Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Rock mint zajforrás

Győr - Garázsbandák idegesítik a belvárosiakat, a lakótelepieket is. Egy utca szinte zenezónává alakult, de lakói inkább csendet kérnek. Portálunk révén felgyorsulhat ügyük megoldása, a többszöri büntetések véget vethetnek a kéretlen koncerteknek.

– Folytonos fesztivál közepén élünk, van itt dzsessz és rock. Egyre több a zenekar a lakásainkhoz közeli garázsokban, már hétről tudunk. Valamelyik mindig próbál. Meddig hallgassuk őket? Míg megbolondulunk? Egy család a hátsó kis szobájába költözött, a másik a zaj miatt használhatatlan. Hiába csukjuk be az ablakot, remegnek a falak. Láttunk több tízmilliós stúdióberendezést a garázsokban, miért nem bérelnek hozzá próbatermet? – panaszolta az egyik Illyés Gyula utcai lakó és hozzátette: ha jó is a zene, számukra zaj, mert nem akkor hallgatják, amikor kedvük van hozzá, hanem muszáj nekik.

Már kérték a csendet, de az volt a zenészek válasza: ˝Miért zavar ez? Miért ne zenélhetnénk?˝ Kinevették a panaszkodókat, akkor is, amikor büntetést kellett fizetniük: ˝Mi maradunk, költözzenek a lakók.˝ A lakótelepiek már többször hívtak rendőröket és több lépcsőházban aláírásokat gyűjtve birtokháborítási eljárást kezdeményeztek az önkormányzatnál.

Horváth László, a városrész önkormányzati képviselője a probléma fokozódása miatti felháborodást megérti és miután lapunk megkereste, a hatóságoktól szigorúbb fellépést kért. Egyeztetései eredménye szerinte gyors megoldást hoz. A lakók, ha nyugalmukat zavarja a garázszene, a nap bármely szakában hívhatják a rendőrséget (107). Minden esetben kimennek a járőrök, ellenőrzik, elhallatszik-e a házakhoz a zene. Ha igen, igazoltatják a zajt okozókat és szabálysértési feljelentést tesznek, így a lakóknak tanúskodniuk sem kell, az önkormányzat jegyzője személyenként 30 ezer forintos bírságot szabhat ki. Ahány napon zenélt az illető, annyiszor 30 ezret.

A belvárosban is hasonló a probléma. Az Újkapu, a Liszt Ferenc, a Kiss János és a Rákóczi Ferenc utcák által határolt részen az elmúlt hetekben szombaton és vasárnap, délelőtt és délután többórás rockkoncertet adott egy zenekar. ˝Elektromos gitár, dobfelszerelés, hangfalak. Köszönjük, nem kérnénk˝ – írták levelükben olvasóink. ˝Nem tudunk szellőztetni a hőségben, pihenés helyett muszáj hallgatni az elektromos nyávogást, a dobok dübörgését. Elveszik még a hétvégi nyugalmat is˝ – panaszolták, de nem mernek szólni a rockereknek, félnek tőlük. Ezért kérték, közvetítsük panaszukat a hatóságnak.

Nagyné dr. László Edit közigazgatási irodavezető tudatta: a szükségtelen zajkeltés birtokháborítás lehet, de az eljárást a sértetteknek kell kérniük az önkormányzatnál. Emellett a szabálysértési kódex szerint is bírságolható a zajkeltő. Ezért igyekeznek meggyőződni a panaszban foglaltakról, figyelmeztetni a zajongókat a zenélés abbahagyására. Szükség esetén csendháborítás miatt feljelentést tesznek. Ha ez nem járható út, a rendőrség segítségét kérik a belvárosi ügyben.

Jó lenne, ha olyan gyakorlóhelyet találhatnának maguknak a zenészek, ahol nem zavarnak másokat. Portálunk hozzászólásai szerint van ilyen. Aki tud róla, jelezze, hogy nyilvánossá tehessük a lehetőséget.

Olvasóink írták

 • 17. Kopper102 2009. szeptember 26. 15:49
  „Először is, pártatlanságot nevárjon senki egy újságírótól, de ha lesz akár 1 zenekar is ami befut és ismert lesz ő lesz az első aki megy a sztoriért, hogy meséljenek a kezdetekről ami ezekben a garázsokban volt.... volt már rá példa...a panel lakók meg nesírjanak mivel azsem jobb ha a szomszédot hallják ahogy épp wc-re megy vagy főz vagy kiabál a gyerekekkel...plusz örüljenek az ingyen koncerteknek!és nekünk is van jogunk szólni, szóval csak hajrá mindenkinek!!!:)”
 • 16. viper 2009. szeptember 18. 14:46
  „Mért jobb a garázs mint a domusz 15 ok:
  1.A domuszba nincs kocsma
  2.Nem kérik számon rajtad a többiek mért okádod körbe a wc-t (mert nincs)
  3.A próbatermekbe nem lehet dohányozni mert füst érzékelősök
  4.A hulladékot tetszőleges körben és mennyiségben szétszórhatod
  5.Ha bezárt a kocsma még mindig ott a non-stop
  6.a villanyórát ki lehet akasztani
  7.Télen jobban esik a forralt bor
  8.Nem lehet a rendőrökkel kötekedni és fitoktattni azt a nagy igazságérzetünket
  9.Csövesek is eljöhetnek mert nincs a kapunál kontroll
  10.A rablókkal is szolidárisak vagyunk mert csak egy ajtón kell bemenni nem négyen
  11.Egy próbát annyian hallanak mint 5 koncertet
  12.Télen bele lehet pisilni a hóba neved nehogy már a wc-be
  13.Ha Lb meccs van a DAC pályán meg lehet nézni
  14.könnyebb berakni a cangát a garázsba(legyen már még kevesebb hely)mint felvinni a lépcsőn
  15.Nem kell csöves fejet venni mert az érzékeny a hidegre”
 • 15. Negrus 2009. szeptember 01. 00:02
  „Szia Kedves Dávid.

  kicist félreérthettél. Én AZÉRT költöztem el onnan, mert a"tíz milliós" felszerelésem harmadszorra égett le ott. és szó sem esett a raktártűzről. 110 Volt feszültség, az nem a mi szabványunk. Ellenben tessék, kis reklám: a Minstralnál lecserélték végre a villanyhálózatot. A török kamionsofőr nem mese, tényleg dörömbölt az ajtón.a szomszéd iroda "6kor kezdesz, vagy takarodsz" ultimátumáról nem beszélnék. finomítgassunk? jómagam, amikor elköltöztem, bizony, viharos egy telefonálás után, tudod, vibráló, félhomályos, füstölgő konnektoros folyosón nem oly nyugodt az ember, már jó ideje 25e HuFot fizettem, akkor tán épp egyedül. most ennyiért lakom, van áram, és rezsivel megáll 40 alatt.. nem mondtam senkinek, ne menjen oda. ellenben még mindig várok újabb.. azt hiszem túlzás lenne lehetőségekről beszélni.. tehát újabb kényszermegoldásokat. amit pedig végképp ne feledj el, ez most nem az én perem, csak -de hisz´ olyan jól ismersz- nem hagyhattam szó nélkül.

  p.s.: nem fogod elhinni, ebben a kicsit kisebb garázsban még klasszabb felvételeket lehet készíteni.
  *még mindig keresem "pocskondiázó" szavaim.. tényleg jobb a béke.”
 • 14. vortexinc 2009. augusztus 31. 23:44
  „Kedves Gábor, újfent egy kis kiigazításra szorul a mondanivalód, és újfent magánszemélyként és nem pedig a Minstral próbahely nevében írok neked, egyszerű magánvéleményt .
  1. Nem anyukám intézi a weben fellelhető hírdetéseket, így az alábbi komment sem tőle származik (ezt persze nem tudhattad, csak a miheztartás végett mondom.)
  2. Számoljunk kicsit! A tények: 25m2-es szigetelt, fűtött termek, 0-24 őrzött, portaszolgálatos, kamerával figyelt környezetben, rezsivel negyvenért. Hogy ennyiért hol találsz "jól felszerelt albérletet"arról inkább ne is beszéljünk. Ekkora termekben két zenekar bőségesen elfér, ami egyből felez minden költséget, ami 4-5 taggal számolva zenekaronként 5-6000 forint havonta, per fő. Ennyit nem ér meg, hogy zenélhetsz normális, kulturált, a zenészhez és a hangszeréhez méltó(!!) körülmények közt, ahol nem téged baszogat az újságtól kezdve a zsarukon át a nyugdíjas klub teljes tagságán át kb mindenki? Nekem konkrétan ennek a dupláját éri meg havi szinten ez a kiváltság, igaz Budapesten, de elhiheted, itt sem él vagy keres jobban az ember, csak a szolgáltatások drágábbak. Na és?? Normálisan ZENÉLNI akarok, nem háborúzni a fél világgal és rágalmakat szórni olyanra, aki ezt a világon a legkevésbé sem érdemli meg, és ha már itt tartunk
  3. Hogy jössz te ahhoz, hogy ebben az ironizáló, lekezelő hangnemben pocskondiázol valakit, aki mindig is tenni szeretett volna (és tett is!!) a győri zenész-társadalomért?? Igen, többek közt érted is. De jól informált vagy a tavalyi, igen sajnálatos tűzesetről! Jól látom a dolgot, hogy más kárán élcelődsz? Nagyon remélem, hogy tévedek. A tüzet köztudottan a szomszédos raktár okozta, a próbaterem "csupán" az azt elszenvedő fél volt. Miféle támadó törökök? Miféle Allah Ahbar? Miről beszélsz?? Nem Eger várát véded bammeg! Igen persze, amíg te ott próbáltál (lássuk be, volt az jó pár év..), rettenetes nyomás nehezedett rád a mostoha körülmények miatt, nem zenéltél jókat, keserű szájízzel, félve bujdostál a téged foguk közt szablyával vadászó törökök elől, és még véletlenül sem csináltál ott igazán remek hangfelvételeket. A tulaj mindig inkorrekt volt veled, mindig lehúzott lóvéval, agyba-főbe szopatott, ahol csak ért. Vagy talán nem így volt? A kérdés már a viharos, fenyegetőző telefonokkal tarkított távozásod idején is megfordult már a fejemben: Gábor. Mi a f@szt képzelsz te magadról?
  4. Elképedhetsz nyugodtan (én pl egész mást találok elképesztőnek), gondolhatod azt hogy a te kontódra reklámozza magát valaki, sérülhetsz is miatta, de mintha a cikkben olyasmi állt, hogyha valaki tud olyan helyről, ahol erre a célra kialakított termeket üzemeltetnek, szóljon. Hát, valaki tudott!!
  5. A délután 6-os próbakezdés is enyhe ferdítés, mi mindig 4-re jártunk (de nyugi, ti is;). Örülj neki, hogy a munkarended engedi a hétköznap 4 előtt zenélést, ezzel az emberek 90%-a nem így van, arról nem is beszélve, hogy a zenekarok szintén 90%-a hétvégére hagyja a próbákat, amikor is 0-24 a terem.
  Miután mindezt leírtad, közlöd, hogy jobb a békesség. Jó kis taktika. Én viszont nem tűröm el, hogy a hozzátartozóimat (jelen esetben anyukám, aki neked világ életedben CSAK jót akart, maximális jó szándékkal viszonyult hozzád) rágalmazzák, a bárhonnan való távozásodért felelőssé tegyék és olyan dolgokkal sározzák, amik nem igazak. Lenne min elgondolkoznod, 30 év ide vagy oda.

  És végül kittnov hozzászólásához: A Minstral próbatermekben próbáló zenekarok egyike sem milliomos, mindenki hónapról hónapra él (és zenél) ahogy te is. Meglepő? Feljebb számolgattam kicsit, a kijött összeghez milliomosnak kell lenni? És végül, hogy miért nem hoznak létre ilyen intézményt, ennél olcsóbb áron? Mert egy ilyen intézménynek is megvannak a költségei, amit hónapról hónapra fedezni kell. Nem az önkormányzattól kapjuk a helyet, nem állami támogatásból van a szigetelés, a felszerelés, a riasztó, az esetleges meghibásodások javítása. Ez egy vállalkozás. És az ország sem Észak-Európához tartozik, ahol nem kézzel-lábbal nyomják el a műfajt, ahogy errefelé szokás.
  Anyázó üzeneteket ide tessék: vortexinc@vipmail.hu
  Tisztelettel: Juhász Dávid”
 • 13. Negrus 2009. augusztus 29. 13:29
  „és újfent egy kis kiigazítás. mindig az "elküldöm" után egy pillanattal jut eszembe. mielőtt mi lázadó ifjak itt összefognánk, és minden belénk nevelt, és amúgy is alanyi jogon járó tiszteletet kiírtanánk eleink rovására, hadd szabadjon itt megjegyeznem, emlékszem arra a délutánra, mikor, mint szorgos közvélemény-kutatók, negyed óra alatt 5-6 garázs 6-7 zenekarának 7-8 tagját igazoltatták Mr. Policemanék. ezzel nincs is semmi baj. ez volna a dolguk valahol (addig sem zajongtunk). sokkal inkább bosszant a tény (és ezért nem CSAK idősebbeknek szegezem mondandóm), hogy arra járt egy FIATAL pár, nem lehettek idősebbek nálam (30), nem palástolt felháborodással kérdezték :"ENNYI?!" igaz, ez az eset éppen a gonosz rokkerek garázsánál esett, láttam, már majdnem épp hangosítottak a Teslán, mikor a rendőr érkezett...
  nos. ennyi. ennyi a hivatalos, oly hőn áhított eljárás ellenünk. sajnos, ha azt szeretnék látni, ahogy minket a verda mögé kötve végigvonszolnak az utcán, kénytelenek lesznek hasonló tartalmú filmet szerezni, és távolból beszűrődő trombita zaját a tavaly karácsonyi kis 5.1el elnyomni. tessék vigyázni, ha a következő cikk a hangos filmnézésről, vagy kiszűrődő magánéletről szól, én tuti be...

  tényleg hagyjuk.

  PEACE”
 • 12. Negrus 2009. augusztus 29. 13:15
  „Ó, egy régi ismerős. kezét csókolom Gyöngyi néni. nem fogja kitalálni, kegyed miatt zenélek ma garázsban. nem, nem személyes a dolog, bízom benne, ma már nem ég le a szépreményű ifjak "10milliós" berendezése mindössze egy jól felszerelt albérlet áráért. és ha sikerült volna Antiakármi klub helyett újságírói túlkapással azonosulnom, hát azért van, mert elképesztő, hogy épp ezt az alkalmat sikerült kihasználni egy kis reklámra. meglehet, a garázsban - szemben a Domussal- nem török kamionsofőrök törnek az emberre, hogy most már aztán Allah Ahbar.

  hagyjuk is. jobb a béke. de a kedves lakó számára tán világossá vált, hogy nem előre megfontolt aljas polgárpukkasztás a célunk. én most várom a következő jelentkezőt. jelige: nincs negyvenezrem délután 6tól zenélni.

  csókolom

  Negrus”
 • 11. kittnov 2009. augusztus 28. 20:52
  „"..panaszolták, de nem mernek szólni a rockereknek, félnek tőlük. Ezért kérték, közvetítsük panaszukat a hatóságnak."

  ez komolyan mondom nevetséges! mitől félnek???? megeszik őket???
  persze, ez a könnyebb megoldás, feljelenteni őket, mint ÉRTELMES EMBER módjára megbeszélni, aztán lehet sírni az újságnak... nem hiába van a mondás, hogy néma gyereknek anyja sem érti a szavát.

  Igen van próba hely a Dómusnál, de nem minden zeneszerető fiatal milliomos, ezért senki sem várhatja el tőlük, hogy ezt fizessék, ha ennyire zavar itt mindenkit, akkor adják meg a körülményeket hozzá! mért nem hoznak létre egy ilyen intézményt elérhető áron???

  ja és kedves Rimányi Zita, "újságíró" hölgy! Azt már hallotta, hogy egy ilyen szakmában pártatlannak kell lenni?? Mi lenne ha megkérdezné a másik félt is, Ön szerint megoldás az, hogy ráuszítja a rendőrséget azokra a szerencsétlen 16 évesekre? Mért kell támadni szegény művészlelkű gyermekeket? Persze, inkább drogozzanak csendben, vagy üljenek otthon egész nap a számítógép előtt, igen, persze, ez megoldás....”
 • 10. RastaVanee 2009. augusztus 27. 12:33
  „Véleményem Gáboré mellett társul.
  Riszpekt. :)”
 • 9. minstral 2009. augusztus 27. 11:59
  „Tisztelt Kisalföld, Tisztelt Olvasók és Tisztelt Zenészek!

  Szeretném a figyelmet felhívni, hogy Győrben a Minstral próbateremben (Régi Veszprémi út - Raktárváros) tudunk lehetőséget biztosítani próbaterem bérlésre, távol a lakóövezetektől, csendes, nyugodt, őrzött(!) helyen!Hétköznap délután 17:00-tól akár hajnalig, hétvégén pedig non-stop lehet próbálni, anélkül, hogy bárkit is zavarna!

  Bővebb információ Juhász Gyöngyinél kapható! 06-20-958-32-50”
 • 8. kiskatus 2009. augusztus 26. 23:18
  „Mióta megláttam tegnap reggel, hogy mekkora helyet szentelt az újság ennek a cikknek, gondolkodom, hogy billentyűzetet ragadok. Akkor is, ha (baczy után szabadon) Rózsi néni és Pista bácsi dörömbölése a hivatásos szervek ajtaján hatásosabbnak bizonyul. Pláne, hogy már egy helyi hetilap is rákapott a témára...
  Számtalanszor bringáztam az Illyés Béla úti garázssorok mellett és bizony a mellettem elhaladó autók zaja mindig elnyomta az adott garázssoron zenélő bandák muzsikáját.

  Na már most, kérdem én. Egy panel-lakótelepen, ami az egyik buszvégállomás mellett van, ahol állandóan nagy az autóforgalom (már csak az ott lakók nagy száma miatt is), a Págisz közelében található (ahol ugyebár könnyűzenei koncerteket szerveznek, mert bizony mi, XXI. századi fiatalok nem a Piroska és a Gyula lagziján és nem is a szomszéd ,,bucsuba" szórakozunk, hanem ilyen koncerteken), sőt még a vurstli és a cirkusz is rendszeresen ide települ, biztos, hogy az a néhány ,,rocker" a legnagyobb zajforrás?

  Aztán jön a következő kérdés. Mit tesznek a mélyen tisztelt zajt nem tűrő lakók, mikor a szomszéd porszívózni kezd, vagy urambocsá robotgéppel süteménytésztát kever? Gondolom, rögtön seprűnyelet ragadnak és már megy is a kopácsolás. Vagy mégsem, mert a szomszédot ismerik arcról meg névről?...
  Azt pedig kifejezetten sarkításnak találom, hogy a fiatalok kinevették volna a panaszkodókat. Talán a megközelítés és a panasz stílusa nem volt megfelelő. Vajon felhívta egyetlen lakó is a lakásába a ,,zajongókat", hogy ugyanmá´ fiacskám, gyere, oszt hallgasd meg a zenész vájtfüleddel, hogy én még az ablakomból is megállapítom, hogy az énekesetek alulintonál...

  Magukról a garázszenészekről pedig annyit, hogy nem egy csapat közülük kiveszi a részét csodás városunk nagyra becsült kulturális életéből. Ők ugyanis nem röhögik képen a szervezőket, hogy annyiért zenéljenek, ami még a benzinpénzt sem fedezi. Úgyhogy kedves háborgó lakók, ha legközelebb egy színpadon ismerős dallamokat hallanak, gondolkodjanak el rajta, hogy ezek a suhancok azért dübörögnek annyit, hogy aztán a tömegben Önöket is szórakoztassák.
  ,,Nyávogás és dübörgés" - sajnos ezt is kénytelen vagyok megcáfolni, mivel nem botcsinálta zenészekről beszélünk, hanem olyan zajkeltőkről, akik évekig koptatták az állami zeneiskolák padját.

  Úgy gondolom, hogy becses városunk okosabb dolgokra is fordíthatná a pénzét, mint a rendőri ,,rajtaütések", vagy a zajszint-mérések. (De milyen balga vagyok, hiszen majd behajtják az eljárás árát a mondvacsinált büntetésekből...)

  Írhatnék még toleranciáról és tiszteletről, hiszen gyerekkorunk óta arra tanítanak minket, hogy tiszteljük az idősebbeket. De egyre gyakrabban merül fel bennem a kérdés, hogy miért is kéne tiszteletet tanúsítanom irántuk, mikor részükről, nem hogy tiszteletet, de még egy csepp toleranciát sem kapunk, mi, fiatalok.

  De már csak annyit írok, személyesen a kedves újságíró hölgynek, hogy mielőtt a közelgő lapzárta sürgetésében lead egy újságcikket, hogy tartalmat generáljon, olvassa el még egyszer, és jusson eszébe az objektivitás doktrína... Van benne igazság. Biztosan tanulta annak idején.

  egy lány, aki szerint minden érme írás és fej”
 • 7. momelus 2009. augusztus 26. 22:01
  „Ifjúság körút. este 10, reggel 7-kor megyek dolgozni. Az ablakom nyitva, hogy kapjak levegőt(de ha bezárnám, sem számítana). A cigányok(bocsánat a szóhasználatért, de sajnos az elmúlt időszak történései ezt hozzák ki az emberből. Miután egy barátom nem adta "kölcsön" a barátnőjét 8 ilyen fiatalnak és 3 napos kórházi ápolás, valamint a csaj két fogának pótlása volt a következmény. tisztelet a kivételnek. de most nem erről van szó, bocsánat a kitérés miatt) egy kocsiból hallgatják a zenét, és úgy "beszélgetnek", hogy minden szavukat értem itt, a harmadikon is - és nem az ablakom alatt állnak; egy garázssor is,és egy parkoló is van köztünk.Most menjek a polgármesterhez, vagy a sajtó szűk látókörű képviselőjéhez? És közel sem művészet ez, vagy olyan, ami értékelhető.... Mit nem adnék, ha inkább egy "rocker banda hupákolna" itt! Cserélek szívesen az ott élő nénikkel, és bácsikkal. Vajon a kisebbséget is fenyegetnék a rendőrséggel?Ki mernék hívni a rendőröket? Vagy akkor már mindjárt nem zavarná őket annyira a kéretlen zaj?!
  Amúgy egyre több idős emberben csalódok,és kezdem nem tisztelni őket. Mindig a fiatalokat fikázzák, közben nekik kellene az együttélést megtanulniuk. Az a baj, nem emlékeznek a fiatalkorukra. Vagy ha emlékeznek, irigyek, hogy ők már nem azok. De a lelkük mélyén (a legmélyén!) tudják, hogy annak idején ők is ezt csinálták ám!

  egy nem zenész leányzó”
 • 6. baczy 2009. augusztus 26. 19:23
  „Nos, én már szerencsémre a garázspróbatermen túl vagyok. Viszont abszolút együtt tudok érezni.

  Tipikus magyar esetről van szó, ahol van egy Rózsi néni és egy Pista bácsi, akik minden áron meg akarják szüntetni a "hupákolást". Nem is annyira a hupákolás zavarja őket, hanem az hogy ez valami olyasmi, amit nem fognak fel miért, de valaki másnak örömet okoz, nekik meg nem.

  A minap hallottam egy esetet: egy ember balesetből kifolyólag tolókocsiba kényszerült, s aláírást gyűjtetett a házban, hogy ugyan ő a földszinten lakik, sokat segítene egy rámpa kiépítése a bejárati lépcsőn. Természetesen a magyar ember hogyan gondolkodik? Nem azt mondja, hogy persze segítsünk, miért ne? neeeeem, ő nem írja alá, mert ugyan nem zavarná, de miért segítsen, ha az neki nem érdeke.

  Ez ugyanez, csak pepitában. Lehet, hogy nem kelt nagyobb zajt a muzsika, mint a busz, vagy a másik Lajcsi bácsi, aki maszekba kalapálja a vasat a szomszéd garázsban. Mégis, hogy jönnek ahhoz ezek az érdekes frizurájú ("vajon mossák ezek?") huligánok, hogy a próbaszünetben nyitott ajtóval a garázs előtt sodort cigarettát pöfékeljenek (ami persze "biztos füves is!"), s mikor magukra csukják az ajtót, akkor artikulálatlan magnózajként kiszűrődő villanygitáros muzsikát (ez innentől kezdve nyilván ROCK) játszanak. A reggae-t valószínűleg 80%alkoholtartalmú hallucinogén anyagokat tartalmazó csempész-szesznek gondolják.
  Az meg hogy ez művészet, az már egyenesen nem is hatja meg őket, mert ugye mi is az a művészet? Disznócombot nem adnak érte a TESCO-ban, és a LIDLI-ben sem fogadják el a művészet-bónokat. Ettől kezdve mi értelme? Az a Lagzi Lajos, na az szórakoztat, de ez a "rengi vagy minek híják", na ez csak nyekergés.

  A konklúzió tehát: amíg Ms Rózsi és Mr Pista nem Marley-ra ébred, addig nincs esély arra, hogy bárki másnak élményt szerezhessen a reggea, csak ha kinn a mezőn, az állatokat sem zavarva történik.

  Tisztelettel: egy másikvárosrészbenhangoskodóművészkedőámdeeztrndkívülkedvelő kölök”
 • 5. Euzébióka 2009. augusztus 26. 16:04
  „Csókolom!

  Valóban várjuk a gyakorlóhely elérhetőségét! De elérhető áron ám! A legtöbb zenélő fiatalnak sajnos nincs annyi pénze, mint az okos, toleráns és jóindulatú újságíró néniknek és bácsiknak! Kérem, adjanak egy lehetőséget, hogy valami értelmes dologgal foglalkozhassanak a zenész fiatalok - ha nagyon unatkoznak, még a végén belőlük is újságíró lesz!
  A Led Zeppelinnek is el kellett ám kezdenie valahol! ;)”
 • 4. Grabowszki 2009. augusztus 26. 13:36
  „Fú Gábor, sajnálom, hogy ez történt. Ha valamit segít, lélekben veled vagyok! :)

  Rozsé”
 • 3. Negrus 2009. augusztus 26. 12:01
  „Nem. ez így nem korrekt. lássuk tehát a teljes történet vázlatát, és ahhoz fűzött gondolatokat a másik oldalról.
  Legjobb tudomásom szerint a mai napig én vagyok az egyetlen eljárás alá vont, bírságot fizetett érintettje ennek az egész lakótelepi szélmalomharcnak. köszönhetem ezt készséges vallomástételemnek, melyet, mint korábban említettem, csendes cintányér-suvickolás közben ejtettem meg. itt jegyezném meg, bár valóságtartalma meglehetőst csekély, mélységesen felháborít 10 milliós felszerelések emlegetése. ilyen felelőtlen publikáláshoz rég volt szerencsém. HOGY JÖN AHHOZ VALAKI, BÁRKI, hogy ily módon próbálja sakkban tartani évek, évtizedek keserves munkájával összekapart cuccok tulajdonosait?! ha a kilátásba helyezett bírság- melyre azért 2 sor erejéig még kitérnék még- nem lenne elég elrettentő erejű, hát meneküljünk, mert mindenki aranybányának nézi próbatermeinket?! tudják, a megemelkedett rend-őrzői tevékenység azért nem egy életbiztosítás, főleg, hogy nem a "kölykök" érdekében történik.
  nos. évek óta hangtechnikusként keresem kenyerem és bírságaim. és tudom, hogy ez a zajártalom-téma meglehetőst unalmas, ugyanakkor nehezen kivitelezhető hiteles mérése. elég annyit tudni, hogy -nem véletlen- a lakásoktól legmesszebb eső, "leg-zaj-védettebb" garázst választottam "koncertjeim" (érdemes utánaolvasni némely kifejezések jelentésének) színhelyéül. és tudják, nincs az a hiteles mérőműszer, kifinomult fül, vagy érzékeny lelkivilág, mely a lift nyikorgásából kiemeli egy 300 méterre, tereptárgyak által bőven takart garázs zaját. ha mégis kivehető lenne a csukott ajtón kiszüremlő zene, az ipari áramot igényelne, és a meglepett háborgó lakó a garázsban vérző fülű, süket zenészeket találna.
  ja. a bírság. 15 ezer amit behajtottak. méltányosságból. mert indokolatlan zajkeltés (?!?!) 30 ezerig, és engedély nélküli ingatlanhasználat 50 ezerig büntethető. még jó hogy ilyen készséges vagyok, fizethettem volna 80at. és akkor nem tudom hogy nézne a szemembe kedvenc itallerakatunk, lakatosunk, asztalosunk, egyikük sem rendeltetési céljának megfelelően használja garázsát. mindegy. most már nem is bosszant, nem is untat ez a kérdés. de nagyon tanulságos.
  és ott a kérdés, miért veszem ezt így magamra? első találkozásunk alkalmával a biztos úrral megbeszéltem, képességem és lehetőségeim szerint minden kedves ismerős rock-punk-blues-jazz-metál-ethno és sorolhatnám "zenészbűntársam" megkérem, sőt felszólítom, ha kell nap-nap után, tartsuk be ezt az íratlan szabályt: csak csendben. de tudják, én csak addig tartózkodom a garázs környékén, amíg busz megy az utcán és pillangókés villog a játszótéren. biztos vagyok benne, hogy a kedves, méltán felháborodott lakónak semmi gondja nem lenne, ha nem lennénk itt ily sokan. de amíg ez a virágos-tüzijátékos-tujás-szökőkutas város ennyire hajtja a mainstreamet, és eseményszámba megy, hogy garázsom Mediawave-helyszínként engedélyezve "zajongjon", neves brit fúvósokkal...

  ..nem várnék többet.

  én még utánanéznék valahol, mit jelent "Babylon".

  tiszteletem.

  még mindig Negrus, 30 éves örök-kölök.”
 • 2. Negrus 2009. augusztus 26. 10:59
  „Én nem is tudom.. nem szeretem magam idézni. ezért nem fogok hivatkozást kanyarítani, egy új alcímet adok egy korábbi, nem kevesebb (több??) felkészülést, szakmai, vagy bármiféle rálátást tükröző cikkre írott válaszomnak:

  SZÉLMALOMHARC

  Kezét csókolom. azért bevallom őszintén, kicsit szórakoztat, hogy a válság okozta feszültséget még mindig sikerül rajtunk, igen, jobb híjén garázsokat bérlő "kölíkökön" levezetni. holott én lassan egy éve fizettem ki nagyjából indokolatlan bírségom, méltányosságból "jelképes" 15ezer forint osszegben. majd ügyem tovagyúrúzött a Zaj- és rezgésvédelmi osztályra, ahol azóta is pihen. azonban ott kiderült, semmi, ismétlem, SEMMIféle intézményes, vagy szokáson alapuló szabályt nem szegek meg nagyobb mértékben, mint egy, a ház előtt elhaladó busz, vagy egy, a szomszéd garázsban dolgozó lakatos. tudniillik, a törvényben- vagy rendeletben,nekem egyre megy- foglalt határértékek mindegyike messze-messze fölötte van a rám róható távolság-zajküszöb-stb. értékeknek. nem jelenteném ki tehát ily bátran, miféle szabályokat sértek meg, és 5, 10, 100adik alkalommal is kinyitom a garázs ajtaját a kopogó biztos úrnak (hopp, az ajtó csukva, figyelték?), akinek biztos lenne érdemben fontosabb dolga is. anno Domini én egy hasonló fórumon egész topikot indítottam ez ügyben, az érdektelenség vetekedett bizonyos hipermarketek bosszantó 39 HuFos árkülönbözeteivel.
  egy szó mint száz, örülök, hogy végre megmozdult ez a csendesnek ,nyugodtnak semmiképp, büdösnek annál inkább elmondható víz, de hazudnék, ha azt mondanám, várok bármiféle eredményt.
  tetszik tudni, kompromisszum kell. és tolerancia. de hogy várhatnám el ezt bárkitől, aki az Illyés Gyula úton szenved ügyetlen szárnypróbálgatásunktól, és már akkor Illés koncertre járt, amikor én, "kölyök", még kósza gondolat sem voltam.

  p.s: fent említett ügyem a lehető legtöbb sebből vérezve könyörög igazságért. feljelentőm rockzenekart vélt hallani, telefonált, s a közeg engem este fél 9kor cintányér-tisztogatás közben "ért tetten". az én hülyeségem, hogy vallomást tettem, de hát, ki ha én nem, ugye? DE! a garázs, ahol 3 éve zajongok, 1.5 éve épült meg. és ahol hajnali 3kor randalírozom, az a kispárnám, tudják, korán kel az ember, hogy a pluswz bírságokat kifizesse, stb. kicsit több korrektséget. akkor majd írok egy nótát hasonló címmel 2 dorombra.

  kezét csókolom.

  Németh Gábor, 30 éves "kölök". ó juteszembe reggaet játszom.”
 • 1. extradagadt 2009. augusztus 25. 18:42
  „Gabor vaze, nagy hiba volt ezt a reggae-t emlitened. A kovetkezo korulottetek forgo cikk es forumtema veges valoszinuseggel az lesz, hogy ezek a hulye, haszontalan kolkok, mialatt tokeletesitik az AFC-vel esa NT-vel torteno azonosulasukat (hogy a Koito Hotelt csak 18+ zonaban emlitsuk) meg fuveznek is, sot, mi tobb: intezmenyes terjesztoi es eltetoi a light drogoknak (hogy light vagy nem light, az mar teljesen mind1, de ismet csak remek forumtema lesz majd), az ehhez kapcsolodo bunozesrol - prostitucio, feketekereskedelem es csempeszet - mar nem is beszelve.
  Szoval dragasagos idosodo, az elet mindennapos aprocska problemaitol szenvedo, a nem letezo agyukat jatszo hulye kisfonokoktol/beosztottaktol a falra maszo, a CHF aktualis alakulasatol allando hasmeneses allapotban levo, tovabba a 4-5. muszaktol konstans megfaradasos allapotban levo, csendre, nyugira, letbiztonsagra, kikapcsolodasra, unokak mosolyara vagyo oreg nenik es bacsik (akiknel raadasul az oregedesbol szarmazo termeszetes hallascsokkenes a 30-40 dBA-t is eleri - gyk. atombunker, suketszoba)! Ha varazslo lennek, szivbol kivannam Onoknk: "Legyenek ujra fiatalok!" Hiszen ez minden vagyuk, nem? "Ha ujra fiatal lehetnek..." Ugye-ugye? Nagyon kivancsiak volnank, meddig birnak itt, a 21. szazad elso dekadjaban.
  Szebb Jö .... öööööö akarom mondani: Több nyugdijat!
  Akinek meg nem inge, ne vegye magara! Nagyon sok idos, derek nyugdijas ember van, akik utolso szusszanasnyi energiajukat is arra hasznaljak, hogy a jovoert, az ifjusagert, az unokakert tegyenek - nemcsak "valamit". Ha nekunk, fiataloknak - marcsak a korunk miatt sem - nem hajlandok igazatadni, vehetnenek peldat Roluk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életmentő jelenlét a Bercsényiben

Életmentő pont létesül a megyeszékhely négy középiskolájában. Tovább olvasom