Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Rini, az angolagár legyőzhetetlen volt

Öttevény - Óriási sikert könyvelhet el a magyar agártábor: egy öttevényi gazda, Bencze Béla kutyája nyerte a Kutya Világszervezet (FCI) agár világbajnokságát Hollandiában. A Rini névre hallgató kan angolagár mögött másodikként a testvére futott be.

"Egy agár körülbelül két-három, legfeljebb négy évig lehet a csúcson. Persze, ez nem azt jelenti, hogy a hat-hét éves kutyák csigalassúvá válnak, de összességében pár századdal lemaradnának a fiatalabb társaiktól. Ez is mutatja, hogy az agárversenyeken többnyire nüanszok döntenek a győztesről" – kezdte Bencze Béla. Hogy ebben a rendkívül látványos sportban mennyire számítanak a századmásodpercek, érdemes eljátszani a következő számokkal.


Balról Rini, az amatőr világbajnok.
Balról Rini, az amatőr világbajnok.


Rini a hollandiai világbajnokságon 28,05 másodperc alatt repesztett végig a 475 méteres pályán. Ez azt jelenti, hogy a sebessége megközelítette a 60 km/órát. Még szemléletesebb példával élve: a csúcson lévő Michael Johnsonnak – aranycipő ide vagy oda –, sem 200, sem 400 méteren esélye nem lett volna az agarakkal szemben. Mint ahogy a villámgyors sportkocsiknak sincsen: pár éve Írországban "összeeresztettek" egy közepes képességű agarat egy autócsodával – a rajtnál eleve hátrányban lévő verda végül megsemmisítő vereséget szenvedett.Fotók: Szük Ödön.
Fotók: Szük Ödön.


Profik és amatőrök: más a körítés

Térjünk vissza az öttevényi angolagárhoz. "Adott verseny előtt legalább két hónappal neki kell állni az edzéseknek. Ilyenkor naponta többször is megtesznek 3-5 sprintet a rábapatonai pályáján Nemes Tibor és Újvári István tréner vezényletével. Minden agárnak egyébként külön edzője van, sőt, nyugation az sem ritka, ha egész edzői stáb figyeli az állat teljesítményét. Akárcsak a sportolóknál, az agaraknál is nagyon oda kell figyelni a helyes táplálkozásra. A jelenlegi trendek a természetes étrendet favorizálják, vagyis visszatértünk a nyershúshoz, a tojáshoz, a mézhez és a gabonákhoz. Nagyon kell figyelni arra is, hogy az állatok ne sérüljenek meg, hisz a legkisebb egészségügyi probléma esetén nem engedik versenyezni adott agarat az állatorvosok. A siker érdekében a mi kutyánk még mágnesterápiás kezeléseket is kap" – folytatta Bencze Béla.
Az öttevényi agárnevelőnek tizenhárom év alatt négy kutyája jutott be világbajnoki döntőbe, de egyikük sem állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Adja magát a kérdés: a többi kutyussal mi történt?

"Szerencsére még az első versenyeken induló kutyánk is él. Nekünk nincs szívünk kidobni egyiküket sem, a mai napig velünk élnek a családi házban" – válaszolta Bencze Béla. Rini nevelője szerint amúgy nem igazak azok a szóbeszédek – legalábbis az Öreg-kontinensen biztosan nem –, miszerint a profi mezőnyben versenyzett, idővel kiöregedett állatokat szívtelenül kidobnák gazdáik. "A pénzdíjakat, a fogadásokat és a körítést leszámítva sok különbség nincs a profi és az amatőr világ között. Sinfein győztes ideje például a profik idei eredményei között kimondottan jónak számítana" – tette hozzá Bencze Béla.

Családban maradt a dobogó

Végezetül, a fényes diadalról. Rini nem elég, hogy győzött, de a dobogó kis túlzással családban maradt. Egész konkrétan a testvére második lett.

"A két kutyus Racsek Károly tréner kezei alatt edződött a Mátraalján, érdekesség, hogy a mai napig remekül megértik egymást, valószínűleg érzik a közeli kapcsolatot. Rini testvére Fung Róbert sülysápi tenyésztőnél született, nevelkedett, s tavaly megnyerte az Európa-bajnokságot. Reményeink szerint még sok nagy csatát vívnak egymás ellen" – zárta szavait a boldog gazda.Spermium öt ezer euróért

Nem csupán a versenyekben, de az agártenyésztésben is óriási biznisz van. Csak egy példa: bizonyos Brett Lee neve agár spermiuma öt ezer euró körül mozog. Az utódhoz nélkülözhetetlen szaporító anyagot azért mérik ilyen borsos áron, mert Brett Lee 1993-ban átlagosan egyetlen másodperc alatt 17,83 méter futott a 515 méter hosszú pályán. Csak összehasonlításul: Rini a világbajnoki döntőben átlagosan 16,93 métert tett meg egyetlen másodperc alatt.

"Az utóbbi években egyetlen német tenyésztőre emlékszem, akinek megbukott volna a kutyája. Természetesen azonnal ki is zárták az agarat a küzdelemből" – kommentálta Bencze Béla a ritka doppingesetek egyikét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatvan órás munkahét lesz?

Akár hatvan-hatvanöt órát is lehet dolgozni, illetve dolgoztatni a jövőben. Legalábbis így döntöttek… Tovább olvasom