Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Robotprogramozó jedlikesek Győrben

Tehetségfejlesztésre nyert csaknem egymillió forintos támogatást a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pályázatán a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola.
A pénzből eszközöket vásároltak és olyan szakkört szerveztek, ahol 15 diák gyakorolhatta, hogy lehet robotot számítógépes programozás révén irányítani. Ennek eredményét, a robotok mozgatását ma be is mutatták tanáraiknak, szüleiknek és a sajtó képviselőinek.Padlóra rajzolt fekete vonalat követett vagy ketrece fala mellett haladt a jedlikesek oktatórobotja, úgy, hogy számítógépes program vezérelte. Sőt, még különböző színű tárgyakat is képes volt megkeresni. A legjobban pedig az tetszett a bemutató közönségének, amikor egy tanuló úgy irányította a robotot, hogy attól távolabb állva mozgatta a kezeit, testével vezérelte.


Mindehhez a diákok írták meg a megfelelő programokat. Tulajdonképpen az algoritmizálást gyakorolták, amire nagy szükség van műszaki területen. Például egy Mars-jármű automatizált vezérlésénél vagy távolból irányított mozgatásánál, esetleg egy bombakereső robot irányításánál, de az ipari üzemek gépei, gyártósorai is ilyen elven működnek, felismerik az alkatrészek bizonyos részeit és azon a megfelelő műveletet elvégzik.

Az oktatórobot beprogramozható arra is, hogy színeket, kódokat, vonalkódokat érzékelve az előírt módon viselkedjen, haladjon, például egy labirintusból kitaláljon, annak kacskaringós útvonalán végighaladjon. Megold feladatokat mozgásérzékelőre, kamerára hagyatkozva is - persze ha jó programozták be a Jedlikbe járók.

Az iskola azt tervezi, hogy a pályázati támogatásban részesült három hónapos projektje folytatásaként még több diáknak lehetőséget biztosít a későbbiekben a programozás, az algoritmizálás gyakorlására úgy, hogy a robotot is használhatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az adóellenőr nem ősellenség!

Felkészült Ön az adóellenőrzésre? címmel tartották információs napot csütörtökön a megyei… Tovább olvasom