Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Robbanásveszély a győri belvárosban

Gázszivárgás miatt ki kellett üríteni százméteres körzetben a győri „kis Erzsébet híd” környékét.
A korábbi földmunka laza talajában talált utat felfelé a gáz.
Négy órán keresztül egy lélek sem mehetett a Duna-töltés oldalában kiszimatolt csőtörés közelébe, mivel a rendőrség százméteres körzetben lezárta a környéket. A tűzoltók és a mentők készen álltak arra az esetre, ha robbanás történik Győr-Sziget határvonalán: a gáz koncentrációja ugyanis elérte a megengedett határ másfélszeresét. A környéken két objektum volt veszélyben. Az egyik egy szálloda, melyet kiürítettek, a másik a most épülő teniszsátor.

A gázszagot a közelben lévő hotel recepciósa, Söveg Anita észlelte már szombat este, s végül innen telefonáltak be a tűzoltóságnak tegnap délelőtt fél tizenkettő körül. A szállodát azonnal ki kellett üríteni – emlékszik vissza Temesi Károly. A szálloda tulajdonosa szerint mintegy húsz vendég tartózkodott az épületben, többnyire budapestiek.
– A vendégek megértették, hogy a saját érdekükben kell elhagyni az épületet, és azonnal kiürültek a szobák. A legtöbben az élményfürdőbe mentek, mert az már szerencsére kívül esik a száz méteren – meséli Temesi Károly.

Kuti Rajmund tűzoltó százados, aki a levegőkoncentráció mérését végezte, úgy vélekedett: mivel szabad térben szivárgott a gáz, nem volt százméteres körzetben közvetlen robbanásveszély. Ugyanakkor mind a biztonsági előírás, mind a józan ész azt diktálja, hogy senki ne tehesse ki magát veszélynek. A csőtörés közvetlen közelében még egy pulóver elektromos szikrája is belobbanthatja a földgázt, ami – mivel nehezebb a levegőnél – a töltés alatti térben sűrűn felgyülemlett.

Itt épül a teniszsátor is, a kivitelezők a biztonságiakkal együtt nyolcan lehettek a helyszínen, amikor megjelent a rendőrség. A brigád vezetője elmondta: balszerencsével jártak, mivel már csak egyórás munkájuk volt hátra. Ám ahelyett, hogy befejezhették volna, azonnal áramtalanítani kellett és négy órán keresztül várni, hogy az Égáz szakemberei megoldják a problémát. Itt a sátorban állítólag mindennél erősebb volt a gázszag, s nem tudni, mi történt volna, ha például az egyik munkás rágyújt egy cigarettára. Szerencsére semmi baj nem történt.
A vége az lett, hogy a szakemberek a mentősök és a tűzoltók kíséretében a híd alatt futó közművekhez sétáltak és a beépített tolózárral elzárták a gáz útját. Ezzel azonban csak a közvetlen veszélyt sikerült elhárítani: hogy hol van a hiba és mikorra javítják ki, azt egyelőre nem lehet tudni. Egy biztos: amíg meg nem nyitják a tolózárat, a Stromfeld utca lakói gáz nélkül maradnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszavazták Balogh jutalmát

Huszonegy igen, négy nem, hat tartózkodással a győri közgyűlés megszavazta Balogh József polgármester háromhavi illetményének megfelelő, mintegy másfél millió forintos jutalmat. A városvezetőnek idén ez az első jutalmazása. Tovább olvasom