberi adatok alapján Magyarországon a Pannon-Work a negyedik legnagyobb létszámot foglalkoztató munkaerő-kölcsönző cég, a magyar tulajdonú cégek között pedig piacvezető.

Olvasóink írták

 • 6. matriné 2009. február 15. 19:53
  „Nevetséges az "5". hozzászólás! Ha e kormány és a semmirekellő ellenzéke képes lenne az ország irányítására, de főleg termelő munkahelyek teremtésére, akkor hiába próbálnának "önkénteseket" verbuválni a mundérosok közé. Így persze csábítja Őket a nem minden napi jövedelem! Még az életüket is kockáztatják némi plusz "valutáért"! A rendőrségnél sem mindenkinek veszi be a gyomra a pajzsos parancsuralmat! Tudva, hogy kit,kiket kell nekik megvédeni. Vagy Ők nincsenek tisztába e hét "szűk" esztendő felelőtlen vezetésével?
  A magyar katonaság pedig sosem volt képes az országunk megvédésére és nem is lesz! Főleg a külföldi tőkés felvásárlással szemben! Egyébként azokat a járműveket amiket a katonáink vezetnek azokat civilek is eltudják vezetni. Csupán a mentések pedig, rátermett szervezés kérdése. Egyébként senki nem, gyalázza a katonákat,én csupán sajnálom,hogy ezt a posztot kell,hogy válasszák jobb híján.”
 • 5. Domestic 2009. február 15. 14:09
  „Milyen szerencse, hogy ennek a büszke nemzetnek okos tagjai, még a saját katonáit is ilyen nagy tiszteletben tartják.
  Nekünk nem szent semmi, mi mindenkit még a szerncsétlen halott tűzszerészeinket is fikázhatjuk, csak, hogy a nagy politikát, az ország helyzetét, vagy csak a haragunkat-elégedettségünket valakire kivetíthessük!
  A katona kolonc volt mindíg anemzet nyakán! Nem kell (csak ha árvíz van, vagy ha leesik 20cm hó és nincs ki a mentőt a kórházig cibálja a kismamával, de a külföldön szolgáló katona mégnagyobb szálka a szemünkben, mert nem mi szavaztuk meg a NATO tagságot és nem szól a szolgálati törvényük úgy, miszerint:"ha nincs önkéntes, majd jön a kijelöléssel külföldre küldésük")
  Csak ez a sok szegény honfitársunk, aki már évek óta családipótlékból, meg szoc.seg,-ből épít és tart fent egy társadalmi réteget, nehogy meglegyen csorbítva "járandóságaiban", mert akkor fellázad a sokaság és kezdetét veszi a fosztogatás (lásd:szlovákiai éhséglázadás) és akkor jön ám a szükségállapot, meg a kijárási tilalom, meg a: no ki is ? Nem Te, aki gyalázod Őket, hanem Ők, a mi derék katonáink!
  Mielőtt hülyeségeket írnál erre, nézz utána, mennyi is a Magyar Honvédség létszáma és tedd mellé, mennyi is a MK Rendőrségének létszáma, aztán lehet gondolkodni!”
 • 4. matriné 2009. február 15. 13:19
  „Nohát ne mis tudtam, hogy ennyi helyre (idegen országba)kiküldenek magyar fiatalokat golyófogónak? Lesz is konkurencia a hősi hallottak elmék művek készítői közt. Noö politikusok lehet készülni az ünnepélyes megemlékezésekre is, vagy ez is egyik cél a protokollba?”
 • 3. Hunicum 2009. február 15. 11:58
  „info2009*!
  Ha csak egy másodpercet eltöltöttél volna a MH- nél, akkor tudnád, hogy egy gépjármű vezetőnek semmi köze a tűzszerészekhez.
  Amúgy ketten hunytak el. Szerinted ennyit vesznek fel?
  Amúgy ha pontos akartál volna lenni, akkor említened kellett volna Ciprust, Sínai- félszigetet, Koszovót, Abháziát, Dél Oszétiát!”
 • 2. matriné 2009. február 15. 08:17
  „No még mondja valaki,hogy e rendszerben nem tudnak munkahelyeket teremteni! Ja, hogy ezzel a"munkával"mit hoznak a közös konyhára-hát az egyenlőre titok, vagy 80 évre. No, meg minek is kötnék az adófizetők orrára?”
 • 1. info2009* 2009. február 14. 20:27
  „Persze, hogy a honvedseg felvesz gepkocsivezetoket. Annyian halnak meg utszeli bombak altal Irakban es Afganisztaban, hogy a kereslet folyamatos lesz. Biztos vagyok benne, hogy az angolok es amerikaiak alig varjak, hogy a magyarok atvegyek a gyeplot - na csak a teherauto vezetesben.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jövő üzletéről: nagy sikerrel zárt a 2. OMK!

Győr - Február 12-én, csütörtökön rendeztük meg a második Online Marketing Akadémiát, ahol a jövő… Tovább olvasom