Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Ripityára tört motor a 83-ason: újabb cserbenhagyás – fotók!

Győr-Pápa – Kis híján tragédiába torkollott egy jókedvű motorozás a 83-as főúton: egy fiatal győri párt elsodort egy figyelmetlen autós, majd az óriási bukás ellenére lassítás nélkül továbbhajtott.

Alig pár hete számoltunk be arról az esetről, amikor is egy agresszívan előző autós miatt fejtetőre állt, s egy patakmederben kötött ki kocsijával egy ötfős család a szentiváni úton.

A mostani motoros baleset annyiban megegyezik a felelevenített üggyel, hogy a két győri fiatal óriási szerencsével szintén megúszta komoly baj nélkül a bukást – igaz, az már sokkal szomorúbb párhuzam, hogy őket is cserbenhagyta a balesetet okozó autós.Cserbenhagyott motorosok. Fotók: Pápai Rendőrkapitányság.


"De ekkor már melléértünk a kisteherautónak"

"Július 24-én este fél 7 körül történt az incidens: motorral haladtunk a barátnőmmel Pápa felé, majd Gyarmat és Takácsi között utolértünk egy fehér platós kisteherautót, melynek az oldalán valamilyen cég neve szerepelt, de pontosan sajnos nem tudjuk. A típusa Mazda E 2200-hoz lehetett vagy ehhez nagyon hasonló haszongépjármű" – kezdte a kisalfold.hu-nak Kiss Szabolcs.

"Körülbelül 80-100 km/órás sebességgel haladhattunk egy egyenesben, amikor meg szerettem volna előzni az előttünk jóval lassabban haladó két-három autót. Épp megkezdtük a járművek előzését, amikor is a sofőr ugyanezt akarta tenni az előtte lévővel, de ekkor már melléértünk a kisteherautónak.

"A kisteherautó vezetőjének látnia kellett bennünket"

Így az leszorított minket az útról, próbáltam lassítani, de a bukást esélyünk sem volt elkerülni: a motor az árokban landolt, mi pedig az út közepén.

Tekintettel, hogy a baleset egy hosszú, egyenes szakaszon történt, a kisteherautó vezetőjének látnia kellett bennünket – az ember elvégre csak bele néz a tükörbe, ha már előzni kezd –, mint ahogy az esésünket is.


Szemtanúk jelentkezését várják!

Aki a szóban forgó időben járt a 83-as főúton, s látta a fehér kisteherautót, az kérjük, jelezze telefonon a győri (96/520-092) vagy pápai rendőrségnek (89/313-011)!


Törött ujjal, csúnya zúzódásokkal "megúszták"

A rendőrök és a mentők szerencsére gyorsan kiérkeztek a helyszínre. A pápai kórházban kiderült, hogy a kedvesem ujja eltörött, s jó pár csúnya zúzódást is összeszedtünk.

A rendőrök szerint így nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedtünk, s ezért még magasabb büntetési tétel járna, ha sikerülne elkapni a cserbenhagyót.

A motorban a kár több százezer forintos – a műszerfal és az indexek letörtek, a hűtő tönkrement –, de az is benne van a pakliban, hogy a váz is menthetetlen lesz, s így totálkárossá nyilvánítják.

Azt mindenképp szeretném hangsúlyozni, hogy nem a motorban keletkezett kár bosszant, hanem az, hogy az életünk akár másodperceken is múlhatott volna, s a vétkes sofőrt ez kicsit sem zavarta, s inkább beletaposott a gázba" – zárta szavait a győri fiatalember.Mit lehet tenni cserbenhagyás esetén?

Ha baleset történik, s valamelyik érintett továbbhajt, akkor gyakorlatilag csak a rendszámtáblája, esetleg szemtanúk bejelentése alapján lehet fülön csípni.

Más kérdés, hogy a rendszámtábla leolvasása inkább elméletben, sem mint gyakorlatban állja meg a helyet, hisz vészhelyzetben az emberek saját bőrüket igyekeznek menteni, vagy rögtön sokkot kapnak.

Ráadásul ha valami csodával határos módon sikerül is megjegyezni a rendszámot, ám a cserbenhagyó autója nem sérül meg, akkor roppant nehézzé válik a bizonyítási eljárás.

Cserbenhagyás esetén egyébként a biztosítók akkor sem fizetnek, ha egyértelműen vétlen a baleset elszenvedője – ezt szemtanúk elbeszélései alapján azért több-kevesebb sikerrel meg lehet állapítani – vagyis nem elég a lelki traumát elviselni, de rövid időn belül mélyen a zsebébe is nyúlhat az "áldozat".

A gerinctelen cserbenhagyók pedig egyedül annak örülhetnek, hogy a kötelező biztosításuk nem emelkedik magasabb rátába – más kérdés, hogy a lelkiismeretükkel nem tudnak elszámolni. Már ha persze egyáltalán van nekik lelkiismeretük. 
 


Olvasóink írták

99 hozzászólás
 • 99. smuller 2009. augusztus 03. 09:16
  „Szerintem teljesen mindegy, hogy szabályosan közlekedik, vagy nem a másik fél, arra kell törekedni, hogy elkerüljem a balesetet és ha ennek ellenére megtörténik, akkor sem hagyom cserben a másikat. Ezt motorosként és autósként is megteszem. A szabályok betartatását pedig bízzuk a rendőrökre.
  Jó lenne, ha véget vetne a média a motorosok gonosszá való kikiáltásának, mert az ellentét megjelenik az utakon. Lesz aki ettől érzi magát feljogosítva, hogy igazságot tegyen és megmutassa a motorosoknak ki az erősebb.
  Éppen az elmúlt héten húzta rám szándékosan egy metálzöld VW Touran vezetője az autóját, úgy, hogy összeért a kormányom és a visszapillantója. Hangsújozom SZÁNDÉKOSAN! Most rólam is szólhatna a cikk, ha nincs szerencsém. Kérem közlekedjünk békességben és egymásra figyelve!”
 • 98. Jandex 2009. augusztus 02. 15:38
  „89 A mocin fék is van meg gázkar is sőt duda is/jelen esetben 3 is :)/! A motorosnak meg van szeme,amúgy Én is motorozom 35 éve de még senki nem tudott leszorítani az útról!!!Mellesleg a másik 2 autós is cserbenhagyó??? "80-100 Km/h-val mehettünk" akkor mennyivel próbált előzni? Szerintem örüljenek,hogy ennyivel megúszták.”
 • 97. czindi 2009. augusztus 02. 09:33
  „Természetesen sajnálom a balesetet szenvedőket. És mielőtt vád érne, hogy motorozás-ellenes vagyok: 1966-ban szereztem meg a jogsit, és azóta - kisebb-nagyobb kihagyásokkal - motorozok is, jelenleg is!”
 • 96. czindi 2009. augusztus 02. 09:28
  „A cserbenhagyót mindenképpen - és keményen! - meg kell büntetni. 45 éve vezetek, az utóbbi tíz évben még nem találkoztam szabályosan vezető motorossal. ( sebesség és záróvonal- túllépés,szabálytalan előzés, jelzések figyelmen kívül hagyása, stb.) Sajnos ez a helyzet.Közlekedési kultúrájuk 1-2 fokkal jobb, mint a német, spanyol, olasz, francia rendszámú kocsikat vezető románoké.”
 • 95. kisem 2009. július 30. 11:37
  „ad. #92.)
  Az állítólagos igazolások, tény- és forrás közlés valamelyik moderált hozzászólásban lehetnek.

  Azt pedig el tudom képzelni, mi több állítom, hogy nem minden esetben a motoros a baleset okozója.”
 • 94. Koppány 2009. július 30. 07:20
  „Szerbusztok!

  Szabolcs! Nagyon sajnálom ami történt, együtt érzek Veletek!
  Remélem Barátnőd keze gyorsan rendbe jön és csak mint kisebb kellemetlenség, fog emlékezni a történtekre!
  Néhány elmebeteg autós miatt ne ijedjen meg az egyik legcsodálatosabb élménytől, melyet a motorozás adhat!
  Csak egy jó tanács, melyet én is úgy kaptam az oktatómtól és 30 éve többé-kevésbé de működik, :

  "Úgy szállj fel vagy be az adott járműre(be), hogy csak Te ismered a kreszt és csak Te tudsz vezetni! Mert Neked kell mindenki hülyeségét kivédened!!"
  (Árendás Sándor)

  Azt is tudom, ez most sokba fog kerülni Neked, de a biztosító már csak ilyen!

  Saját tapasztalatból mondom, de a maszekokra, a nyerges billencsesekre, az AUDI-sokra, MERCEDES-esekre, BMW-sekre fokozottan Figyelj! Rájuk más kresz vonatkozik!

  További baleset mentes élményeket a motoron!!

  Üdv!

  Koppány.”
 • 93. uhg-079 2009. július 29. 23:22
  „Sziasztok

  Először is szeretném megköszönni mindenkinek aki értelmesen állt a téma mellé.
  Sajnos a cikk megjelentetésének nem az volt az elsődleges célja, hogy olyan emberek vonják kétségbe a történteket akik egyrészt nem voltak ott, rosszabb esetben még motoron sem ültek. Nem a motoros esések fizikáját szeretnénk itt megvitatni srácok, hanem olyan információkra volna szükségünk amik elősegíthetik a nyomozást!

  Köszönöm!
  Szabi”
 • 92. jobarat 2009. július 29. 22:46
  „kisem...nem olvasol figyelmesen, mert csak a fizikát tanulod! Egy kocsisorban haladtak, a mögöttük lévő autós látta a történteket...a szemtanu igazolta a történteket (már leírtam, a forrásást is), sőt a kisteherautót is, de a rendszámot senki nem jegyezte meg, gondolom a nagy ijedtségben...itt valóban senki nem tudja elképzelni, hogy nem minden esetben a motoros a hibás? ez nem egy rendőrségi oldal, hogy az ujjlenyomatokról is fénykép készüljön:). Úgyhogy igazolt a történet és a másik autó is...na, most mi jön a részedről????
  Dokitomi, ha te is motorozol, ne add elő, hogy nem mész vele 100-nál többet. Te is becsületes, szabályos sofőr vagy, aki soha, de soha nem szegte meg a kreszt?!!! Miért ne mehetne valaki 80-nal az úton???? Már az is baj? Amúgy a legtöbb autós beáll a 100-110 - es tempóra...úhgyogy az autósok se jobbak. Ha meg te is motoros vagy, szégyelld magad, hogy állsz ki motoros sorstársadért, neked biztos nem villantanák...
  Ez a magyar mentalitás...”
 • 91. dokitomi 2009. július 29. 21:59
  „Valami nem világos az előadott sztoriban.....
  Eleve miért megy 80-100 km/h-val, ha a megengedett 90 km/h. Ha 80 km/h akkor indokolatlan gyorshajtás, sajnos az élménymotorozást akartunk barátnőmmel duma nem mentesít, ha pedig 100 km/h-val megy, akkor az már gyorshajtás.
  Jómagam is motorozom, de eddig egyetlen kisteherautónak sem sikerült árokba lökni, pedig páran már próbálkoztak hasonló módon. A motoron egy finom gyorsítás és már csak a visszapillantóban van a teherautó.
  Bambult a motoros és bambult a teherautós is.... Van ilyen.”
 • 90. kisem 2009. július 29. 21:51
  „Szerencsére nincs gondom a fizikával, a kinematikával, mi több a motorokkal sem.
  Ismét csak azt tudom leírni, hogy a közölt fotók semmit nem igazolnak az előadott eseményekből. Így még az sem igazolt, hogy volt ott egy okozó kisteherautó, illetve annak a vétkes vezetője, mint ahogy a hivatkozott szentiváni esetnél sem.”
 • 89. jobarat 2009. július 29. 19:41
  „István, az úton három jármű ment, mind3 ugyanabba az irányba...a magyar utakon még két jármű sem fér el normálisan, nemhogy három...sztem kénytelen volt a fűre irányítanani a motort, hogy elkerülje az ütközést és mégnagyobb probléma legyen!
  Nehogy felmentsük az autóst és a motorost hibáztassuk...emberek!!!!”
 • 88. 13.István 2009. július 29. 19:36
  „Már a sok hozzászólástól kétejem van, és mivan, ha csak megbillent az utas és nem lehetett egyensúlyban tartani a mocit?
  Nem okoskodok, de velem történt ilyen, ehhez képest csiga biga -biga motorral és lassan mentem sikerült, megtudtam tartani!”
 • 87. airjordan23 2009. július 29. 15:49
  „Még valami ADAMASZ1977!

  Ha van kedved gyere el velem kerülni egyet!! Megmutatom,hogy "milyenek" az autósok!”
 • 86. airjordan23 2009. július 29. 15:48
  „adamasz1977

  Mi is Tiszteletben tartjuk a Te véleményed ha az nem általánosításról szól!
  Meg azt sem értem,hogy mi baj van akkor ha előzök? Hmm? Akkor már le akartalak szorítani az útról?
  Soka autóst például idegesíti,ha mögötte megyek!A mögötte haladást azt nem 1 méterre értem! És ilyenkor húzódnak le előttem valaki még indexel is,hogy "mehetsz"!!!!!Amikor nem is csinálok semmit csak haladok mögötte!!!!Akkor is Én vagyok a hibás???Mert le akartam szorítani? 2,4 másodperc alatt vagyok 100-on!Ott előzöm le ahol akarom! HOZZÁTESZEM én ezt NAGYRA is becsülöm aki lejjebb húzódik!Vagy szerintetek azért húzódik le mert félti az autóját??? Nem hinném!”
 • 85. adamasz1977 2009. július 29. 14:11
  „Kedves bannana Joe!

  Miért olyan nehéz azt felfogni, hohy ezek személyes tapasztalatok és vélemények a részemről! Sehol nem írtam le, hogy ez így is van! Hangsúlyozom, ezek személyes tapasztalatok!”
 • 84. BananaJoe 2009. július 29. 14:02
  „KEdves Adamsz.

  A motorosokat nem néhány motoros viselkedése alapján kell elítélni, még ha meg is halt miattuk ismerősöd/családtagod... ezt tudhatnád te is ha tényleg olyan okos vagy.

  A motorosok 95%-a elítéli az országúti száguldozókat, akik szembe előznek, stb, egyrészt mert veszélyes, másrészt mert mi motorosok tudjuk hogy miattuk lesz olyan a motorosok megítélése mint amilyen. És épp a rossz megítéléls miatt van ez hogy valaki lát egy motorost, inkább leszorítja, kimegy elé, ráhúzza a kormányt, fórumokon mocskolódik, és örvendezik ha egy motoros balesetet szenved.

  Aki közúti balesten kárörvendezik az egyszerűen egy ..<moderálva>”
 • 83. adamasz1977 2009. július 29. 13:46
  „Kedves Csiga-biga!

  az esetet azért nevezem így mert egy diszkós tökrészeg okozta aki be akarta bizonyítani, (vagánykodás) hogy mennyivel tud menni egy nyíl egyenes szakaszon! Egyébként nem csak gyilkos, hanem öngyilkos is volt, ennyi!”
 • 82. adamasz1977 2009. július 29. 13:35
  „Kedves sRacz!

  ha neked ez a tapasztalatod én tiszteletben tartom.”
 • 81. adamasz1977 2009. július 29. 13:33
  „Kedves Grabowszki!

  Mégegyszer mondom, hogy ez saját tapasztalat! Egyébként volt egy mult heti is, elmondom: Biztos tudja hol van az az út, ami Sümeg felé vezet?! Na, ott haladtunk szépen, libasorban míg nem egy kb. 30- 40 sportmotoros egymás melltt őrült tempóban szorította le az aútosokat, ugyanis a szembe jövő forgalom is volt! Elég félelmetes volt, elhiheted. Nem kell félreérteni semmit én nem védem sem az autósokat se a motorosokat! a közlekedési morál egyenlő a nullával.”
 • 80. sRacz 2009. július 29. 13:28
  „adamasz!

  Saját tapasztalat? Nekem a kövi a tapasztalatom: 10-ból 7 motoros normálisan közlekedik. De szerintem ez az autósra és a gyalogosra is ugyan olyan igaz. Amúgy meg az vesse rám az utolsó követ, aki életében még soha nem szabálytalankodott.”
99 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áramszünetek miatt megszervezik a gallyazását

Abda - A túl magasra nőtt ágak az okozói számos üzemzavarnak, áramkimaradásnak és az elektromos… Tovább olvasom