Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

RoboSanyi világbajnok táncosai

Győr - A japánok jobban elismerik, mint a magyarok azt a győri géniuszt, aki táncoló humanoid robotjaival nemrégiben világbajnokságot nyert.

Focizó, romokból menekítő, házimunkát végző és táncoló, guruló vagy lépegető robotok versenyeztek a napokban Grazban a RoboCupon, ahol SuperTeam-világbajnokok lettek Juhos Sándor csapatai (RoboFolk, RoboGirls).

Humanoid, azaz emberszabású, akkumulátorral, számítógéppel ellátott, 16–24 ízületet használó három robotja – Robina, Bovina és Novina – együtt táncolt három lánnyal és a robotpók, Vasper karmesterkedett a zenéhez illő koreográfiához. A robotmozdulatokat aprólékosan programozták, így élethűen járták a görög szirtakit, az ír szteppet, a rábaközi verbunkot, a francia kánkánt, a Hattyúk tava balettelemeit, a makarénát. A cigánykerék, a bukfenc, a fejen állás is jól megy nekik.

Alkotójuk, Juhos Sándor győri villamosmérnök egy sajtgyárnál területi képviselő. Iskoláskorában kezdett modellezni, amikor még nem kész alkotóelemeket raktak össze, hanem maguk a hobbi művelői faragtak repülőket, hajókat. Számára az a kihívás a robotikában, hogy a tervezéstől a kivitelezésig mindent maga végez. Három éve a Nürnbergi Játék-világkiállításon látott meg egy emberrobot-prototípust, aminek első példányát több mint háromszázezer forintért a gyártótól megvette. Ő lett RoboSanyi és gazdájára is ráragadt ez a becenév. Azóta a darabokban árult robotból többet is összerakott, saját gyártású elemekkel kiegészítve, általa programozva.

A balkezes, 164-es IQ-val rendelkező férfi a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság robotika-szakosztályának alapítója. Az országban mintegy hatvanan foglalkoznak ilyesmivel, de egymástól távol laknak. Egyre több diákot is bevonnak a sci-fi filmekből ismert műfajba, ők is programoznak robotokat. Így tudtak több csapatot nevezni Grazban.

Juhos Sándor legnagyobb eddigi személyes sikerét pedig a Boci, boci tarka kezdődallamára elinduló, 6 lábú, 24 ízületű, tapsoló, táncoló pók jelenti. Saját terve alapján készült ötletét japán gyártók is elkérték. A bonyolult államközi szabadalmi rendszer miatt pénzt nem akart érte, viszont kap alkatrészeket, teszteli a cég újdonságait. Neki ez így is hatalmas elismerés. Mostani eredményeik alapján viszont reméli, találnak szponzorokat a robotépítések, a versenyek folytatásához.

Sok-sok fotó a grazi RoboCup versenyről! A győri Juhos Sándor csapatai világbajnokok lettek!

– Sokan mondják, minek ennyit gyerekjátékra költeni, pedig néhányat megvett egy informatikai középiskola is, azokkal oktatja az ipari robottechnika gyakorlatát. A miénkhez hasonló ötletek, tervek alapozzák meg azokat a robotikai fejlesztéseket, amelyek mindennapjainkat meghatározzák majd – szögezte le Juhos Sándor és hozzáfűzte: Bill Gates szerint 64 kilobyte megváltja a világot, s ezekben a robotokban ennyi van.Dr. Czeizel Endre orvos genetikus állítja: ˝Géniuszokban gazdag nép vagyunk, de ragyogásukat gyakran későn vesszük észre, pedig jövőnk meghatározza, el tudjuk-e fogadtatni minél több emberrel, hogy sorsunk tőlük függ.˝

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így lett reklámarc a szerelő

Győr - ˝Kovácsovics László vagyok és huszonöt éve dolgozom mosógépszerelőként˝ – hangzik a… Tovább olvasom